Lieze overpeinst

Zo maak je geen vriendjes

– ‘Voor mij was het gewoon een vriendschappelijke babbel, ik voelde niet echt een match want daarvoor staan we te anders in het leven.’
-‘Vrouwen vergrijpen zich altijd aan die klik-zever, je moet toch eerst vriendschap opbouwen voor je daar over kan spreken over een klik’
-‘Ik zeg niet dat er direct een vonk moet zijn, maar met vrienden moet je toch ook een bepaalde match hebben’
-‘Amai, dan ben je wel zeer selectief in het kiezen van vrienden’De samenvatting van een gesprek dat ik overlaast had. Dat laatste werd door de tegenpartij niet als compliment bedoeld, maar ik neem het toch zo maar op. Want uiteraard ben ik selectief in mijn vrienden! Er is toch niemand op deze wereld die bevriend is met iedereen waar hij of zij al eens mee gepraat heeft.

 

Ik ben er echt van overtuigd dat je net zoals in liefdesrelaties een bepaalde match moet hebben in vriendschappen ook. Het is een ander soort match, maar er is ongetwijfeld toch iets dat matcht waardoor je met die persoon blijft afspreken, leuke dingen doet samen en er dingen tegen wil vertellen en mee delen. Of die match er in al mijn vriendschappen vanaf moment één was, dat durf ik niet zeggen. Het is nu eenmaal zo dat je als je jonger bent veel vrienden maakt doordat je vaak bij elkaar wordt gezet in de klas of in een vereniging en dan zo iets opbouwt. Maar dat maakt ook ineens dat je een band hebt door de plaats waar je veel samen bent.

Bij het ouder worden kom je ook nog wel nieuwe mensen tegen, maar als dat via een los contact is, dan is er toch al snel iets dat je aanspreekt dan dat er dan voor zorgt dat er een volgend contact komt. Als ik een los contact heb met iemand die me niet interesseert, dan ga ik ook niet de moeite doen om nog eens opnieuw een avond met die persoon door te brengen. Zo selectief lijkt me dat nu ook weer niet. En moest het wel zo zijn, laat mij dan maar mooi selectief zijn. Zo ben ik nu tenminste omringd door mensen die al een hele tijd met mij meelopen en mij helemaal ok vinden.

10 gedachten over “Zo maak je geen vriendjes”

  1. Ben ik het volledig mee eens! Ik blijf dat wel iets vreemds vinden, die klik. Toen ik pas ging studeren, vond ik al snel een vriendengroepje waarmee ik vaak optrok. Na verloop van tijd kwam daar nog een meisje bij, met wie we eigenlijk geen van allen echt een klik voelden. Dat contact verwaterde dan ook, maar ik blijf me afvragen wat het precies was wat ik er niet leuk aan vond. Je kan dat soms zo moeilijk onder woorden brengen :-)

    Like

    1. Ja die kerel vroeg ook om dan uit te leggen waarom er geen klik was. Maar dat vond ik moeilijk, want dat is niet echt onder woorden te brengen (ik had wel andere dingen onder woorden kunnen brengen, maar ik wou vriendelijk blijven ;-) )

      Geliked door 1 persoon

  2. Soms vereist die klik inderdaad dat je elkaar wat beter leert kennen, maar dan nog voel ik al snel of er meer in zit. Zo zoekt een collega nu contact met me buiten het werk, maar ik heb de klik niet of er direct een vriendin in te zien. En dat houdt me wel degelijk tegen.

    Like

    1. Snap ik. En uiteindelijk was ik in dit geval niet op zoek naar een nieuwe vriend, maar was ik op date. En ik heb geen ambitie om met al mijn mislukte dates vrienden te worden :-)

      Like

      1. Goh neen, dat snap ik wel. Het kan he, vrienden worden zonder meer. Maar het zou wel geweldig straf zijn als dat bij alle dates het geval zou zijn ;-)

        Like

  3. Ik blijf dat ook een moeilijke vinden, ik heb 1 goede vriendin al 25 jaar en heb de laatste tijd wat het gevoel dat we in verschillende levensfases zitten en ik heb gewoon te weinig tijd om er allemaal in te investeren mijn gezin en mijn lief en dan houdt het op. Nieuwe mensen leren kennen, het vraagt gewoon teveel energie om die ook nog eens te onderhouden en het is duidelijk dat wij ( ik en mijn lief) zich het best met elkaar voelen.

    Geliked door 1 persoon

  4. Naarmate het ouder worden, merk ik bij mezelf dat ik kieskeuriger word in het uitkiezen van bepaalde vriendschappen. Vriendinnen die ik al ken van m’n 15e zijn intussen de meest waardevolle voor mij. Al voeg ik er hier toch ook graag aan toe dat er momenteel verschillende soorten vriendinnen zijn: met de ene ga ik graag een keertje shoppen, met de andere wandelen, nog een andere vriendin om gewoon een gezellige babbelnamiddag mee door te brengen, een daguitstap naar hier of daar. Vroeger ging alles ook meer vanzelf, vind ik, doch de vriendschappen die blijven zijn dan ook zo bijzonder en waardevol met een kern waaraan niet meer kan geraakt worden.

    Like

  5. Toen ik nog studeerde had ik meer vrienden als nu. Wat ik ook compleet logisch vind. Je zit samen in de klas en oké die mensen zijn wel leuk. Maar er zijn inderdaad mensen waar je een echte klik mee hebt en die blijven over. Overigens vind ik het ook niet raar dat zoiets na een tijd ook weer verdwijnt. M’n beste vriendin uit het middelbaar en ik waren echt onafscheidelijk op school. Toen we allebei gingen studeren hebben we nog één keer afgesproken en de klik was er niet meer. Kan gebeuren. Is ook oké vind ik.

    Geliked door 1 persoon

  6. Ik denk dat je inderdaad zolang je op school zit niet altijd een klik nodig hebt om overeen te komen. Maar wanneer je gaat werken en de tijd iets schaarser wordt wil je die tijd doorbrengen met mensen die je op een of andere manier gelukkig maken. En dan is die klik plots wel heel belangrijk. En niet elke klik is voor het leven. Maar een klik alleen is ook niet genoeg. Je moet van beide kanten tijd en energie willen investeren in een vriendschap. Altijd jammer als een vriendschap stukloopt op dat vlak, terwijl je zo goed overeenkomt wel…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie