Aantal keren gezond gegeten deze week? Nul. Niet dat het elke dag complete rommel was, maar er was nog een zeer grote marge voor verbetering. Ik liet me hier dan overlaatst wel uitdagen voor verschillende dingen, maar de grootste uitdaging in mijn dagelijks leven op dit moment is misschien toch wel mijn voedingspatroon. Het is niet dat ik niet weet hoe ik gezond moet eten, want het is me uiteraard ooit al wel gelukt, maar de laatste tijd is er echt wel werk aan de winkel.
Het grootste probleem is een compleet gebrek aan inspiratie of een idee van waar ik zin in heb. Vroeger maakte ik braaf elk weekend een weekmenu op, maar die gewoonte heb ik jammer genoeg los gelaten. Ik vind het ineens precies heel moeilijk om al na te denken op voorhand over wat ik graag zou willen eten. Ik wil ook altijd snel eten hebben en het mag niet te ingewikkeld zijn. Want te veel ingrediënten zorgen er vaak voor dat ik of elke dag hetzelfde moet eten, of uiteindelijk veel moet weggooien aangezien ik altijd maar voor alleen mezelf moet koken.
Soms heb ik moment van tomeloze goeie voornemens en dan sta ik in het weekend spaghettisaus te maken om in te vriezen en een grote pot soep te koken. Maar na die ene keer gaat het dan toch weer een aantal weken mis. Ik ben ook heel slecht in improviseren in de keuken. Recepten genoeg die hier liggen, maar heel velen die ik nog niet heb gemaakt. Ik keek al eens voor maaltijdboxen, maar er zijn er maar weinigen voor singels en ze zijn toch ook redelijk prijzig. Het liefst zou ik nog gewoon een weekplan hebben dat elke dag zegt wat ik moet eten en waar ik dan eventueel nog kleine dingetjes aan kan veranderen als ik iets niet lust.
De goeie bedoelingen zijn er dus wel al, maar ze blijven voorlopig enkel in mijn hoofd zitten en ze komen weinig tot uiting. Een klassiek geval van ‘volgende week begin ik er aan’. Tips zijn altijd welkom. Want eigenlijk kan mijn lijf misschien nog wel eens een echte vasten gebruiken.
blogpost 4/40 van #40dagenbloggen
Uitstel kan tot afstel leiden.
Snel eten hebben hoeft niet te ingewikkeld te zijn als men er op wil toe zien om plaatselijke groenten van het seizoen te willen gebruiken. Veel plaatselijke groenten mogen misschien in het verdomhoekje of in de vergeetput geraakt zijn, maar er is wel een opgang bezig om die vergeten groenten weer boven te halen. Sommige supermarkten plaatsen zelfs receptenkaartjes er bij om ze weer in ‘the picture’ te brengen.
Eenvoudig telkenmale een andere mengeling van groenten voorzien kan het lekker gevarieerd maken. en indien de inspiratie het laat afweten zijn er tegenwoordig heel wat websites en blogs die een rijke keuze van mogelijkheden voorstellen. Maar durf gerust ook zelf experimenteren met datgene wat er rondom jou is.
Veel succes.
LikeLike
Veel sla en soms een afhaalmaaltijd bij de slager hoor.Best gezond.
LikeLike
Als single eet ik vaak 3 dagen hetzelfde… maar soms steek ik de portie van de 2e of 3e dag in de vriezer, dan eet ik dat als ik eens geen zin heb om te koken of geen tijd heb. Op zich vind ik het niet erg om 2 dagen hetzelfde te eten, ik vind het vooral handig dat ik niet elke dag hoef te koken :)
LikeGeliked door 1 persoon
Het is voor mij wel herkenbaar. Er zijn weken dat ik voor ’s middags een slaatje maak, ’s avonds vers kook en dan ook nog eens tussendoortjes zelf maak maar dan zijn er weken dat ik daar echt geen zin en energie voor heb en dat het meer fastfood is dan iets anders. Ik eet ook wel een paar dagen na elkaar hetzelfde.
LikeLike
Zo eens 2 dagen daar zit in zeker niks mee in, maar een hele week bloemkool gaat ook maar vervelen 😀
LikeLike
Toch terug een weekmenu maken? Dat bespaart echt veel denkwerk op de dag zelf en ik kom dat bijna nooit tegen dat ik geen zin heb in wat ik gepland heb. En als het wel voorvalt, dan neem ik iets anders van die week. En ik begin ook vaak met de groenten. Wij kopen eigenlijk bijna alleen maar diepvriesgroentjes (broccoli, bloemkool, wokmix, boontjes, …) en dan plan ik voor elke dag de groentjes in en zie ik wat daarbij past qua vleesvervanger of patatjes of pasta. Ik maak ook vaak grotere porties waardoor ik overschot heb die ik dan de dag erna kan eten ’s avonds of ’s middags op mijn werk of invries voor als ik eens alleen thuis ben en niet wil koken.
LikeLike
Nu nog de inspiratie vinden voor dat weekmenu 😉
Maar ik zou er inderdaad terug mee moeten beginnen.
LikeLike
Herkenbaar, al zijn het hier de kinderen die het me moeilijk maken. Ze lusten zo weinig dat we vaak hetzelfde eten (wat ik meestal niet zo lekkker vind of ook niet echt gezond is). Af en toe schotel ik ze natuurlijk wel iets anders voor, maar meestal wordt daar dan zo weinig van gegeten dat het toch weer weg gegooid moet worden, en da’s ook zonde 😞
LikeLike
Herkenbaar! Gaat hier ook in fases: soms heb ik voldoende energie om tijdens de week te koken of in het weekend al vooruit te koken, soms kom het neer op de ene dag pizza, de andere een klaargemaakte lasagne… Ik probeer tegenwoordig op zo’n dagen terug te vallen op net iets gezondere snelle maaltijden, zoals een pasta pesto of tortellini’s met een bokaal tomatensaus en dan snel wat champignons erbij bakken. En verder vooral proberen profiteren van die fases met meer energie om dan mijn diepvries vol te steken, zodat ik nadien deels daaruit kan eten :-)
LikeLike
Ik heb gisterenavond om 21u nog gezond eten staan koken voor vandaag. Vond ik super flink van mezelf. Deze week dus goeie voornemens.
LikeGeliked door 1 persoon
Wij maken ook vooral dingen die je in kleine porties kan maken of waarvan ik de rest kan invriezen. Zo voorkomen we ook dat we 2-3 dagen hetzelfde moeten eten. Spaghettisaus is dankbaar, maar we kopen even goed eens een stuk lasagna bij de beenhouwer (toch nog net iets gezonder dan die van de supermarkt). En pasta of rijst met kip en sausjes zijn al iets gemakkelijker te doseren. Voor de rest maak ik terwijl ik het avondeten maak ook een slaatje om de middag erna te kunnen opeten. Zodat ik ook op dat vlak wat afwisseling heb.
LikeGeliked door 1 persoon