Lieze overpeinst

De zottigheid van online kopen

Vertel het niet tegen mijn grote baas, want die heeft liever dat we bij de zelfstandige handelaar kopen, maar ik (en mijn collega’s) bestel wel eens iets online bij een grote speler. Niet altijd hoor, voor heel wat dingen ga ik nog gewoon naar de winkel, maar soms is de keuze online groter en de prijs kleiner en dan laat ik me verleiden door de gemakzucht.

Maar eigenlijk is het hele proces daar achter toch een beetje gekkenwerk. Geweldig handig gekkenwerk, maar toch. Ik deed mijn bestelling ergens in de late namiddag. Om het wachten te verzachten werd me therapie aangeboden. Wachttherapie met rustgevende filmpjes en muziek of creatieve dingen om ondertussen te doen. Nog geen uur later kwam er een bericht dat mijn bestelling klaargemaakt en verzonden was. Ik kan op elk moment van de dag zien waar mijn pakje is en toen ik overlaatst iets anders bestelde dat uiteindelijk een dag later zou zijn (wat geen probleem was), kreeg ik prompt €10 korting. Na levering kwam er nog eens een mailtje met allerlei tips over hetgene ik had gekocht. Uiteraard is dat geprogrammeerd in een computer om dat te doen, maar wat een gestroomlijnde machine seg!

En toch stel ik me soms vragen. Als ik hoor dat bij sommige webshops de werknemers toch wel behoorlijk overvraagd worden. Of als er gegoocheld wordt met omzetten, maar dat er niet wordt bij verteld hoeveel van die verkochte goederen worden teruggestuurd. Of als je horrorverhalen hoort dat er bij een grote speler op de markt heel veel van de teruggestuurde producten wordt weggegooid omdat dat goedkoper is dan de dingen terug in het verkoopproces te steken. En uiteraard ook als ik in mijn job startende zelfstandigen hoor die niet op kunnen tegen de voorwaarden van die grote webshops en dus harder hun best moeten doen.

Daarom zal ik ook nooit alles online beginnen kopen. Want wachttherapie mag dan wel een leuke gimmick zijn, het kan niet op tegen een vriendelijke verkoopster die je eerlijk zegt met welk kleedje je het beste staat. Of de dienst-na-verkoop die de vakman geeft als de wasmachine lekt. Windowshoppen in het echt blijft nog steeds zoveel leuker dan uren achter de computer zitten. En je komt nog eens buiten ook.

4 gedachten over “De zottigheid van online kopen”

  1. Ik koop eigenlijk alleen af en toe eens boeken online. En dan enkel als ik weet dat ik de komende twee weken niet in de boekhandel geraak en ik dat boek echt wel snel in huis wil halen. Ik kuier graag door de boekhandel om ontdekkingen te doen :).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s