Lieze overpeinst

Leg het mij eens uit

In crisissen zie je altijd 2 dingen: het beste in de mensen komt naar boven maar bij anderen komt net het slechtste in de mens naar boven. En ik snap echt heel goed dat mensen bang zijn. En dan doe je misschien wel eens dingen die je normaal niet zou doen. Maar je kan ook overdrijven. En dat snap ik niet goed. Want daar doe je echt niemand een plezier mee. Kan dus iemand mij alstublieft een aantal dingen uitleggen?

 • Wie zijn die rare mensen die als zot wc-papier beginnen te hamsteren? Als er nu iets is waar behoorlijk veel alternatieven voor in huis te vinden zijn dan is het toch wc-papier? Of water in flessen, nog zoiets. Denken we echt dat er geen water meer uit de kraan gaat komen de komende weken? Andere dingen hamsteren vind ik trouwens net zo stom. Het is heel duidelijk dat er geen bevoorradingsproblemen zijn en door kei lang te gaan aanschuiven in de winkel loop je meer risico en maak je het leven van de winkelmedewerkers echt een hel.
  Ik las ergens iemand die zei dat hij wel moest hamsteren omdat hij alleen woont dus stel dat hij ziek wordt en/of niet meer buiten mag dan zonder eten zit. Is onze samenleving dan echt zo triestig geworden dat er echt niemand die man wat eten zou willen brengen?
 • Wie zijn die idioten die vrijdag nog speciaal gingen feesten of die op zaterdag massaal de grens overtrekken om toch een pintje te kunnen gaan drinken op café? Ik begrijp super goed dat de horeca onze steun nodig heeft, maar dat kan echt op andere manieren. Vorige week dacht ik ook nog dat tussen een groep mensen zitten wel ok zou zijn als je wat oplette, maar ondertussen zijn er echt genoeg berichten dat social distancing essentieel is en dan geloof ik heel hard dat de experts het beter weten dan de cafégangers. Laten we de wijsheid in dit geval echt niet in de kan gaan zoeken.
 • Wie zijn die werkgevers die hun werknemers niet willen laten thuiswerken omdat ze dat niet vertrouwen? Welke scheve relatie heb je dan met je personeel? En stel nog dat mensen de komende weken minder productief zijn, omdat ze zich bang voelen, wat meer met hun kinderen moeten bezig zijn, misschien ook gewoon minder werk hebben omdat klanten afzeggen, is dat dan een ramp? Moeten we gezondheid en mensenlevens niet stellen boven verminderde productiviteit? Als heel je personeel ziek wordt heb je trouwens sowieso minder productiviteit dan als ze op pakweg 70% productief thuis werken.

Het is echt allemaal samen nu. Een paar generaties geleden moesten mensen naar de oorlog. Wij moeten gewoon wat wegblijven van elkaar. En zelfs dat kunnen sommigen precies niet. Ik zou graag over een paar weten terug naar het ‘normale’ leven gaan. Ik ga er van uit dat de anderen dat ook graag willen. Doen we dan nu allemaal een beetje moeite?

17 gedachten over “Leg het mij eens uit”

 1. Hear hear! Vooral dat laatste puntje is in mijn omgeving een probleem. Ik heb het voor mezelf kunnen regelen, maar andere mensen die misschien minder mondig zijn, trekken vandaag toch weer naar kantoor terwijl het anders zou kunnen als hun bazen wat meer vertrouwen hadden…

  Geliked door 1 persoon

 2. Helemaal mee eens. Ik begrijp echt niet dat mensen niet (willen?) inzien hoe ernstig het is en dat het helpt als we allemaal binnen blijven. Ik werk in een huisartsenpraktijk als secretaresse en dat werk van thuis uit doen, gaat jammer genoeg niet. Mijn zus mag normaal gezien nooit thuis werken (alleen 24 of 26 december heeft ze dat eens mogen ‘proberen’) en nu werkt ze een hele week van thuis uit.

  Like

 3. Tsja de wereld op z’n kop doet rare dingen met de mens. Ik hoor vanmiddag pas hoe en wat en moet waarschijnlijk gewoon doorwerken als pedagogisch medewerker, wat in mijn ogen ook weer risico’s voor mijn gezin met zich meebrengt. We gaan het allemaal mee maken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Alleen kalmte en redelijkheid kan ons redden. En een beetje mildheid voor mensen die het toch nog niet helemaal begrepen hebben. Sommigen hebben gewoon een beetje meer tijd nodig dan anderen om de ernst van de situatie te beseffen…

  Like

 5. Zo, en jij hebt geen politieke ambities? Want ik zou direct op je stemmen, na dit relaas. Helemaal mee eens! En ja, ik verlang ook weer naar ‘normaal’. Hoewel dat normaal heel even heel bijzonder zal voelen, tot we weer (geloof me, sneller dan je denkt!) denken dat al onze voorspoed normaal is.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik volg je helemaal…
  Het begint toch wel door te dringen merk ik, maar nog niet overal. Deze morgen kreeg ik telefoon van de tandarts om onze afspraken te annuleren. De vroegste datum dat ze terug beginnen inplannen is begin mei (!).
  Bij ons op het werk wordt thuiswerk goedgekeurd, mits overleg. Morgen moet ik wel naar kantoor voor enkele belangrijke afspraken, maar het is met een heel dubbel gevoel en een klein hartje…

  Like

  1. Ik ga morgen ook aar kantoor, om een webinar te geven. We gaan met max 5 op kantoor zijn en kunnen dus echt wel afstand houden gelukkig. Voor de rest zijn al onze afspraken digitaal de komende weken. Al hoop ik nog altijd dat we al voor mei terug mensen mogen zien.

   Like

   1. Ja, afstand houden lukt ook, en ik ga zeker extra voorzichtig zijn!
    Voor eventjes wat minder contact vind ik niet zooo erg, maar zo veel weken vind ik toch ook lastig. Dag per dag hé, en gezond verstand blijven gebruiken…

    Geliked door 1 persoon

 7. Loop wat achter met blogs lezen :-) Maar wij mogen dan wel van thuis uit werken, het is geen evidentie. Want er loopt ook een actieve kleuter van vier rond en daar wordt jammer genoeg heel weinig rekening met gehouden (allee werkgewijs he, wij houden er uiteraard wel rekening mee). Die hamsteraars en feestvierders, die snap ik helemaal niet. Jammer eigenlijk dat dit gedrag naar boven kwam.

  Like

 8. ik snap wel dat eens het hamsteren begon…dat er dan mensen zijn die schrik krijgen en dus als ze dan wc-papier eventjes weer in het rek zien er toch een pak meepakken. dat heb ik wel gedaan. 1 pak extra als voorraad nadat ik al dagen uit meerdere landen lege rekken zag en verhalen van 2u rondrijden om iets te vinden. hamstergedrag is helaas besmettelijk eens het gelanceerd is. ‘k heb daarom wel in het weekend dat je dit blogt en lege wc rekken dus overal in media waren foto’s online gepost van volle rekken. Er was geen tekort en in de juiste winkel op juiste moment waren er volle rekken. We hadden allemaal voorraad moeten fotograferen en delen ipv schaarste!

  Like

  1. Het is inderdaad door horrorverhalen dat mensen nog meer in paniek gaan schieten.
   1 pak extra meenemen vind ik nu ook nog geen hamsteren, maar soms zag je mensen met een kar vol alleen wc-papier, vond ik toch maar gek (dat gaan toch niet allemaal mensen geweest zijn met 12 kinderen of zo).
   Gelukkig lijken mensen nu toch net iets meer hun gezond verstand gevonden te hebben.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s