Lieze leeft

Hoe ik nu wel ‘on top of things’ lijk te blijven

Vorig jaar zat ik 2 keer dicht tegen een burn out. Alles werd te veel op het werk, ik had er geen zin meer in en leek altijd maar achter de feiten aan te hollen. Er is nu eenmaal wat te veel werk voor het aantal mensen. En ook al weten mijn bazen dat ook, een oplossing is niet dadelijk in zicht. Er is dus maar 1 manier om er voor te zorgen dat ik niet terug op dat punt van uitgeblust zijn kom en dat is beter voor mezelf zorgen.

12547751_953148828095375_2022320131_n

Het staat dan misschien niet uitdrukkelijk in mijn doelen, maar uiteraard is het wel een goed voornemen om me goed te voelen op mijn werk. Vorig jaar stond op mijn vision board in het groot ‘elke dag fluitend naar het werk’. In 2015 leek dat even heel veraf, maar de eerste 3 weken van dit jaar, zit ik wel weer op de goede weg. En daar zijn volgens mij een aantal redenen voor.

De dingen dadelijk aanpakken. Mijn werkagenda is altijd heel goed gevuld en al een hele tijd op voorhand. En als die agenda dan zo vol staat met afspraken, dan is het tussendoor gaatjes zoeken om administratie te doen. Als ik mensen begeleid, moet ik aan het einde van hun traject ook een rapport schrijven. Vaak moest ik dan terug gaan zoeken wat ze helemaal in het begin hebben vertel. Nu schrijf ik consequent na de eerste afspraak mijn bevindeingen al neer, zodat ik niet na een aantal maanden in mijn archieven en mijn geheugen moet gaan graven om nog te weten wat er toen is gezegd.

Meer op papier werken. Ik ben dan wel een groen meisje en probeer niet onnodig dingen af te printen, maar sommige dingen gaan toch echt wel beter op papier dan op een scherm. Als ik plannen moet nalezen en evalueren dan vind ik een printje wel handig. En het zorgt dat ik het sneller vastneem. Want een stapel papier op mijn bureau daagt me meer uit dan een mailtje dat nog staat te wachten.

Lijstjes maken. Een dooddoener ja, maar als ik per project kan zien wat ik nog moet doen voor welke klant en hoe ver de zitten in hun traject, dan kan ik wel beter alles opvolgen. Wij werken heel vaak met OneNote, een programma dat ik wel handig vind en waar ik ongetwijfeld nog veel meer mee zou kunnen dan dat ik nu doe.

Strenger mijn agenda bewaken. Ik moet gewoon wat meer nee leren zeggen. Ik liet me soms toch te veel ompraten om toch nog maar een afspraak ergens tussen te proppen omdat een klant graag nog op korte termijn langs kwam. Of flexibel zijn met in welk kantoor er afspraken werden gemaakt, zodat ik soms van het ene naar het andere kantoor moest op 1 dag. Dat doen we dus niet meer. En moet ik ’s morgens op bedrijfsbezoek, dan jaag ik niet meer eerst naar kantoor, maar werk ik eerst even van thuis (of zoals op de foto in een gezellige koffiebar met een kleine verwennerij er bij).

Minder afleiding toelaten. Ik beken. Ik word makkelijk afgeleid door heel wat dingen. En hoe drukker het was, hoe minder het soms leek te lukken om mij echt aan dingen te zetten en verder te doen. Eventjes Facebooken, blogjes bijlezen… het was allemaal interessanter dan doorwerken aan mijn rapportering. Nu lukt het beter om die afleiding te weerstaan tijdens de werkuren. Vooral omdat ik het ook terug leuk vind. Die werkvreugde was ik even kwijt en dan is de motivatie ook ver te zoeken.

Op werkgebied ben ik het jaar dus goed gestart. Nu proberen die positieve flow goed te behouden. Hebben jullie nog tips om niet te verzuipen in het werk?

 

Een gedachte over “Hoe ik nu wel ‘on top of things’ lijk te blijven”

  1. Heel bekend. Ik was vorig jaar ook echt helemaal uitgeput. Ik was net in het bedrijfsleven gestapt en mijn collega’s merkte dat ik dingen snel oppakte en ik ontpopde me tot een goede projectmanager die dingen snel en correct deed. Dit leed ertoe dat ik de ‘go-to’ persoon was voor collega’s als ze ergens hulp bij nodig hadden en mijn managers kwamen ook bij mij aan met meer projecten. Ik zei overal ja tegen want ik vond het allemaal leuk en vond het fijn om mensen te kunnen helpen. Tot ik merkte dat ik meer had afgebeten dan ik aan kon. Nu heb ik geleerd dat ik ook weleens nee moet zeggen. In het begin moeilijk maar ik denk liever aan mijn eigen gezondheid. Je moet ook wel van mensen afdwingen dat ze niet altijd de hoogste prioriteit hebben als ze iets van je vragen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s