Lieze bouwt

Hoe staat dat nu met die bouw? (2)

IMG_2314.jpg

Bouwen, daar spreek ik nu ondertussen al een tijdje over. En soms heb ik het gevoel dat ik er al zo lang over bezig ben dat mensen beginnen denken dat het allemaal wel heel lang duurt voor er een steen gelegd wordt. Geloof me, ik zou ook willen dat die steen er al zou liggen (en meer dan één ook), maar als alles goed gaat, dan gaat het na de zomer ook echt gebeuren. Dan is er meer dan anderhalf jaar verstreken sinds ik begon te zeggen dat ik ging bouwen en dat is lang, maar hopelijk allemaal voor het goeie doel.

Dat het allemaal nogal tijd in beslag neemt, slaat de stress soms ongenadig toe. Waar ben ik aan begonnen? Want jeej ik mag alles zelf alleen kiezen, maar aaargh ik moet alles zelf alleen kiezen. Het maakt vaak dat ik weet dat dingen moeten uitgezocht worden, maar dat ik het laat liggen. Gelukkig is er ondanks dat alles wel vooruitgang. En voor degenen die benieuwd zijn, zet ik die graag even op een rijtje.

Op 30 december werd, iets vroeger dan ik nog had verwacht, de bouwaanvraag ingediend. Omwille van een metertje afwijking waar eerst wat onduidelijkheid over was, moest er eerst nog maar eens een openbaar onderzoek gebeuren, wat de termijn met een maand verlengde, maar ondertussen is de bouwaanvraag, inclusief afwijking, helemaal goedgekeurd. Daar kan het dus niet meer op mislopen.

Tijd dus om bezig te zijn met aannemers. Die voor de ruwbouw koos ik op aanraden van de architect. Zij wist iemand die samen met zijn zonen werkt, rond de kerktoren, aan een zeer redelijke prijs. Een kleine zelfstandige, dus een onderneming naar mijn hart. De dakwerker die hen zal volgen ben ik nu aan het zoeken, ik wacht volop op prijzen. Ondertussen kies ik ramen en deuren. Niet simpel, want overal waar ik ga hoor ik andere suggesties. Dat is zeker niet slecht, maar bij niet alle verkopers heb ik zo’n goed gevoel en dat vind ik toch ook belangrijk. En ook daar wil ik ergens kiezen voor de lokale zelfstandige, maar het moet betaalbaar zijn natuurlijk. En waar ik eerst dacht dat ik voor alles gesteld moest zijn bij dezelfde en daar lastig van werd want ik vond niet in alles mijn goesting bij dezelfde, maar eigenlijk moet dat totaal niet. En ook al is het dan wat ingewikkelder om met meerdere partijen te werken, zo krijg ik hopelijk wel helemaal mijn zin.

De bakstenen heb ik gekozen, na lang wikken en wegen want ik had iets mijn hoofd maar ik vond dat eerst niet. Tot ik een huis zag dat helemaal de steen had die ik wou. Ik moest er 4 keer voor gaan aanbellen voor ik de bewoners thuis trof, maar ze bleken klant te zijn geweest bij de handelaar die ik in gedachten had en de steen was ook nog eens binnen budget dus toen was de knoop heel snel doorgehakt. De dakpannen moet ik nog kiezen, maar dat gaat niet zo moeilijk zijn.

Ondertussen komen de eerste facturen binnen om te betalen, dus meer bewijs dat het nu echt wordt hoef ik niet te hebben zeker. Nog een paar maanden aftellen en dan hoop ik fier als een gieter bij de eerste steenlegging te staan.

 

11 gedachten over “Hoe staat dat nu met die bouw? (2)”

 1. Het mag dan misschien nog niet echt zichtbaar zijn, je hebt toch al veel dingen gedaan precies! Wij hebben een sleutel-op-de-deur-huis gekocht dat deel uitmaakt van een groter project, waardoor we heel wat dingen kunnen overslaan (en niet zelf kunnen/moeten kiezen) maar ook dat wachten lijkt een eeuwigheid te duren. Binnenkort ook bij ons de eerste steen. Spannend!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik zou het niet kunnen om dat helemaal zelf te moeten regelen en ook nog moet opvolgen, controleren e.d. Eén tip die ik je kan meegeven is dat je tijdens de bouw zeer regelmatig op de werf aanwezig bent. Er gaat altijd wat mis. En veel foto’s nemen.
  Ik wens je veel sterkte, want dat zal je zeker nodig hebben….

  Like

  1. Ik heb gelukkig wel een heel goeie architect, die echt meedenkt en voorlopig nog niet gek wordt van mijn vele vragen. En die er ook rekening mee probeert te houden dat ik maar alleen ben en dus ook maar alleen ben om te betalen.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik blijf het echt zo straf vinden dat je dat alleen doet! En, ook al zijn het dan restauraties en geen nieuwbouw waar ik ervaring mee heb, bouwen duurt al-tijd lang (ik heb indertijd op 2,5 jaar tijd geen enkel project van planningsfase tot uitvoeringsfase kunnen doen; wel in elke fase kunnen werken, maar op verschillende projecten :-) ). Maar, als je het hier zo allemaal oplijst, is er toch echt al keiveel gedaan! Al snap ik wel dat het misschien niet helemaal zo voelt, omdat het fysiek nog niet zichtbaar is.

  Geliked door 1 persoon

 4. Je eigen huis: dat gaat zo de max zijn! Zoals iem als tip geeft: trek elke keer foto’s als je langsgaat. Dat is later heel handig als je moet boren bv. En ga vaak langs. Ze leveren beter werk als je op hun vingers kijkt :). Dat hebben we echt gemerkt … maar vooral: geniet ook van t proces. Je huis zien gebouwd worden is echt speciaal. Eens de vloerplaat er is, begint t pas concreet te worden, vond ik. HIER ga ik staan koken, hier komt de zetel .. :-D

  Geliked door 1 persoon

 5. Wauw, dit is echt een heel mooi project voor jezelf waar je mee bezig bent :-) Het zijn inderdaad heel veel keuzes die je moet maken, en ik geef eerlijk toe dat ik dat niet zou zien zitten. Daarom bouwen wij met sleutel op de deur… Ik vond een keuken, badkamer en vloeren kiezen al moeilijk genoeg! Daarom: dikke chapeau voor wat je doet!! En nog veel succes met het vervolg, ik ben heel benieuwd naar het resultaat (en het proces op weg daar naartoe)!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s