Lieze leeft

7 x Kopenhagen

Foto 11-04-17 15 07 06.jpg

Ik ging er een aantal dagen tussenuit en trok met mijn zus naar Kopenhagen. Het was na Stockholm mijn tweede ontmoeten met Scandinavië en die was aangenaam. Leuke en mooie stad, dus zeker een aanrader. Ik zou misschien alleen teruggaan tegen de zomer, nu was de wind en een dagje regen toch een beetje een domper (echt een beetje maar hoor). Ik ben geen reisblogger, maar hier een kort verslagje.

Kopenhagen is een propere stad

Echt heel opvallend, Kopenhagen is echt heel proper. Er staan ook overal vuilbakken en voeten op de grond getekend er naartoe. Af en toe zag ik wel straatvegers, maar ik had de indruk dat de mensen het echt gewoon behoorlijk proper hielden. Buiten dan in Christiania, de vrijstaat binnen de stad, dus dat is een ander verhaal. Wat we wel geregeld zagen waren daklozen die op straat sliepen en liepen te bedelen. Zou daar ook een vluchtelingencrisis zijn?

Kopenhagen is een gezonde stad

En bij uitbreiding waarschijnlijk heel Denemarken. Denen zien er gezond uit, eten gezond en sporten veel. Je ziet overal mensen joggen langs het water of in het park. Er wordt heel veel gefietst (en de stad is er ook echt op voorzien). En er is heel veel aandacht voor gezonde opties.

Kopenhagen is een lekkere stad

Dat gezonde wordt gecompenseerd door de honderden bakkers met lekkernijen (dus misschien is dat joggen gewoon een noodzaak). Tijd maken om een stuk taart of een ander gebakje te eten hoort er gewoon bij in Scandinavië. Je kan ook in elk restaurant uitgebreid brunchen en lunchen kan op veel plaatsen met smörrebröd.

Foto 11-04-17 12 40 20

Kopenhagen is een vriendelijke stad

Zeker in de horeca viel dit op, ze waren overal super vriendelijk. Even geen plaats in het restaurant, geen probleem, we bellen dadelijk wel even als er een tafel vrij komt. Altijd vragen of alles in orde is en ook overkomen alsof ze het menen (niet op z’n Amerikaans dus). Ze willen echt hun best doen om je zo goed mogelijk te helpen. Toen we even iets vroegen over de bus bij ons lunchadresje, kregen we ineens een briefje mee met een hele toer die we konden doen van mooie straatjes. Top!

Kopenhagen is een groene stad

Ik kan de parken en meren die we hebben gezien niet meer tellen, maar het zijn er dus veel. Je ziet heel veel groen in de stad. Er zijn ook veel kastelen en de tuinen daarvan zijn meestal ook gewoon publiek toegankelijk. Denen trekken graag naar buiten als ze de zon zien (of die indruk hadden wij toch) en zelfs op het plaatselijke kerkhof komen ze samen om te picknicken tussen de bomen. Natuurlijk heb je ook de kanalen en de toeristische boot was een leuke manier om de stad ook eens van de andere kant te zien.

Kopenhagen is een stad in ontwikkeling

Er werd op heel veel plaatsen in de stad gewerkt. Zo zijn ze volop bezig met de aanleg van een nieuwe metrolijn, iets was we op verschillende plaatsen in de stad zagen. Soms was dat wel wat jammer want de werken namen het zicht weg op een aantal grote pleinen. Een andere grote bouwwerf was rond de brouwerij van Carlsberg, die buurt gaat er over een jaar onherkenbaar uitzien denk ik. Een reden om nog eens te gaan kijken?

Kopenhagen is een oude stad

Ik hou wel van steden die tegelijk een beetje openluchtmuseum zijn. Boedapest blijft op dat gebied echt een favoriet, maar ook Kopenhagen heeft heel wat geschiedenis en bij heel veel imposante gebouwen vraag je je af wat de functie ooit geweest zou zijn. Vooral de verschillende koningen Christian hebben hun stempel gedrukt op de stad. We hebben het meeste van de stad te voet ontdekt (elke dag zo’n 20 km in de benen!). Met de reisgids van Time to Momo (100% Kopenhagen) kwamen we op heel veel mooie plaatsjes. Sommigen oud, sommigen wat nieuwer. En op veel plaatsen komen oud en nieuw elkaar tegen. Ik vind meestal het oude deel wel het mooiste, maar er is zeker voor ieder wat wils.

Foto 10-04-17 10 44 29

 

 

 

8 gedachten over “7 x Kopenhagen”

  1. Het is al bijna 20 jaar geleden dat ik in Kopenhagen ben geweest. Misschien dat ik ooit nog wel eens wil teruggaan.
    In 2015 ging ik samen met mijn zus naar Stockholm (mooie stad!) en volgende week gaan we een paar dagen naar Wenen.

    Like

  2. Het lijkt me inderdaad een mooie stad, ik wilde er ook ooit naartoe. Door de verbouwingen zal het er ook niet meteen van komen vrees ik.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s