Lieze heeft een doel

Wat Lieze leest (2021 – 2)

jollyDit kwartaal was ik niet aan het werk en aangezien lezen voor mij nog altijd best wel ontspannend is, werd er dus ook veel van mijn rusttijd met mijn neus in de boeken doorgebracht. Bereid u maar voor op een lang overzicht.

Het achtste leven (voor Brilka) – Nino Haratischwili ****
Eentje die vaak aangeraden werd door de leden van de Verbeelding groep op Goodreads, dus ik begon aan deze klepper van meer dan 1200 pagina’s met een familiesaga van meer dan 100 jaar in Georgië. Het las best vlot voor een boek dat zo dik was, al werd het tempo voor mij er soms wel uitgehaald door het gebruik van Russische termen die mij niet altijd bekend waren of omfloerste verwijzingen die ik dan toch wou opzoeken om meer achtergrond te hebben. Maar voor de rest zeker wel een aanrader, zo een dik boek om echt in te verdwijnen.

Lieve Edward – Ann Napolitano ***
Edward is een jongetje dat als enige een vliegtuigcrash overleeft. En ik dacht dat ik van Edward zou houden, maar dat viel een beetje tegen. Het boek is gewoon niet diep genoeg uitgewerkt naar mijn gevoel. Ik vind het eigenlijk meer een Young Adult boek dan een roman voor volwassenen. De schrijfster wil ook nog vanalles vertellen over de andere passagiers, waardoor je iedereen alleen maar oppervlakkig met iedereen kennismaakt.

De vervlogen helft – Brit Bennett ****1/2
Een boek dat ongetwijfeld heel wat aandacht kreeg omdat het gaat over kansen die witten en zwarten krijgen en hoe witte toch zwart kan zijn en andersom. In dit boek aangeraakt door een tweeling die verdwijnt uit hun thuisdorp, maar daarna ook voor elkaar. Heel graag gelezen en net geen 5 sterren omdat ik op het einde toch wat op mijn honger bleef zitten over de boodschap die nu echt gebracht wou worden.

Eve’s waarheid – Muna Shehadi ***
Dit is het tweede boek in een reeks van 3 zussen die op zoek gaan naar hun biologische moeder. Ik vond het eerste deel niet geweldig, maar was toch benieuwd naar de andere boeken. Het boek leest op zich vlot weg, maar ook hier is mijn enthousiasme maar matig. Het hoofdverhaal vond ik nog wel ok, maar de nevenplot leek er soms maar wat bij getrokken. Maar eens nadenken dus of ik het verhaal van de 3e zus nog ga lezen of toch maar aan mij voorbij laat gaan.

De wezenmoeder – Ellen Marie Wiseman ***
Een boek lezen over quarantaine en mondmaskers, tegen de Spaanse griep weliswaar, is toch een beetje raar in Coronatijden. Zien hoeveel gelijkenissen er zijn met deze tijd vond ik zeker interessant. Maar voor de rest waren er wel wat dingen die me stoorden in dit boek. Er zijn namelijk 2 standpunten van waaruit het verhaal verteld wordt, dat van Pia, een jong meisje dat haar broertjes noodgedwongen moet achterlaten en dat van Bernice, een vrouw die haar kindje verliest. Maar het boek is behoorlijk zwart-wit. En als je schrijft vanuit het perspectief van een 13-jarig meisje, dan wil ik dat nog snappen, maar de drijfveren van Bernice waren voor mij compleet ongenuanceerd. Een ook de situaties in het boek waren heel zwart wit, het was ofwel helemaal vreselijk, ofwel de hemel op aarde. Ik denk dat het toch sterker zou zijn om ook het grijze in de wereld te zien.

Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie ****
Wat als 2 Nigerianen volwassen worden in de Amerika enerzijds en Engeland anderzijds en allebei op een ander moment terugkeren? Een boek dat me kennis liet maken met Afro-Amerikanen en Afrikanen in Amerika. Een boek over ras dat zorgt dat je bijleert zonder belerend te zijn. Tegelijkertijd is het een liefdesverhaal dat me zeker naar het einde toe iets minder kon bekoren, maar dat doet gelukkig de rest niet teniet.

De zevende zus – Lucinda Riley *****
Ook het zevende boek uit de reeks over de zeven zussen leest nog altijd even vlot als de 6 vorigen. Het feit dat het boek zich dan ook nog eens grotendeels afspeelt in mijn geliefde Ierland en de geschiedenis daarvan belicht die ik sowieso heel interessant vind, maken dat ik ook dit boek heel graag heb gelezen. Alleen ben ik nu nog benieuwder naar het verhaal van Pa Salt en daar is het nog een jaar op wachten…

Het lot van de familie Meijer – Charles Lewinsky *** 1/2
Ik vond dit toch geen gemakkelijke om door te geraken. Dat komt deels door hoe het boek is gedrukt. Er komen heel wat Joodse termen in voor die je achteraan kan opzoeken, maar dat haalt het ritme er wel wat uit. En in de versie die ik had was er nooit witruimte gelaten tussen alinea’s waardoor je soms van de ene zin op de andere in een totaal andere setting zat zonder dat ik dat direct doorhad. Voor de rest zeker een mooie familiesaga over een joodse familie in de tijd voor de 2e wereldoorlog, dus toch een andere kijk op antisemitisme als degene die je meestal krijgt.

Bestemming geluk – Aline van Wijnen **
Als je enige diepgang zoekt, dan moet je dit boek niet vastpakken. Zoek je iets heel licht verteerbaar voor aan het zwembad deze zomer, dan kan het nog wel. Maar verwacht dus geen verhaal dat goed uitgewerkt is. Het hoofdpersonage laat op 5 minuten haar verloofde achter aan het altaar om uiteraard daarna verliefd te worden op iemand die compleet het tegenovergestelde is. En dan wordt het toch wat lastig tussen hen, maar eigenlijk zelfs niet eens omdat ze zo verschillend zijn. Het voelde een beetje alsof de schrijfster er wat actuele thema’s in wou steken om het intellectueler te maken, maar het blijft voor mij redelijk platte chicklit.

Daar waar rivierkreeften zingen – Delia Owens ****
Ik denk dat ik dit boek vooral mooi vond omdat het eens over een heel ander personage gaat dan in veel andere boeken die ik lees. Kya groeit helemaal alleen op in het moeras en daardoor is de natuur eigenlijk veel meer haar tegenspeler dan de andere mensen die meedoen in het verhaal. Het is in mijn ogen niet helemaal de hype waard, want de schrijfstijl is niet megageweldig, maar van het verhaal heb ik dus zeker wel genoten.

Een kamer vol lichtjes – Melanie Dobson ****
Nog maar eens een boek over iemand die op een oorlogsgeheim uitkomt, maar toch een voor mij redelijk nieuw thema aanraakt, namelijk de financiering van de oorlog. Het is omwille daarvan dat ik het boek uiteindelijk toch redelijk hoog scoor. Want ik vond het zeker niet altijd top en de expliciete verwijzingen naar God waren voor mij persoonlijk geen meerwaarde voor het boek, maar ik vond het onderwerp wel echt interessant en het is een invalshoek die ik nog niet vaak had gezien (toevallig een paar weken ervoor de film ‘Bankier van het verzet’ gezien en toen ook nog bijgeleerd).

De vroedvrouw van Venetië – Roberta Rich **
Dit boek over een joodse vroedvrouw in de 16e eeuw wordt blijkbaar door heel veel mensen gesmaakt, want er zijn zelfs 2 vervolgboeken op geschreven, maar mij deed het boek niet veel. Eigenlijk komt het er op neer dat alleen de hoofdpersonages goeie mensen zijn en al de rest is slecht. Nu wil ik wel geloven dat het in die tijden moeilijk kon zijn, maar de plottwists die hier allemaal aan bod kwamen zijn gewoon niet zo geloofwaardig, zeker als ze allemaal moeten afgehandeld worden in 300 bladzijden. Ik vind het dus geen aanrader.

Middernachtbibliotheek – Matt Haig *****
Over zijn vorige boeken die ik al las, was ik niet altijd wild enthousiast. Maar Matt Haig is wel een zaligheid om te volgen op Instagram en de respons op dit boek was overal zo goed, dat ik een preorder deed om het te kunnen lezen van zodra de Nederlandstalige versie er was. Want een boek over spijt hebben over bepaalde levenskeuzes en wat het dan geeft als je de kans krijgt om het anders te doen, dat voelde soms wel heel dichtbij. En ik heb er van genoten. Het boek heeft de verwachtingen ingelost. Ja er staan soms wat clichés in over het mooie van het leven zien en zo, maar soms moet een mens die clichés gewoon nog eens horen of lezen om er aan herinnerd te worden dat ze ook effectief waar zijn.

De boekbinder – Bridget Collins ***
Ik ben niet direct een fantasylezer, maar een boek dat uitgaat van het feit dat boeken eigenlijk gewoon de ingebonden herinneringen zijn van mensen wou ik wel een kans geven. Het boek bestaat uit 3 delen. Deel 1 is ok, deel 2 is goed, maar deel 3 kon me niet bekoren. Het boek was zo’n 100 pagina’s te lang en in het laatste stuk wilde de schrijfster precies alleen maar slechteriken bij blijven creëren.

Academy Street – Mary Costello ****
Geen groots verhaal in dit boek, gewoon het verhaal van Tess die geboren wordt in Ierland, in de VS gaat wonen, een kind krijgt en voor de rest eigenlijk niet zo heel veel speciaals meemaakt. Maar de gevoelens die ze heeft, bij haar verliefdheid, haar verlies, haar eenzaamheid zijn zo mooi beschreven dat je ze echt begrijpt en bijna zelf voelt, wat het een heel mooi boek maakt.

Ik ben ondertussen weer in een behoorlijk dik boek bezig, dus ik heb er alvast eentje voor het volgende overzicht.6 gedachten over “Wat Lieze leest (2021 – 2)”

 1. Ooh ik vond De Boekbinder echt prachtig! Maar over Daar waar de rivierkreeften zingen deel ik wel je mening. Ik vond het verhaal wel oké maar de schrijfstijl ook maar zo zo. Ik snapte de hype niet helemaal. De zeven zussen heb ik nog niet gelezen maar ik ben er wel benieuw naar en naar die van Matt Haig ook. De Wezens van hem vond ik super tof.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben zo benieuwd naar ‘Middernachtbibliotheek’, die ga ik op vakantie lezen denk ik. Ik vond ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ helemaal prachtig, alleen aan die gedichten stoorde ik me haha.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ohhh je hebt veel boeken gelezen, en ook veel boeken die bij mij nog wachten. (het achste leven, de familie Meijer en de middernachtbibliotheek) Allemaal in het duits, maar dat verandert weinig aan het boek. Dus voor mij een goede rede om snel verder te lezen. Komt er nog een achtste boek uit de Zussen-serie? Want de schrijfster is gestorven?

  Like

 4. Oh, fijn dat je zo veel gelezen hebt!
  De Zeven Zussen blijven mij aanspreken, maar ik ben er nog niet aan begonnen. Middernachtbibliotheek staat wel hoog op het lijstje, maar onze bib heeft ‘m nog niet in het Nederlands. Nog even geduld dus :-).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s