Lieze overpeinst

Ik tegen de anderen

Op aanraden van heel wat mensen rond mij, las ik een aantal weken geleden het boek ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara. En het is ook echt een aanrader want het is een geweldig boek. Er zijn meer dan 700 bladzijden, maar als je die gelezen hebt, is het eigenlijk nog altijd te snel om afscheid te nemen van de personages. Ik vind het dus zelf ook een grote aanrader. Maar wees gewaarschuwd, dit boek blijft even hangen en ik was er even niet goed van.

Het boek vertelt het verhaal van 4 vrienden die hun weg zoeken in het leven en daarbij proberen om de bagage die ze meesleuren. Hoofdpersonage is Jude, die heel wat demonen uit het verleden heeft te bevechten en die zo goed mogelijk probeert vol te houden voor de mensen rond hem maar die vooral zichzelf niet te veel  wil laten zien zoals hij echt is, omdat hij niet gelooft dat de mensen rond hem hem echt graag zien, zeker niet als ze zouden weten wie hij echt is.

En het is daarom dat dit boek bij mij zo’n impact heeft gehad. Omdat ik me op dat gebied wel eens zoals Jude voel. Ik denk te veel na: zouden ze mij wel echt tof vinden? Zou ik dat slecht nieuws wel vertellen, want wie weet wat gaan ze dan over mij denken? Ben ik wel goed genoeg, want de anderen hebben het allemaal zo goed voor elkaar. En als je dat leest over een ander dan kan je alleen maar denken hoe erg het is om zo te moeten leven. En dat het zo jammer is dat iemand door het leven gaat zonder zichzelf echt te laten zien. Maar het zette me aan het denken dat ik dat soms (of misschien zelfs vaak) ook doe. Behoorlijk confronterend. Maar dat kunnen boeken nu eenmaal doen, je een spiegel voorhouden.

Als wist ik het wel al langer vandaag, want deze hangt al een hele tijd op mijn prikbord. Een mooi streven, want ok zijn met wie je bent, daar wordt een mens gelukkig van.

overig-0911_1

 

9 gedachten over “Ik tegen de anderen”

  1. ‘want de anderen hebben het allemaal zo goed voor elkaar’… dat is maar schijn Lize, iedereen kent z’n ups èn downs. Mensen bij wie je ècht jezelf mag zijn, daarvan kan je zeggen dat het èchte vrienden zijn ;-). Wees vooral gewoon je eigen unieke, mooie zelf, er zijn immers al genoeg ‘anderen’ ;-) . Dit boek laat ik evenwel aan me voorbijgaan, ook al verwerf ik graag inzichten (ik heb al heel wat geleerd in dat opzicht). Door andere recensies die ik hierover las weet ik dat het me tè sterk zal aangrijpen (hooggevoelig en zo…). Wel blij voor jou natuurlijk dat je het graag gelezen hebt.

    Geliked door 2 people

  2. Mooie quote! Ben heel benieuwd naar het boek, maar heb wat schrik dat mijn verwachtingen door alle lovende commentaren wat te hoog liggen :-) Anderzijds is wat je hier schrijft, wel herkenbaar, dus misschien moet ik er mij toch maar aan wagen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s