Lieze overpeinst

Ode aan ondernemerschap

In mijn job als adviseur zie ik elke dag heel wat ondernemers. Ik heb er tomeloze bewondering voor. Want ook al komen die mensen bij mij raad vragen over hoe ze het allemaal moeten doen, toch zijn zij degenen die de sprong wagen. Ze hebben een droom, eentje die vaak al lang ligt te sluimeren. En dan ineens gebeurt er iets waardoor ze zeggen, oké, die droom wil ik waarmaken. Want dat ondernemen zit toch ergens in hun vel. Ze zetten alles op alles om zich voor te bereiden, dingen uit te zoeken, te wachten op de ideale locatie, talloze contacten te leggen, nieuwe dingen te leren. Om dan op een goeie dag te springen. Wat een durvers!

Vaak begint het nog klein. En merk je dat ze toch voorzichtig zijn. Want het gaat om iets waar ze met volle passie en goesting mee beginnen, maar waar ze toch ook hun boterham mee moeten verdienen. Ik mag ook wel eens bij hen op bezoek gaan en soms kom je dan gewoon in een klein kamertje bij hen in huis terecht. Een klein kamertje dat het zenuwcentrum blijkt te zijn van een fantastische onderneming die er achter schuilgaat. Van jonge vrouwen die vanuit hun woonkamer een super succesvolle webshop hebben opgericht. Of van een koppel dat tot in de slaapkamer dossiers heeft staan van klanten die ze met veel liefde bijstaan. Of van een enthousiaste reiziger die zijn eigen bureau nu gebruikt om andere globetrotters naar de andere kant van de wereld te sturen. En dan mag de ruimte waarin je ze zit nog zo klein zijn, hun plannen zijn dat allerminst.

En dan valt het me toch vaak op dat je geen ondernemer wordt, maar vaak gewoon bent. Dat het iets is dat in je bloed zit. En dat je echt wel lef moet hebben om het bekende achter je te laten en met iets nieuws te beginnen. Iets waarvan je zo overtuigd bent, dat je het bekende achter je laat om andere mensen ook te gaan overtuigen van jouw droom. Zodat je je eigen ding kan doen en ook nog eens de economie verder helpt, misschien zelfs andere mensen aan werk helpt. Het zijn maar enkele redenen waarom mijn klanten elke dag weer mijn respect verdienen.

Al deze dingen maken ook dat ik mijn job graag doe, want ze nemen mij voor een tijdje mee in hun droom. Als ik die dan zie uitkomen, kan ik alleen maar heel blij zijn. Voorlopig kriebelt het bij mij nog niet, maar wie weet durf ik ooit ook. En dan heb ik alvast heel veel mooie voorbeelden gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s