Lieze leeft

Bouw-oen

a03b041e-2363-4ca9-add0-ea2f5eaef8c0

Ik weet niet super veel van bouwen. Ik zou willen dat het wel zo was, maar van de technische kant weet ik heel weinig. Dat dat zo was wist ik voor ik er aan begon. Daarom ook schreef ik me in voor een kluscursus, verzamelde ik heel wat brochures en gidsen, zocht ik veel op het internet en vraag ik al eens dingen aan vriendinnen die wel al gebouwd hebben. Ik doe dus mijn best om het allemaal zo goed mogelijk te snappen.

Het toch zijn veel bouwmannen (ja sorry, het zijn altijd de mannen) die er op 5 minuten in slagen om mij te doen voelen als een complete bouw-oen. Want net omdat ik toch wel graag wil weten hoe het in elkaar zit, stel ik veel vragen en blijkbaar is dat not done. Ze vinden dat ambetant en ik hoor dat duidelijk aan hun stem. Zijn die het nu meer gewoon om met bouwcoördinators te spreken in plaats van met de bouwheer zelf? Zijn ze het al helemaal niet gewoon dat die bouwheer dan ook nog eens een vrouw is die dat alleen doet? Ding is wel dat praten met klanten voor bepaalde stielmannen toch echt wel een uitdaging is.

Maar dat zij zo doen, maakt mij eigenlijk een beetje lastig. Want eigenlijk moet dat gewoon normaal zijn dat ik die vragen stel. Moet het ok zijn dat ik graag wil weten hoe dat juist in elkaar zit als ik daar zoveel geld voor betaal. En zou het juist cool moeten zijn dat ik goed voorbereid wil zijn en geïnteresseerd ben in hun werk. Ik zal in de toekomst ongetwijfeld nog wel van die vragen hebben. Dus dat zij maar leren hoe ze dat in mensentaal uitleggen (ook aan een vrouw ja).

 

18 gedachten over “Bouw-oen”

 1. Bouw-oen nomineer ik voor woord van het jaar! :)
  Ik snap je wel. Ik vind het zelf ook altijd lastig om een balans te vinden tussen ‘zij zullen het wel weten, dus laat maar’ en ‘ik wil het zelf ook snappen’.

  Geliked door 1 persoon

 2. Lieve Lieze, ik heb een aantal jaren als projectleider in Den Haag gewerkt, ook op de bouwplaats en kan je problemen helemaal begrijpen. Ik heb ook gemerkt, je moet erg veel weten om serieus genomen te worden, maar het kan. (het TUD Bouwkunde) Dus zorg dat je iemand hebt, die je vragen (vooraf) begrijpelijk uitlegt, en dan kom je goed beslagen ter ijs! Ik kan dat best voor je doen, ben al een tijdje uit die wereld, maar zo moeilijk moet het niet zijn. En geld heb ik niet nodig! Dus als je interesse hebt, kijken we naar een mogelijkheid. Het is ook belangrijk dat je tijdens de bouw kijkt of alles goed is, bv. isolatie overal, geen slechte delen, want dan heb je naderhand een koudelek of misschien zelfs schimmel. Je ziet maar. Bouwen is een hele uitdaging, en dat jij als “leek” dat doet, bewonder ik enorm. Succes

  Like

  1. Dankjewel voor het compliment en het aanbod. Gelukkig heb ik een heel goeie vriend die ook actief is in de sector en me heel goed helpt. Die zorgt in de meeste gevallen dat ik goed weet wat ik moet vragen. Net daarom misschien dat de andere aannemers dan vinden dat ik lastige vragen stel ;-)

   Like

 3. Je hebt groot gelijk dat je hen vragen stelt en probeert te begrijpen waarvoor je ze betaalt. En ik begrijp je ergernis. Ik ben zelf nogal allergisch aan stielmannen/specialisten die me toespreken met een air die ik interpreteer als ‘daar zal dat vrouwke toch niets van begrijpen’ :-). Daar kan je me serieus mee op mijn paard krijgen. Helemaal gefrustreerd word ik als ze de dingen zo slecht uitleggen dat ik het inderdaad niet begrijp en hun vooroordeel daarmee alleen maar wordt bevestigd :-).

  Like

  1. Vrijdag was ik op de werf en de loodgieter was bezig. Toen de werkmannen van de warmtepomp klaar waren zijn ze de briefing gaan doen bij de loodgieter in plaats van bij mij. Dat de vrouw de bouwheer kon zijn kon er blijkbaar niet in bij hen.

   Like

 4. Aaah zo herkenbaar. Toen wij aan het bouwen waren stelde ik ook de hele tijd vragen en die mannen vonden dat absoluut niet fijn. Tot het lief een vraag stelde en daar werd inderdaad toch wel anders op gereageerd. Het is en blijft precies toch nog wel een serieuze mannenwereld, die bouwwereld.

  Geliked door 1 persoon

 5. Zo herkenbaar! Als ik aan werkmannen uitleg vraag, bekijken ze me al gauw meewarig of doen ze moeilijk, vooral als ik lastige vragen stel of niet tevreden ben met het werk. Sommigen richten zich zelfs duidelijk tot mijn man en negeren mij, maar die heeft daar allemaal nog minder verstand van dan ik. Ja, seksisme, het is zeker nog aanwezig hoor!

  Like

 6. De bouw, dat is echt een mannenwereld. En zelfs als je er iets van kent – zoals ik in mijn job bijvoorbeeld – word je nog vaak vanuit de hoogte bekeken, en alsof je er niks van snapt…
  Je kan maar bijleren door vragen te stellen! Je zal heel wat opgestoken hebben van je bouwproject :-).

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik herinner mij verbouwingen toen ik samenwoonde met mijn ex en ik kreeg toen ook zo’n reacties van de bouwvakkers. ik vond dat eigenlijk heel grof. Ik vind dat er in dat wereldje best wel wat misloopt als het gaat over klantvriendelijkheid.

  Geliked door 1 persoon

 8. Heel herkenbaar. Het blijft zo’n mannenlijke wereld vol clichés en taboes. Een vrouw die vragen stelt hoort duidelijk bij dat laatste. Ik ben ook echt een waarom persoon en stel van nature veel vragen, maar heb ook al geleerd om het soms te laten vallen. Ik heb al veel bijgeleerd van bouwen maar ik zal nooit alles snappen ;)

  Geliked door 1 persoon

 9. Dat is womansplaining eh. Daar hebben zelfs mensen uit mijn team last van: klanten bellen naar klantendienst en zijn verrast dat een vrouw hen beantwoordt en dan vragen ze of er geen man aanwezig is. Geez

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s