Lieze leeft

Het boek of de film?

library-488669_1920

Heel wat boeken zijn verfilmd. En dan komt al eens de vraag: wat vond je het beste, het boek of de film. Aangezien ik toch nog altijd eerder een boekenlezer dan een filmliefhebber, denk ik dat ik heel vaak zou zeggen dat het boek beter was. Al maak ik eigenlijk vaak de keuze om of het boek te lezen, of naar de film te kijken en niet beiden.

Zo was overlaatst de film ‘Room’ op tv en nam ik hem op, maar omdat ik al zoveel over het boek had gehoord, besloot ik om eerst dat boek te ontlenen in de bib. En toen ik het boek had gelezen, heb ik de film afgeveegd zonder er naar te kijken. Omdat ik het gevoel had enkel maar teleurgesteld te gaan worden. Want een film is toch vaak anders dan het beeld dat je zelf hebt gemaakt in je hoofd bij het lezen van een boek.

Sommige verhalen zie ik dan weer net wel liever in filmvorm in plaats van het in boekvorm te lezen. Van ‘Wild’ keek ik enkel naar de film, omdat het een verhaal is waar de omgeving toch ook een grote rol speelt en dan vind ik het soms wel makkelijk dat iemand anders de moeite doet om die te laten zien dan dat ik me die zelf helemaal moet proberen voorstellen.

Maar uiteraard zijn er ook boeken waar ik wel de film van gezien heb. En ik denk ook vaak als ik lees: hier zouden ze een super mooie film van kunnen maken. Soms valt dat tegen. ‘PS I love you’ vond ik een super mooi verhaal, maar de film vond ik tegenvallen. Hoe sexy Gerard Butler dan ook was met een Iers accent, ze hadden de verhaallijn aangepast en dat vind ik nog altijd zonde. ‘The boy in the striped pyjamas’ vond ik dan weer wel een mooie verfilming.

En soms zal ik wel gewoon niet weten dat de film die ik zie gebaseerd is op een boek. Of dat een boek dat ik lees effectief verfilmd is. Maar goed dat ze beiden bestaan, dan komen de verhalen bij zoveel mogelijk mensen terecht. Maar geef mij stiekem toch maar vaker het boek. En jullie?

7 gedachten over “Het boek of de film?”

 1. Mijn voorkeur gaat toch ook eerder uit naar het boek, hoewel ik fantasie dan weer liever kijk dan lees. Ik denk aan Game of Thrones bijvoorbeeld. Ik had eerst de serie gezien en dan wou ik de boeken lezen. Heb me geworsteld door de eerste twee maar was toch niet mijn ding. Zo ook met de Hobbit als Lord of the Rings. Dan liever de films. Van Harry Potter verkies ik de boeken maar ik vind de films ook wel fijn gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik herken het gevoel, ik doe beide ook niet vaak meer. Het is niet enkel de wereld die er op film soms anders uitziet, ook de interpretatie van het verhaal, de emotionele nuances. Nu ik zelf regisseer is het heel duidelijk hoe je tot in de details de interpretatie van 1 persoon uitwerkt. Dat kan nooit overeenkomen met iedereen. In de film moeten ze ook altijd hier en daar een scène uit het boek schrappen, soms is dat dan net een scène waar ik persoonlijk veel belang aan hechtte, dat valt dan dik tegen, dan voelt het verhaal niet compleet meer.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik lees ook veel liever het boek dan de film. Maar als ik het boek gelezen heb, ben ik wel altijd benieuwd wat ze er van gemaakt hebben. Omgekeerd heb ik dat minder vaak en zal ik zelden een boek lezen waarvan ik de film of serie al gezien heb. Big Little Lies vond ik beter als serie, maar misschien komt dit omdat ik eerst de serie gezien heb.

  Geliked door 1 persoon

 4. Zelf vind ik het boek meestal beter dan de film. In het boek kan je zelf mee fantaseren, in de film wordt alles je zo op het beeld voorgeschoteld. Soms heb ik als ik het boek al eens gelezen heb, het gevoel dat ik het helemaal anders zag. Dus ik blijf bij het boek!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s