Lieze laat los

Tot het einde

Als je ergens aan begint, dan moet je het ook afmaken. Dat heb ik vroeger thuis geleerd. Doorzetten en niet te snel opgeven. Niet dat ik dat altijd zo fijn vond hoor. Ik herinner me meer dan 1 moment dat ik echt wou stoppen met muziekschool en dat ze dan thuis zeiden dat ik dan eerst het schooljaar moest uitdoen (en elke keer opnieuw besloot ik in september om toch terug te beginnen trouwens). Maar het leerde me wel een wijze les en ik denk dat ik wel van mezelf kan zeggen dat ik een doorzetter ben.

Al vraag ik me nu soms af of dat wel altijd een goeie eigenschap is, van altijd alles af te willen maken. Want soms is loslaten nu eenmaal beter. Het gaat dan soms om hele stomme dingen als beslissen om een slecht boek eens niet uit te lezen, of mezelf niet onrustig voelen als er nog heel wat op de digibox staat dat ik nog niet heb bijgekeken. Of van ook gewoon 1 kamer te kunnen poetsen zonder dat heel het huis ineens gekuist moet worden.

Maar het uit zich ook in andere dingen. Lang blijven volhouden in relaties, té lang. Mensen te veel kansen geven. Niet snel genoeg voor mezelf durven kiezen omdat ik een bepaald engagement heb genomen, ook al was dat niet voor altijd. Soms moet ik dus die wijze les van mama en papa misschien dus toch maar wat aan de kant schuiven. Want niet alles heeft de beste uitkomst door tot het bittere einde te gaan.

Ps: Ook al moet ik dan niet alles volhouden, over 40 dagen bloggen halen ben ik nog altijd heel vastberaden ;-)

10 gedachten over “Tot het einde”

 1. Ik kan er ook iets uit leren… Hier nog eentje die blijft doorgaan en er teveel stress van heeft, zoals alle blogposts moeten lezen, alle vlogs moeten bekijken, zoveel blz lezen, dan ene hoofdstuk nog moeten lezen,… etc

  Geliked door 1 persoon

 2. Jezelf teveel druk op leggen lijkt me vooral heel vermoeiend. Ik ben er dan ook al even vanaf gestapt, van dat moeten… Al heb ik dat ook bij een boek hoor, ik hoop altijd dat het nog beter zal worden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wel herkenbaar! Ik heb ook zo’n aantal dingen nodeloos volgehouden waarvan ik achteraf misschien wel wat spijt heb. Je sloopt er alleen jezelf maar mee.

  Geliked door 1 persoon

 4. Zo herkenbaar! Die raad kreeg ik thuis ook mee waardoor ik het nu vaak moeilijk heb om dingen los te laten, zelfs als iedereen anders van ver al ziet dat doorzetten net niet de goede beslissing zou zijn.

  Like

 5. ‘Niet opgeven’, was ook een belangrijk principe in mijn opvoeding. Nu denk ik er anders over: als iets je ongelukkig maakt, hou er dan mee op. Ik weet nog niet goed welke de belangrijkste les is om aan mijn kinderen mee te geven … Het zal altijd wel wat van de situatie afhangen, zeker?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s