Lieze overpeinst

Ik heb mijn eigen problemen

De hoeveelheid podcasts, webinars, blogs, cursussen en coaches rond al wat je maar wil is niet meer te tellen. Ze leveren informatie rond minimaliseren, work life balance, rust in je hoofd en wat nog allemaal. Ongetwijfeld allemaal dingen waar heel wat mensen mee worstelen, waarom zou er anders zoveel om te doen zijn. Maar de laatste tijd heb ik de indruk dat ik er zo mee rond de oren wordt geslagen dat ik me soms zelfs een probleem laat aanpraten gewoon doordat er een een cursus met dé oplossing voor bestaat.

Maar met veel dingen heb ik eigenlijk geen probleem. Ik ben veel georganiseerder dan de gemiddelde mens rond mij en mijn huis is bijna altijd opgeruimd. En ik ben meestal al heel productief (al geloof ik het misschien te weinig). Ik heb geen typische werk/gezin balans problemen waarvan meestal sprake omdat ik alleen ben en dus nog geen kinderen moet combineren met werk. Ik heb geen last van een te volle agenda, eerder van een te lege omdat ik in een vriendenkring zit waar velen zich in een andere levensfase bevinden die veel van hun tijd vraagt.

En toch voel ik me vaak nog aangesproken door de dingen die ik hierboven beschreef. Dan kijk ik naar de reeks van Marie Kondo over ontspullen. Of dan luister ik naar podcasts over die work/life balance. Of dan volg ik een webinar over productiviteitshacks. Om vaak achteraf met het idee te zitten dat ik al wist en/of toepaste wat er werd verteld. Waarom ik dan toch nog luister? Omdat ik het gevoel heb dat als veel mensen er mee worstelen, ik ook nog wel niet perfect zal zijn en dus altijd nog kan bijleren. En ja, levenslang leren is goed, maar soms moet je ook durven toegeven dat je wel al heel veel weet en die cursus waarschijnlijk even goed zelf had kunnen geven.

Er zijn zeker nog dingen waar ik wel stappen in kan zetten. En mijn leven is allesbehalve vrij van problemen. Maar als ik van de dingen waar ik wel al goed bezig ben, zelfs probeer om toch nog de puntjes op de i te zetten, dan leg ik de lat eigenlijk gewoon veel te hoog. Dit is dus zeker geen pleidooi tegen alle hulpmiddelen die er bestaan, want voor veel mensen zijn ze ongetwijfeld bruikbaar. Maar laat ik mezelf bij deze wel vertellen dat ik helemaal niet bij alles hulp nodig heb. Er zit al genoeg in mijn hoofd zonder er nog eens problemen bij te nemen die ik eigenlijk niet heb.

12 gedachten over “Ik heb mijn eigen problemen”

 1. Absoluut! Ik volg wel eens graag een “zelfhulp”-cursus, maar er zijn inderdaad ook gewoon dingen waar dat niet nodig is (wat daarom niet wilt zeggen dat die altijd vlot lopen, maar theorie heb ik er op zijn minst niet meer voor nodig :-) ; zo heb ik meestal een opgeruimd huis en weet ik “hoe dat moet”, maar ligt het er natuurlijk desondanks af en toe rommelig bij ;-) ). Al besef ik, door jouw bericht, dat ik er te weinig bij stilsta dat er effectief dingen zijn die ik wél al goed kan en waar ik geen hulp meer bij nodig heb (tevreden zijn met wat je wel al kan i.p.v. enkel te kijken naar wat je (nog) niet kan, dat dus). Goed dat jij dat beseft! En merci om dat inzicht door te geven!

  Geliked door 1 persoon

 2. Zeker waardevolle informatie! Ik ken echter veel mensen bij wie dit niet op punt staat en ik ben ook verre van compleet in orde maar ik ben content. Ik wil niet meteen nog iets veranderen in mijn leven, maar het mag altijd nog simpeler dan het nu is!

  Like

 3. Ik ben ooit eens naar een Marie Kondo workshop geweest georganiseerd door een vriendin en heb me de hele avond afgevraagd wat ik daar zat te doen. Blijkt dat ik helemaal geen spullen meer heb om weg te doen. Gelukkig waren de hapjes lekker. ;-)

  Geliked door 2 people

 4. Oh ja, ik had er eigenlijk zo nog niet bij stilgestaan maar misschien voelen we wel dat we bepaalde problemen hebben, vooral omdat de meerderheid dat zo ervaart, of omdat er een cursus van bestaat en we gewoon onzeker zijn. Zo had ik het nog niet bekeken, interessante invalshoek!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik negeer al die non-fictie boeken en podcasts zeker ook. Maar tegelijk zijn we voorgeprogrammeerd om te klikken op die productiviteitshacks en daar spelen ze op in bij de marketing. Dus ik probeer dat echt los te laten, hoe moeilijk ook. Het perfecte leven bestaat niet en je leven wordt zeker niet perfect na het luisteren van zo’n podcast.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s