Lieze leeft

De automatische piloot

Overlaatst had ik afgesproken om bij mijn papa te gaan eten. Die woont nog steeds in mijn ouderlijk huis dus ik weet hem goed wonen. Ik heb ook de rit van mijn woonplaats naar die van hem al heel vaak gedaan (het is ook maar een paar kilometer). En toch reed ik verkeerd. Ik nam namelijk de weg die ik elke dag naar het werk neem, in plaats van de weg naar huis, compleet uit gewoonte.

Ik had gelukkig al snel mijn fout door en geraakte met een klein omwegje toch op de juiste plaats. Maar het verbaasde me wel hoezeer sommige dingen op automatische piloot gaan, hoezeer een mens soms wel geprogrammeerd is zonder dat hij het zelf beseft.

Als ik thuis vertrek met de auto, heb ik altijd de neiging om naar dezelfde kant te vertrekken. Nu is die kant wel degene die ik effectief het meest op moet. Als ik toch eens mis, heb ik het meestal na een paar meter al wel door (en die keer naar papa pas wat later). Maar als ik naar de manège ga en dus mijn paardrijkleren aan heb, dan moet ik de andere kant uit en mis ik eigenlijk nooit. De outfit zorgt blijkbaar voor het juiste knopje in mijn brein om heel goed te weten dat ik de andere kant op moet rijden.

Een ander automatisme dat ik tegenwoordig opmerk is dat ik altijd nog naar het toilet moet voor ik ga slapen. Ook al denk ik dat het niet nodig is als ik me begin klaar te maken, uiteindelijk moet ik toch altijd toegeven. En ongetwijfeld zijn er zo nog heel wat dingen die op automatische piloot gebeuren zonder dat ik er erg in heb.

Hebben jullie dat ook?

5 gedachten over “De automatische piloot”

  1. 1,5 jaar geleden 5 weken thuis gezeten met het begin van een burn-out, en daardoor paniekaanvallen in de auto ontwikkeld. Het is pas toen dat ik tot het besef kwam dat heel veel dingen in je leven zo vanzelfsprekend zijn. Pas toen ik zo’n paniekaanval kreeg, besefte ik dat ik veel te veel op automatische piloot leefde en nergens bij stil stond. Het is inderdaad écht vreemd. Vaak handig, maar soms is het zoveel leuker als je het bewuster beleeft :).

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s