Lieze leeft

De groener doener tag

Award - tag (2)
Samen ben je groener dan alleen. Dat vond Sara en daarom bedacht ze de Groener Doener tag die ik zag bij Ikbenirisniet. Omdat ik zelf ook probeer om mijn kleine steentje bij te dragen, vond ik dit een fijne tag om
over te nemen. Er zijn 7 vragen, allemaal bedacht door een andere groene blogger, die ook super veel tips delen over groen leven op hun blog (ga dus zeker eens bij hen kijken).

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen?Sara van MevrouwMiauw
Vroeger was voor mij groen zijn dat ik mijn afval apart verzamelde en de lichten niet liet branden. Dat is ondertussen wel veranderd. Ik probeer nu te letten op minder afval produceren en duurzamere keuzes te maken. Zo heb ik zeker in de badkamer heel wat producten die de meesten in wegwerpvariant kopen ik duurzaam maak, zoals wasbare wattenschijfjes en inlegkruisjes, een bamboe tandenborstel en groene deo. En als ik ga winkelen heb ik niet alleen een winkelmandje bij, maar ook herbruikbare zakjes voor groenten en fruit. Al is het soms een uitdaging om verse voeding in de supermarkt te vinden die niet al verpakt is.

Maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Zo wil ik in de toekomst zeker nog een aantal extra producten vervangen door de duurzame variant (tandpasta wordt zo de volgende uitdaging denk ik). Bij kledij let ik momenteel nog totaal niet op duurzaamheid, maar ik heb wel een paar fairwear stuks in mijn kast hangen ik koop wel echt dingen die ik lang denk te dragen. Winkels als Primark laat ik aan mij voorbij gaan. Al geef ik toe dat ik nog steeds veel kleren heb en best wel met minder zou kunnen. En ik rijd nogal graag met mijn auto. Ik woon vlak bij het centrum en als ik daar moet zijn, dan ga ik te voet, maar naar het werk zou ik wel eens de fiets of de trein kunnen nemen.

Hoe kan je op een goedkope manier je huis groener krijgen? – Sanne van Omdat ik dat wil

  • Niet te veel water verspillen. Ik vul een bekertje voor het tandenpoetsen in plaats van de kraan te laten lopen. En het water van de droogkast gebruik ik om te dweilen.
  • De verwarming hoeft niet super hoog. Ik moet nogal goed verwarmen omdat mijn oude huisje niet overal zo goed geïsoleerd is, maar ik kruip graag onder mijn fleece dekentje om het lekker warm te hebben.
  • Geen verzamelingen aanleggen. Minimaliseren is hip tegenwoordig en ik probeer toch meer en meer na te denken of ik iets echt nodig heb of niet. En van sommige dingen leg ik mezelf op dat ik ze pas terug mag kopen als de vorige op is.

Hoe verspil jij minder voedsel? – Natascha van Plantaardiger
Ik denk dat hier nog wel wat werk aan de winkel is. Zeker als single is het niet altijd zo simpel om de juiste hoeveelheden voor 1 maaltijd te kopen en altijd 2 dagen achter elkaar hetzelfde eten, dat vind ik ook niet altijd zo fijn. Ik probeer wel veel dingen in te vriezen en op die manier de meeste ingrediënten een tweede leven te geven.

Wat zou jij groen doen met een miljoen? – Hermien van Kouwe Kleren
Persoonlijk zou ik dan kiezen voor veel groene beslissingen in mijn toekomstig bouwproject. Daar wil ik nu zeker ook al aandacht aan besteden, maar het moet natuurlijk wel haalbaar zijn. Daarnaast zou ik denk ik misschien ook op zoek gaan naar startende bedrijven met een groene inslag en daar in investeren. Ik zie op het werk vaak goeie plannen passeren en zou hen dan wel willen helpen met hun financiering.

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? – Sytse van Het Groene Broertje
Daar doe ik niet echt iets speciaals voor. Ik vertel wel eens over dingen die ik doe en plant zo dan soms een zaadje bij anderen die het dan hopelijk overnemen. En ik spoor mijn collega’s wel eens aan om een soepkom uit de kast te halen in plaats van de isomo bekers te gebruiken die klaar staan. Af en toe blog ik ook wel eens over het thema en hoop dat ook dat wat mensen inspireert.

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten? – Giulia van Renmeisje

Er wordt vaak gezegd dat minder of geen vlees eten het meeste impact heeft en op dat gebied ben ik echt geen goede leerling. Ik eet ook al wel eens graag een visje, maar vlees eten kan en wil ik niet laten. Echt vegetarisch eet ik zelden en veganisme vind ik al helemaal een raar beestje. Hier zou ik dus nog het meeste stappen in kunnen zetten. Ik koop tegenwoordig wel vaker bij lokale hoevewinkels, wat daarom niet altijd milieuvriendelijker is, maar wel duurzamer denk ik dan.

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing? – Elcke van De Groene Zus

Dat vind ik een moeilijke. Maar ik denk gewoon alle kleine stapjes bij elkaar. Ik ben zeker niet supergroen, maar de dingen die ik aanpas zijn eigenlijk echt een kleine moeite en daarom ook zo makkelijk om even te doen. Elk klein gebaar telt hoop ik dan maar.

Neem je graag de tag over? Ga je gang, dan kom ik graag jouw groene tips lezen.

6 gedachten over “De groener doener tag”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s