Lieze overpeinst

We moeten het wel blijven begrijpen

Wat ik nu ga schrijven is misschien voor sommigen een tikkeltje controversieel, maar ik ga het toch doen. Dit weekend kregen we ineens van alle kanten te horen dat we te laks worden, de regels niet meer fatsoenlijk volgen en dat we ons zo slecht gedragen dat we op een volledige lockdown afstevenen. Als dit zou betekenen dat mensen nodeloos dicht bij elkaar troepen en zo het risico op verspreiding vergroten, dan deel ik uiteraard die verontwaardiging. Maar een klein stukje van mij vraagt zich ook af: is dat inderdaad zo’n grote ramp? Laat me toelichten waarom.

Het komt misschien door mijn job, maar ik ben er op zich wel voorstander van dat zoveel mogelijk bedrijven kunnen blijven draaien, ook als mensen daarvoor tot daar moeten gaan. Uiteraard alleen als ze dat veilig kunnen en dus met voldoende respect voor de afstand, maar ik ben er van overtuigd dat dat bij verschillende bedrijven kan als ze een beetje moeite doen en creatief zijn. De economie gaat niet voor de gezondheid van mensen, maar het blijft ook wel belangrijk om de economie te laten draaien. Niet alleen voor de zelfstandigen, maar ook voor de mensen die ze tewerkstellen en bij uitbreiding de hele maatschappij. Mensen die zeggen dat alle bedrijven volledig zouden moeten sluiten tot alles achter de rug is, vind ik dan ook nogal kort door te bocht.

Daarnaast vind ik de berichtgeving over Corona tegenwoordig zo slecht en negatief dat mensen te hard doorslaan in hun meningen. Ik snap de algemene regelgeving dat je niet zomaar overal naartoe moet rijden en dat je afstand van elkaar moet houden. Maar er is nooit gezegd dat Blijf in uw kot helemaal letterlijk moet worden genomen. Fietsen en wandelen mag. En dat is ook nodig voor heel veel mensen. Verketter mensen dan ook alsjeblief niet omdat ze dat doen.  En veroordeel ze niet als ze misschien toch eens tot aan het rusthuis gaan om te wuiven met Pasen (of naar hun bouw rijden om te kijken wat er allemaal al gebeurd is).  Als mensen er voor zorgen dat ze bij die bezigheden een aantal meter van anderen blijven, dan vraag ik me af of dit zo’n groot risico inhoudt (dat is een serieuze vraag en als iemand daar een antwoord op heeft dan sta ik daar zeker voor open).

Dit is uiteraard geen pleidooi om de regels niet meer mooi te volgen, maar we willen met deze maatregelen allemaal de gezondheid van de mensen beschermen en soms heb ik het gevoel dat daarbij alleen gekeken wordt naar het vermijden van Corona en dat de geestelijke gezondheid van mensen een beetje naar de achtergrond verdwijnt. Ik geloof echt dat de meeste mensen zich willen houden aan de regels en ook echt wel snappen dat het belangrijk is dat we afstand houden (of zit ik echt in zo’n beschermd wereldje en zie ik dat gewoon niet?). Dat ze hardleerse mensen beboeten vind ik ook helemaal terecht, je moet echt geen barbecue zitten organiseren met een hoop vrienden. Maar we zitten nu in een situatie die al weken duurt en die nog wel een aantal weken zal aanhouden en ik denk dat het menselijk is dat mensen na een tijdje moeite krijgen met dingen, zeker als niet altijd meer duidelijk is wat nu eigenlijk de beste aanpak is.

Dus ja, we moeten uiteraard blijven volhouden. Zoveel mogelijk in onze eigen bubbel blijven. Maar laat ons eerlijk zijn, de meeste mensen willen toch gewoon dat we snel terug wat meer vrijheid hebben. En die doen het nu helemaal niet zo slecht, kunnen we dat ook eventjes gezegd hebben?

 

26 gedachten over “We moeten het wel blijven begrijpen”

 1. Ik vind het soms ook wat verwarrend. Je mag niet naar buiten, maar toch wel, want een frisse neus mag. Ik denk alleen dat het handig is als mensen dat meer in hun eigen omgeving doen. Zelf probeer ik naar buiten te gaan op tijden dat de meeste mensen dat niet doen en ik vermijd plekken waar het altijd druk is. Maar inderdaad, helemaal niet meer naar buiten? Ik zou binnen een paar dagen depressief zijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben het op alletwee je (hoofd?-) punten met je eens:
  – Bedrijven moeten de kans krijgen om binnen de nieuwe werkelijkheid en regels, door te gaan. De gevolgen voor “de economie” (wat mijns insziens niets anders is dan omzet en dus de financiële gezondheid van bedrijven en het inkomen van mensen) zijn anders te groot.
  – Mensen hebben snel de neiging om naar anderen te kijken en daar een negatief oordeel over te vellen ten gunste van zichzelf. Dus àndere mensen houden zich niet aan de coronaregels. Als zij zelf tegen de grenzen van die regels aanschurken zeggen ze dat zíj er goede redenen voor hebben. Bovendien is het voor kranten en andere massamedia blijkbaar lonend om negatieve berichtgeving te publiceren, met aandacht voor de paar overtreders en géén aandacht voor alle mensen die wél binnen blijven.

  Like

  1. Ik kom net een artikel tegen over hoe je motiverende communicatie doet en de media kan daar duidelijk nog iets van leren. Ik heb in ieder geval op dit moment motivatie nodig en geen belerende vinger.

   Like

   1. Het probleem is – denk ik – dat het de media niet te doen is om te motiveren. Zij willen gewoon scoren: zo veel mogelijk kijkers of lezers… omdat dat beter voor de inkomsten is…..

    Like

 3. Daarom ben ik ook zo boos mensen zoals onze buren, die zaterdag doodleuk volk over de vloer hadden. Als iedereen dat begint te doen, gaat het allemaal nog veel langer duren. Of dan verstrengen de maatregelen misschien en dat wil niemand, ik toch alleszins niet. Zoals je zegt, eens een frisse neus kunnen halen is broodnodig. Het grootste probleem is de capaciteit van de zorg. Ze kunnen het momenteel nog net aan, maar het is echt pompen. Mijn zus werkt in een ziekenhuis en daar gaat het er toch al behoorlijk erg aan toe. Wij kennen ook twee mensen die opgenomen geweest zijn en die zijn inmiddels alweer uit het ziekenhuis, maar hun algehele conditie is niets meer waard, ze moeten terug opbouwen van nul. Schrikwekkend om dat te zien bij jonge, fitte veertigers. Dus ik denk dat voorzichtigheid echt wel geboden is, maar ik hoop dat we er ons allemaal een beetje aan houden, zodat we niet in echte lockdown moeten.

  Geliked door 1 persoon

 4. LIVE. 85 procent gecontroleerde bedrijven respecteert social distancing niet — Hoe zie je dit? Kan dit cijfer grondig verbeteren?
  Mijn buren fietsen het hele land af (90km) Kan ook want ijsjeszaken en zo zijn gewoon open. Ik ben voorstander van 1 uur per dag buitenlucht. Want nu komen wij NIET meer op straat want afstand houden gaat niet met al die drukte ..

  Like

  1. Of dat cijfer kan verbeteren, daar kan ik geen antwoord op geven, daarvoor moet je immers weten hoe bedrijven logistiek georganiseerd zijn en daar heb ik te weinig zich top. Maar misschien is het wel een idee dat de overheid en/of werkgeversorganisaties hier advies in geven. Ik schreef ook dat ik ben voor bedrijven die aan het werk blijven als het kan in veilige omstandigheden, zeker geen oproep om alle bedrijven gewoon open te gooien zonder meer. Maar de oproep van sommigen om alles plat te leggen volg ik dus niet, want dat vind ik persoonlijk te kort door de bocht.

   Misschien is het de locatie waar we wonen die een rol speelt, want waar ik woon zie ik veel fietsers en wandelaars, maar nergens zo’n grote drukte dat je niet veilig nog kan wandelen. Of jouw buren dan 5 km of 90 km gefietst hebben lijkt me weinig verschil te maken, er van uitgaand dat ze wel telkens voldoende afstand houden. Als die fietstochten die mensen rechthouden is deze lastige tijden, dan telt dat ook mee vind ik persoonlijk.

   Like

  2. Ondertussen is trouwens duidelijk geworden wat bedoeld wordt met die 85% en dat is totaal uit de context gerukt. Het gaat over bedrijven waar klachten over waren en bij de meesten was een waarschuwing en advies voldoende om het probleem op te lossen. Het cijfer is dus niet waanzinnig slecht zoals eerst wel werd voorgedaan.

   Like

 5. Ik schrok .. na 300 meter bakker aanschuiven op Pasen. Bestelde de man voor mij 4 taarten. 4.

  Toen mijn ma belde dat onze regio zo slecht social distance te , viel ik uit de lucht. Ik doe echt men uiterste best.

  Ik oordeel niet over de taart man.

  Wat ik wel erg vindt.
  Wandelen met kleuters die dan geen 5 minuten op de speeltuin mogen. Da vind ik erg (en zou ik waarschijnlijk niet opvolgen moest ik kleuters hebben)

  Als we nu niet samentroepen maar gewoon doorgaan als het volgende gezin in de speeltuin toekomt?

  Ijsjes kramen zijn hier niet open. En motiveer kids maar eens om een rondje te fietsen/wandelen/lopen.. zonder ‘vooruitzicht’

  Like

  1. Omdat in een speeltuin alles aangeraakt wordt en corona best lang overleeft buiten het lichaam sluiten ze die speeltuinen. En neem het van me aan: mijn 4-jarige steekt haar handjes nog vaak in haar mond :s

   Geliked door 1 persoon

   1. ja die speeltuinenregel is omdat we de toestellen aanraken en het virus er lang op overleeft. Dus nee, als ouder van kleuters hou ik er me aan en ze weten het intussen ook dat we niet op de speeltuin gaan tot na Corona.

    Dat we niet meer met onze bal een beetje mochten voetballen in het grote lege park was lastiger (enkel fietsen, joggen en lopen volgens de controles), maar ook daar houden we ons nu aan. We spelen wel veel tikkertje varianten nu.

    Geliked door 1 persoon

 6. Ik weet helemaal niet goed wat ik over alles moet denken; Ik vind het heel erg dat mensen tuinfeestjes doen met +30 mensen en dat de politie moet ingrijpen. Dat gaat echt boven mijn verstand. Gaan wuiven snap ik wel. Ik zag mensen hier in de straat zwaaien voor het raam, mensen kwamen dan buiten en ze sloegen een babbeltje, maar daar zat zeker 5 meter tussen. Daar zie ik ook geen kwaad in. Mensen die toch (heel) wat vrienden binnenlaten en dan 1,5 meter respecteren, snap ik dan weer niet. Zo werkt het niet. Sommige mensen hebben de neiging de grenzen op te zoeken, jammer, want dat is gewoon echt niet de bedoeling.

  Like

 7. Ik ben het met je eens… Ik ben blij dat ik nog kan en mag werken, maar als de maatregelen zullen verstrengen dan ben ik werkloos want ik werk in een niet-essentiële sector. En mijn job zorgt er net voor dat ik het allemaal volhoud. Net als het wandelen met mijn honden, mijn beweging zorgt voor mentale en fysieke fitheid en zorgt voor routine. Dus wat als dat ook niet meer zal mogen? Al hoop ik dat ze dat niet helemaal kunnen verbieden want ik heb niet echt een tuin en ik kan moeilijk mijn honden in huis laten doen…
  Ik werk meestal van thuis en als ik al naar het werk ga, dan zit ik alleen in een wagon én zit ik alleen op de benedenverdieping. Dus wat is daar mis mee?

  Ook mogen we in principe niet meer naar een ander dorp rijden om voeding, maar wat is het verschil als ik alleen in mijn auto naar een ander dorp rijd om eten voor mijn honden te halen. Dan dat ik dat in mijn eigen stad doe?

  Ook snap ik niet dat mensen in hun hadden klappen voor de zorg maar dat diezelfde mensen dan wel bezoek ontvangen.

  Geliked door 1 persoon

 8. zo met je eens. dat die regels er zijn, is nodig. dat we die allemaal proberen volgen, is goed. maar laat ons ook een beetje redelijk blijven. niet iedereen heeft een groot terras of een tuin. na een paar weken snap ik het heel goed dat mensen nood hebben om even buiten te komen. (waarmee ik zeker niet zeg dat de regels dan opeens van geen tel meer zouden zijn. maar je kan gerust buiten komen, zonder die te breken)

  en laat ons vooral ook wat lief blijven voor elkaar. ik erger me dood aan al die berichten op facebook van mensen die het nodig vinden om anderen die volgens hen de regels niet genoeg volgen te beledigen en er kwaad op te worden. kijk eerst en vooral naar jezelf…

  Geliked door 1 persoon

  1. Falderie, mijn mama krijgt zware chemo en heeft niet veel kans corona te overleven als ze het krijgt. Kans is niet klein, als je weet in welke omstandigheden haar dokters patiënten hebben moeten ontvangen. Dus ja, ik heb ook al een noodkreet van een spoedarts gedeeld op fb dit weekend. Mijn buren die de regels niet respecteren en 30 zijn, gaan voorrang krijgen op mijn moeder als er een tekort aan beademingsapparatuur is! Zo simpel is het. Ik moet dus niet lief zijn.. Ze mogen gerust weten wat de rest vd straat over hun gedrag denkt (veel buren die mijn bericht ook deelden)

   Like

 9. Theorie van een spoedarts: besmette mensen die 90 km fietsen zijn een hele dag op pad, verspreiden in het hele land virusdeeltjes, plassen onderweg, springen een winkel binnen, rusten op een bankje, schuiven aan vr een ijsje … allemaal levensgevaarlijk gedrag. Die gaan ook zeker minder aandachtig zijn voor die 1.5 meter na 4 uur fietsen, dat is menselijk .. ik woon in een rustig dorp, maar die 1.5 m is een lachertje voor de meeste joggers of fietsers hier. Ik moet al in de beek springen om afstand te houden. Zelfde ervaring hoor ik van vrienden die ergens anders wonen. Dus als iedereen 1 uur mag buitenkomen, is het op zijn minst minder druk dan nu. Dat is ook de reden dat ze die regel toepassen in Frankrijk. Op termijn stevenen we hier ook af om een strengere lockdown, want het dodental neemt maar niet af … ik hoop ook echt op een verstrenging, want nog elke dag 300 doden na een maand mijn ernstig ziek familielid missen? DAT vind ik pas demotiverend. Liever volledige lockdown maar korter, dan maanden aanmodderen..

  Like

  1. Ik hoor toch ook heel veel berichten die zeggen dat de huidige maatregelen wel al heel veel doen en dat het niet strenger hoeft. Maar het zijn wij niet die daar morgen over gaan beslissen.
   En dan blijft mijn oproep om mensen te motiveren om vol te houden in plaats van alleen in het nieuws te brengen dat er een aantal mensen zijn die het niet goed doen.

   Like

   1. Ja, de cijfers op DIT moment zijn redelijk, maar twee weken geleden waren de mensen nog gemotiveerd. De spoedartsen op Twitter houden allemaal hun hart vast voor wat we over een dikke week gaan zien. De realiteit is: het zal voor ons allemaal een lange, eenzame zomer worden omdat er een behoorlijk aantal mensen zijn die niet luisteren. 300 doden per dag in ons minilandje MET een lockdown, die cijfers gaan meteen weer de hoogte in zodra ze iets minder streng gaan zijn. En dan mogen we weer ‘ons kot’ in …

    Like

   2. We bekijken deze situatie duidelijk ietwat anders en dat is ok. We moeten deze crisis ook in andere omstandigheden doormaken, dus we bekijken het allebei vanuit onze eigen bril.
    Uiteindelijk willen we hetzelfde veronderstel ik.

    Like

 10. Ik volg je redenering wel hoor: neem me mijn looptoertjes, wandeltochtjes en fietstochtjes met Tuur af en het gaat hier pijlsnel naar beneden gaan. Wanneer wij buiten komen proberen we steeds heel erg om de nodige afstand te houden, zodat we noch onszelf noch anderen nodeloos in gevaar zouden brengen. Laat ons dus gewoon allemaal ons gezond verstand gebruiken, even doorzetten en proberen om net zoals je zegt wat lief en begripvol voor elkaar te zijn (al volg ik je ook helemaal als het aankomt op hardleerse mensen en het keihard breken van de regels. Daar heb ik dan weer geen moeite mee om die personen te bestraffen).

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik ga helemaal akkoord. Het hoeft hier toch geen of-of verhaaltje te worden: of geestelijke gezondheid, of corona? Die twee kunnen toch op een positieve manier samengaan? Ik kan mijn haar uittrekken van die “blijft toch in uw kot zo moeilijk is dat toch niet!”-uitspraken. Bizar dat die mensen blijkbaar nog nooit gek geworden zijn van hun eigen hoofd.

  Geliked door 1 persoon

 12. Interessante discussie die je op gang hebt gebracht en fijn om te zien dat hier in de commentaren respectvol met elkaar omgegaan kan worden, zelfs al verschillen de meningen soms.

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik schreef na het Paasweekend een gelijkaardige post…we oordelen continu over de anderen maar ik wil echt geloven dat de grote meerderheid van de mensen keihard zijn best doet. Er zijn een paar hardleerse idioten ja (het feit dat een 30-man bbq feestje in nieuws komt wil ook zeggen dat er niet in elke gemeente er zo 3 zijn stilgelegd eh). ‘k word zo moe van al die zure commentaar op iedereen.

  volg de regels, doe je best en concentreer je op jezelf

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s