Lieze leeft

7x doen in Lyon

img_1436

Lyon is bij iedereen bekend als de stad waar je door rijdt en als je niet oplet stil staat op weg naar je vakantie in Zuid-Frankrijk. Maar toen ik bij Shirley las over de traboules hoopte ik dat Lyon net iets meer was dan een stad om te passeren en dat bleek gelukkig ook echt zo te zijn. Na tips voor Dublin nu dus ook een lijstje van leuke dingen om te doen in deze Franse stad.

 1. La Confluence
  Op het tipje van het schiereiland waar de Rhône en de Saone samenkomen was vroeger de handelshaven. Ondertussen is de wijk helemaal in ontwikkeling en kan je er mooi wandelen langs het water, tussen de grote nieuwe bedrijfspanden en de oude omgebouwde pakhuizen. Er zijn heel veel gezellige horecazaken aan de dokken en op het uiterste tipje vind je het Musee de Confluence, een modern bouwwerk dat nog maar recent open ging. Ik ging er niet binnen, maar de buurt verkennen was zeker wel een aanrader.

  img_1382
  Place Nautique

   

 2.  Fourvière
  Ik nam de luie optie (lees: de kabelbaan) in plaats van de trappen te beklimmen, maar hoe je ook naar de heuvel van Fourvière gaat, het uitzicht boven is de moeite. Ik ging vooral om de basiliek te zien. Niet dat ik nog veel heb met de kerk, maar als bouwwerk kan ik ze zeker appreciëren. Deze is vanbuiten nog redelijk sober, maar vooral binnen weelderig versierd.
  Als je dan toch boven bent, kan je ineens ook de Romeinse restanten van Lugdunum gaan bekijken. Er zijn 2 grote theaters, waarvan ze er eentje toen ik er was aan het klaarmaken waren voor een festival, ze worden dus nog gebruikt.
  In het teruggaan nam ik trouwens wel de weg te voet door het park, naar beneden toch altijd iets aangenamer dan naar boven.

  img_1394
  Notre Dame de Fourvière
 3.  De Traboules
  Eigenlijk is dit dé reden waarom ik naar Lyon wou: de traboules. Deze kleine doorsteekjes over binnenplaatsen en door gebouwen zijn heel typisch voor de stad. Omdat Lyon rond 2 rivieren ligt, is de plaats beperkt. Om toch zoveel mogelijk mensen kwijt te kunnen wordt er hoog gebouwd en wou men niet te veel straten aanleggen. Om te voet toch snel overal te geraken, ontstonden de traboules. Vaak zijn ze verstopt achter een gewone voordeur maar je kan wel kaarten vinden waar ze allemaal op aangeduid staan of je kan op wandel gaan met de gids om er zeker geen te missen.

  img_1416
  een traboule
 4. De weverijen
  Naast de heuvel van de godsdienst, waar de Notre Dame staat, is er in Lyon ook de heuvel van de werkers. Je kan in La Croix-Rousse rondlopen in de mooie straatjes (ik hou van de typisch Franse gevels en in deze wijk zijn ook veel traboules), maar je vindt er ook nog heel wat referenties naar de zijdeweverijen die vroeger heel talrijk aanwezig waren in de stad. Er zijn nog een paar plekjes waar je kan zien en horen hoe het er destijds aan toeging, iets wat ik zelf super interessant vond. Er zijn trouwens nog altijd een aantal echte ambachtslieden over die nu zijde weven voor prestigieuze projecten over het hele land (en ongetwijfeld ook daarbuiten).

  img_1429
  Atelier de Soierie Vivante
 5.  Vieux Lyon
  De naam van de wijk zegt het al, je zit hier in het oude Lyon. Ideaal om wat rond te slenteren. Er zijn hier heel wat straten, gebouwen en pleintjes die heel wat geschiedenis uitademen. Ook het stadsmuseum is trouwens in deze wijk te vinden. Daarnaast zijn er heel veel cafeetjes en niet te vergeten: ijsjeszaken. Ik ging bij Terre adélice aanschuiven (want ja zo bekend dat je er zeker niet alleen zal zijn) en gelukkig moest ik wat wachten want kiezen tussen 120 smaken, daar doe je wel eventjes over.

  cc6c0e70-ba26-4885-b620-f1b34f493d43-1
  Terre adélice in Vieux Lyon
 6.  Hotel Dieu
  Ik had dit gebouw al gespot bij mijn wandeling langs het water (je kan er echt niet naast kijken, het is zo’n 50.000 m² groot) en ik dacht eerst dat het een overheidsgebouw was. Niets is minder waar, want het is eigenlijk het oude ziekenhuis, dat een paar jaar geleden omgebouwd werd tot een multifunctioneel complex met hotel, restaurants, winkels en kantoren. Maar je kan er ook gewoon binnenlopen en je in een ligstoel of zitzak zetten op één van de binnenpleintjes of – tuintjes. Echt een aanrader om even aan de drukte van de stad te ontsnappen.

  img_1450
  Hotel Dieu
 7.  Lyon City Card
  Tot slot geen bezienswaardigheid op zich, maar wel een tip: schaf een Lyon City Card aan. Je kan kiezen voor hoeveel dagen je eentje wil (1, 2, 3 of 4) en ze gaat in vanaf het eerste gebruik. Ten eerste kan je met deze kaart gebruik maken van al het openbaar vervoer (zelfs op citytrip mogen de voeten af en toe eens rusten), maar daarnaast geeft ze gratis toegang tot heel wat musea, kan je er een stadswandeling met gids mee boeken en een boot- of bustochtje doen om de stad te verkennen. Ik heb er echt veel gebruik van gemaakt.
  Je kan ze online voor vertrek al bestellen met korting en dan gewoon afhalen bij het Office du Tourisme of in het shoppingcenter aan het station.

Toffe stad dus Lyon. Al is er wel één maar. Lyon is een stad in volle ontwikkeling, wat betekent dat ze echt overal aan het werken zijn aan straten en gebouwen. Soms stoorde dat wel eens want sommige dingen kon je niet zo goed zien en ik ben ook een paar keer moeten om lopen omdat er een weg was afgesloten en de omleiding (op z’n Belgisch) niet altijd zo duidelijk was. Ik blijf dus Lyon dus zeker een aanrader vinden, maar ga misschien gewoon pas volgend jaar.

10 gedachten over “7x doen in Lyon”

 1. Goed om te weten! Ik kan voorlopig toch niet op vakantie, dus dan wacht ik gewoon een jaartje (of twee…). En mooi dat er een ijssalon tussen de tips staat. Een citytrip in de zomer kan echt niet zonder, als je ’t mij vraagt. 😁Welke smaak koos je, en was het lekker?

  Like

 2. Hey, wat leuk dat je op mijn blog over de traboules las. Ik vond Lyon een mooie stad! En er zijn genoeg ijssalons om uit te kiezen. Heb je ook de hartige smaken geprobeerd bij die ijssalon? Ik ben echt een zoetekauw, dus heb het bij de zoete smaken gehouden.

  Like

 3. ik hoor regelmatig lovende dingen over Lyon. Het ziet er heel leuk uit en het staat op mijn wishlist. Ik ontzag het me enkel zolang de kinderen nog niet flink genoeg zelf stappen want ‘k zag me nog niet een hele tijd een buggy omhoog duwen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s