Lieze leeft

Meisjes met rode haren

Ja ze zijn echt, mijn rode haren. Ik kan niet meer tellen hoe vaak ik die vraag al heb gekregen. Bij de kapper moet ik ook elke keer beloven om mijn haard nooit te kleuren, want dat iedereen daar jaloers op is. Vroeger was dat wel anders. Op de lagere school werd ik wel eens gepest als rosse. Maar wat maakt dat kleurtje nu eigenlijk specialer dan blond of bruin? Er gaan heel wat weetjes rond over roodharigen, maar of ze allemaal kloppen?Roodharigen zijn vaker linkshandig. Zou kunnen, maar ik ben gewoon helemaal rechtshandig. Al schrijf ik wel raar en houd ik mijn pen rechts vast zoals een linkshandige zou doen (beter kan ik het niet uitleggen). Er zit dan misschien toch iets in.

Ooit al een grijze rosse gezien? Roodharigen houden langer hun pigment en verbleken langzaam tot zilverwit. Ik heb gelukkig inderdaad nog maar amper grijze haren gevonden en moet dus ook nog niet kleuren.

De meeste roodharigen hebben bruine ogen, slechts één procent heeft blauwe ogen. Bruine ogen hier, dus geen specialleke. Een rosse met blauwe ogen wordt blijkbaar een menselijke eenhoorn genoemd, zeldzaam dus.

De kerk heeft heel lang rood haar als een “teken van de duivel” beschouwd. De Grieken dachten dat we vampieren werden na ons overlijden. Ook bij de Egyptenaren vroeger werden we als kwaadaardig gezien. En van Hitler mochten roodharigen ook niet met elkaar trouwen want dat zou voor afwijkende kinderen zorgen. We werden dus niet altijd zo graag gezien. Roodharige slaven waren wel meer waard, dus daar hadden we wel een streepje voor.

Roodharigen gaan niet zo snel in slaap en zouden bij een operatie meer verdoving nodig hebben. We zouden ook gevoeliger zijn voor warm en koud. Dat laatste zou wel kunnen, maar dat we harder moeten platgespoten worden in het ziekenhuis wordt door een bevriend anesthesist volledig ontkend.

Roodharigen hebben hun eigen festival. En nog vlakbij ook, want het is in Breda. Stiekem wil ik daar eigenlijk wel eens heen gaan. Geen idee wat er daar allemaal gebeurd, maar lijkt me gewoon leutig. Laat ik het maar mee op de bucket list smijten.

Roodharige vrouwen hebben bij mannen wel een streepje voor. Mannen die deze stelling graag willen bewijzen mogen zich altijd aandienen, want tot nu toe merk ik daar toch niet zoveel van. Mijn rode haren hebben er immers nog niet voor gezorgd dat ik van straat geraak.

10 gedachten over “Meisjes met rode haren”

 1. Leuke weetjes! Ik vind ros haar heel mooi :) Ik zou net denken dat er meer roodharigen met blauwe ogen zijn. Ik ken er maar eentje met bruine ogen (twee als ik jou meetel) en meerdere met blauwe ogen.

  Like

 2. Tiens, vreemd dat van die blauwe ogen, want de meeste roodharigen die ik ken hebben blauwe ogen.

  Zelf ben ik lichtblond, wat in onze contreien ook niet zo veel voorkomt. Erg handig naar het schijnt om mij terug te vinden in een grote menigte mensen. ;-)

  Like

 3. Haha, “Roodharige slaven waren wel meer waard, dus daar hadden we wel een streepje voor”, zo droog :-)
  Ik heb rood haar altijd mooi gevonden, maar was tegelijk vroeger blij dat ik het zelf niet had, omdat je dan zoveel makkelijker kan verbranden (wat een reden feitelijk :-)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s