Lieze overpeinst

Niet iedereen is blind

blindgetrouwd_s2_visual_002_small
bron: vtm.be

Ik kijk wel graag naar Blind getrouwd. Maar het enige wat blind is aan dat programma is het feit dat de mensen die trouwen elkaar daarvoor nog nooit hebben gezien. De mensen die er naar kijken zien echter alles. Sommigen lijken er zelfs met een vergrootglas naar te kijken om dan nog beter commentaar te kunnen geven. Terwijl die mensen soms misschien ook beter wat blinder zouden zijn voor pietluttigheden.

‘Amai, die is nogal handtastelijk.’ ‘Die Annelies is echt een frigo.’ ‘Die haar kleed is toch echt niet mooi.’ ‘Ze zouden gewoon eens goed van bil moeten gaan.’ ‘Tja, gewoon maar profiteren op kosten van tv.’ ‘Je ziet gewoon dat ze weinig moeite willen doen om voor die klik te zorgen.’ ‘Die Lenny, daar is iets mee, die is te glad.’ ‘Hoe belachelijk ben je als je de steeltjes van de mandarijnen trekt voor je ze weegt.’ ‘Ocharme die Joris, dat is echt een sukkeltje.’

Allemaal dingen die er de laatste maanden en jaren ergens werden gezegd of geschreven over de deelnemers. In bepaalde kranten wordt er zelfs week na week een analyse gemaakt om dan scores te geven van hoe groot de kans is dat het goed gaat aflopen. Alsof het gaat over acteurs en we meeleven met de soap om te gokken wat het gaat geven. Maar het zijn geen acteurs, dat zijn gewoon echte mensen. Echte mensen die ongetwijfeld al heel wat hebben meegemaakt in de liefde en zich heel kwetsbaar opstellen om hun kans te wagen in zo’n experiment.

We leven enerzijds in een tijd waarin meer en meer getuigenissen opduiken van mensen die durven zeggen dat de (sociale) media een enorme druk opleggen om het perfecte leven te hebben, maar anderzijds leven we ook in een tijd waarin die media elke onnozelaar een platform geven om hun ongenuanceerde mening te geven. En net daarom is Blind Getrouwd voor mij alleen fijn om naar te kijken, maar niet om aan mee te doen.

Een mens moet verdorie serieus sterk in z’n schoenen staan om zich als vrijgezel van boven de 30 opnieuw open te stellen voor de liefde, nadat er ongetwijfeld al teleurstellingen in de liefde zijn geweest. Laat staan dat je dat moet doen terwijl heel Vlaanderen meekijkt en commentaar levert over hoe zij het toch anders zouden aangepakt hebben. Ik word al een aantal jaar achter elkaar (oh ja, vanmorgen alweer) getagd op Facebook onder berichtjes over inschrijven voor Blind getrouwd door vriendinnen met de boodschap ‘je hebt geen excuses meer’. Ik heb inderdaad geen excuses om me niet in te schrijven, maar ik heb ook geen excuses nodig. Er is maar 1 reden waarom ik me niet inschrijf: ik kies er voor om me daar niet aan bloot te stellen. En die reden is meer dan genoeg (maar chapeau aan degenen die het wel durven).

 

blogpost 31/40 van #40dagenbloggen

 

9 gedachten over “Niet iedereen is blind”

 1. Ik ken “Blind Getrouwd” niet, maar ik kan me er iets bij voorstellen… Meedoen aan een tv-programma staat me sowieso tegen, en al helemaaaal als ’t over de liefde gaat. (Een programma zoals “Peking Express”, daar zou ik misschien nog wel een uitzondering voor willen maken. Misschien.)

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik snap waar je naar toe wil. Zodra je aan een programma meedoet op televisie weet je op voorhand dat er sowieso commentaar zal geleverd worden. Het is dan inderdaad aan de persoon om af te wegen of het allemaal waard is of niet. Zelf zou ik er ook niet aan meedoen hoor maar het is natuurlijk iets waar de kandidaten rekening mee moeten houden.

  Like

  1. Ik denk dat je toch een behoorlijk olifantenvel nodig hebt om het je niet te hard aan te trekken. Uiteindelijk gaat het om een mens z’n gevoelens waar ze mee ‘spelen’. Dus inderdaad iets waar de kandidaten rekening mee moeten houden.

   Like

 3. Die reden is zeker valabel, ik wil ook niet met mijn kop op tv komen, laat staan in zo’n persoonlijk programma als Blind Getrouwd. Mijn zus heeft ook het perfecte profiel om zich in te schrijven, maar ze zal dat nooit doen. En dat is zeker oké, niet iedereen is hard genoeg om de mening van Jan en allemaal over zich heen te laten komen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Oh nee doe dat nooit. Voor zo’n programma moet je een ongelooflijk olifantenvel hebben, wellicht nog meer dan we beseffen. Marjolein is er vorig jaar echt onder door gegaan eh. De beelden kunnen zo in scène gezet worden en gekozen worden dat je er beter of slechter uit komt en iedereen zal een oordeel hebben waar je niet meer vanaf komt.

  Er zou in feite een niet- tv versie moeten van bestaan eh. Dat zou wel interessant zijn.

  (maar ok, die steeltjes van die mandarijntjes doen…dat vond ik er echt ook wel over ;) ).

  Like

  1. Ja voor de niet-tv versie zou ik zeker wel open staan. Nu ja, op zich is dat wat een relatiebureau doet, maar dat is behoorlijk duur. En ik weet niet hoe groot de vijver waar ze uit vissen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s