Lieze overpeinst

Kop in het zand?

south-africa-927268_1920

Als ik sommige mensen bezig hoor en sommige reacties lees op sociale media, dan denk ik soms dat ik echt een simpele ziel ben, dat ik heel goedgelovig ben en zo beschermd opgevoed dat ik niet snap hoe de maatschappij nu eigenlijk in elkaar zit. En ik maar denken dat ik te veel nadenk over dingen en best wel slim ben. Als het aankomt op Corona begin ik daar nu soms aan te twijfelen.

Ik hoor mensen online dingen zeggen als ‘de lobby van de werkgeversorganisaties is te sterk’ en ‘de politiek zit in de zak van Voka en Unizo’. Ik moet dan we voor een heel machtige baas werken als die er eigenhandig voor gezorgd heeft dat de winkels open mochten voor er sprake was van families terug te zien. Niet dat er niet gelobbyd wordt natuurlijk, dat is die organisaties hun bestaansreden nu eenmaal, maar als virologen zeggen dat het nog te gevaarlijk is om terug in groepen familie samen te komen dan heeft dat met gezondheid te maken en niet met de knokploeg van de werkgeverslobby die bij hen is langs geweest. Zo goedgelovig wil ik dan wel zijn (ook al zie ik ook liever mijn vrienden dan naar de winkel te gaan).

Ik hoor ook heel wat mensen zeggen dat ze er totaal geen vertrouwen in hebben dat de bevolking hun verantwoordelijkheid gaat nemen. Ik ben niet zo naïef dat ik geloof dat elke Belg apart alle regeltjes tot in de puntjes gaat volgen, maar ik geloof er wel in dat de meeste mensen echt hun best doen en misschien 5 mensen zien, maar wel afstand houden bijvoorbeeld. Ik wil dus graag het beste zien in de mensen, niet het slechtste. Ik schreef ooit dat ik een optimistische doemdenker ben, maar als ik dat negatieve heb, dan heeft dat met mezelf te maken. Mijn geloof in de maatschappij in z’n geheel is gelukkig nog meer dan groot genoeg.

En tenslotte hoor ik toch ook heel veel mensen die bang zijn om besmet te worden. Ik wil die angst niet afdoen als onnozel, maar ik heb ze zelf niet. Voor mij lijkt Covid-19 eigenlijk ergens ver weg (het virus dan natuurlijk, niet de gevolgen van de maatregelen). Ik heb niemand in mijn omgeving die ziek is (geweest) en soms zeggen ze dan wel eens dat ik wel anders zal piepen als ik wel iemand zou kennen die er aan sterft, maar ik weet niet of mijn schrik dan groter zou worden. Ik ben mijn moeder verloren aan een onzichtbare vijand en daar was niks aan te doen, of ik daar nu schrik voor had gehad of niet. Dus misschien is het net omdat ik al wat vreselijke dingen heb meegemaakt in mijn leven dat ik nu niet in die angst wil leven. Ik wil zeker de ziekte niet onderschatten en doe mijn best om de maatregelen te volgen, maar of ik besmet word, daar denk ik eigenlijk zelden over na.

Het klinkt dan misschien een tikje naïef, ik zie het eerder als mijn nuchtere kijk en sta liever zo in het leven dan dat ik overal complotten zie van de regering of instanties, dat mijn medemensen allemaal egoïsten zijn en dat ik bang moet zijn voor elk kuchje dat ik doe. De optimist in mijn is duidelijk toch groter dan de doemdenker.

17 gedachten over “Kop in het zand?”

 1. Tja, al die complottheorieën vind ik ook lastig. Ben ik dan inderdaad zo naïef? Ik probeer het maar gewoon te negeren.
  Wat je zegt over die angst herken ik wel. Ik heb er zelf ook geen last van. Gehard door het leven? Geen idee. Maar ik ben in ieder geval blij dat die angst mijn leven niet beheerst. Het gedoe rondom de maatregelen is meer dan zat voor me.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik moet zeggen, ik ben een heel nuchter mens, en ik heb al behoorlijk wat meegemaakt, maar de angst voor besmetting is er wel. Ik behoor ook wel tot een risicogroep, moet ik erbij zeggen. En ik heb schrik voor mijn moeder (heel gevoelig aan haar longen). En ik ben blij dat mijn kleindochters fulltime thuis kunnen zijn, voorlopig. Ik ben er allemaal niet gerust in.

  En dat het lobbywerk er is, dat geloof ik wel. En dat we terugkeren naar hoe het vroeger allemaal was, vrees ik ook zo’n beetje. Complottheorieën daarentegen zijn niet aan mij besteed. Nooit geweest.

  Like

  1. Er is zeker lobbywerk, ik denk dat sommige mensen het gewoon nogal overschatten. En dat dan aangrijpen om op bepaalde partijen te beginnen hakken.
   Als je in de risicogroep zit, begrijp ik ook zeker dat de angst groter is.

   Like

 3. Naïef? Ik geloof dat je niet te goed gelovig moet zijn. De wereld en de meeste landen hebben nu eenmaal “alleen” een economisch belang en iedereen knokt voor zijn eigen toko. (lobbywerk). Ook de virologen! Bedenkt wel dat de gezondheidszorg zwaar gesubsidieerd is. Daarom ben ik van meining dat we vooral op eigenverantwoordelijkheid moeten zetten. En de staat moet de grenzen aangeven. Door bepaalde regels, die ingehouden en gekontrolleerd moeten worden. Natuurlijk is het virus dodelijk. Maar er zijn meer dingen dodelijk, bevoorbeeld landbouwgif, en daar wordt heel weinig aan gedaan. Eigenlijk zou dat dan met dezelfde resoluutheid aangepakt moeten worden. Maar ja…. de landbouwlobby… Iemand zijn mij eens “dromen doe je ’s nachts” en ik geloof dat dat waar is. Maar je hoeft je ook niet voor alles zorgen te maken. Alleen maar je ogen open houden. Succes.

  Geliked door 1 persoon

 4. Paniek is onze grootste vijand. Gezonde bezorgdheid kan voorkomen dat we ziek worden, pure paniek niet. Mensen worden gewoon ziek soms, dat is het leven, hoe vreselijk ook. Maar of je nu panikeert of niet, het gaat er niet meer of minder door gebeuren.
  Paniek kan alleen maar zorgen voor grotere schade op alle vlakken.

  Je leest het nu overal, “gebruik je boerenverstand.” En ik geloof dat de schade het kleinste blijft, als we niet meer doen dan dat.

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat onze economie een reuzevinger in de pap heeft, is voor mij duidelijk. Ook dat niemand naadje van de kous weet wat betreft het virus en de beste strategie, is ook klaar als een klontje. Ik werd al ruimschoots door onzichtbare vijanden besprongen in mijn keven en ben niet bang daarvoor. Behoedzaam wel en vingers gekruisd houden. je wacht er niet op, maar het 100% of zelfs maar 50 % buiten de deur kunnen houden lijkt me een illusie. Gewoon doorleven zolang het kan en daar een redelijke modus in vinden ook.

  Geliked door 1 persoon

 6. Angst om besmet te worden heb ik totaal niet. Ikzelf vind het nogal overdreven allemaal. Nu wordt alles en iedereen enorm clean en alles wordt ontsmet, dus als straks een ander klein virusje of bacterie de kop op steekt, zijn we enorm kwetsbaar.
  Ik ben het met Silke eens dat we eenmaal ziek worden en sommigen gaan eraan dood. Tja, wat doe je daaraan. That’s life. Ik ben er eerlijk gezegd wel klaar mee.

  Like

  1. Iemand die ik ken kreeg vorige week de griep en dan kan je je ook afvragen hoe dat nu kan met alle maatregelen, maar er blijven inderdaad gewoon ziektes rondspoken en ze helemaal buiten houden kan nooit.

   Geliked door 1 persoon

 7. Aan van die complottheorieën doe ik niet mee, sommige collega’s van mij zijn daar zeer bedreven in en dat jaagt me altijd weer de kast op. Wel ben ik niet bepaald optimistisch over wat er nu allemaal gebeurt. Ik bewonder jouw optimisme en het feit dat je niet bang bent, ik wou dat ik dat ook had! Ik was in het begin van de crisis niet bang, tot ik zelf ziek werd en niet wist of ik nu Corona had of niet. En toen werd een collega zwaar ziek en een familielid ook. Het is beangstigend om het van dichtbij mee te maken. Maar paniek is een slechte raadgever, dus ik probeer gewoon kalm te blijven en het van dag tot dag te bekijken.

  Like

  1. Ik heb het ‘voordeel’ dat ik het nog niet in mijn buurt heb gehad dus dat voelt precies veiliger aan dan (al is het een vals gevoel van veiligheid).
   Hopelijk neemt de angst niet te veel over, al mag ze er ook gewoon zijn he, dat is zeker niet abnormaal.

   Like

 8. Bang om besmet te worden ben ik ook niet… ik dacht altijd een hypochonder te zijn maar misschien ben ik het toch niet. Je kan er ook zo ver in gaan als je zelf wilt, je kan zo alles blijven afwassen en wassen.

  Ik ken ondertussen wel al 6 mensen die besmet zijn, een vriendin, mijn collega en zn vrouw en dochter, mijn nicht en haar vriend.

  Like

 9. Complotten over het lobby’en is nog één ding maar sommige gaan nog veel verder in hun theorieën. De adviezen gisteren over het wc-gebruik (eigenlijk vond ik het op een zeker niveau hilarisch, die knappe geleerde professors die aanwijzingen gaven over toiletgebruiken – die eigenlijk zo evident zijn als wat) waren volgens sommigen een volgende stap in het onderdrukken van de bevolking…???

  Ik ben wel best bang voor wat er zou komen als ik het virus zou krijgen. Heb een mindere longkracht, een hart dat niet zo goed werkt als zou moeten en nog wat auto-immuunaandoeningen. Dus ja, ik krijg het echt beter niet denk ik. Niet dat ik er de hele tijd mee bezig ben, dat zeker niet, maar bepaalde situaties en omgevingen mijd ik wel. Dus dat mensen er bang voor zijn kan ik heel goed begrijpen, zeker als je gezondheid niet optimaal is.

  Like

  1. Ik begrijp zeker dat risico-patiënten er veel meer mee bezig zijn.
   En dat van die toiletten: ik doe al jaren het deksel naar beneden voor ik doorspoel omdat ze toen al zeiden dat dat beter was. Ik voel me in ieder geval nog niet onderdrukt :-)

   Like

 10. Het is nu niet dat ik doodsangsten uitsta maar besmet worden, toch liever niet. Ik ben er soms wel mee bezig, zeker als het dichtbij komt. Daarom lees ik ook zo min mogelijk, ook niet van die complottheorieën, dan ben ik gewoon liever naïef.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s