Lieze heeft een doel

Perfect? – week 2: Bewegen

a4d94a14-f421-4cb0-9e27-3163373db1e7

Yoga. Zou dat iets voor mij zijn? Ik dacht al snel van niet. Want de yoga-dvd die ik ooit eens kreeg belandde vorig jaar ongebruikt in de doos voor de kringwinkel en yoga-lessen waar mensen me naar meevroegen, die wimpelde ik al snel af. Want bij yoga moet je proberen van je gedachten wat uit te schakelen en daar ben ik niet zo goed in. Maar er was wel de uitdaging van de Perfect?-challenge, dus moest ik er wel iets mee doen en dan maakte ik er maar weer een beetje mijn eigen ding van.

Ik had natuurlijk yoga wel eens een kans kunnen geven, maar ik vond dat ik het misschien meer nodig had van mezelf wat harder uit te dagen en de beweging wat intensiever mocht maken. Iets wat hopelijk ook nog wat calorieën zou verbranden ondertussen. Dus in plaats van yoga-videos op te gaan zoeken, waagde ik me aan allerlei workouts die ik op Pinterest had bewaard. Je kent het wel, van die dingen die je heel enthousiast pint om iets mee te doen, maar die eigenlijk gewoon blijven staan en waar je af en toe nog eens toevallig op valt om te beseffen dat er niets mee gebeurd is. Tijd voor actie dus.

Maandag en dinsdag had ik vrij en zat ik vol motivatie. Buikspieren trainen, oefeningen doen, de stijve spieren negeren; lukte helemaal. Woensdag stond ik zelfs al te bewegen voor ik naar het werk moest. Pluim voor mezelf. Maar vorige week was mentaal geen toppertje en dat begon donderdag behoorlijk te wegen. Als ik me niet goed in mijn vel voel, dan is de energie weg en dan denk ik veel meer aan chocolade in mijn buik steken dan aan buikspieren kweken. Ook vrijdag liet ik aan me voorbij gaan, want druk en moe en geen zin.

Zaterdag nam ik wel de draad terug op, want dan ga ik paardrijden. Niet dat de energie al echt terug was, maar ik besloot toch van te gaan. En maar goed, want achteraf voelde ik me beter. Het is een cliché, dat sporten je beter doet voelen en dat het moeilijkste stuk is om te vertrekken, maar het klopt natuurlijk wel. Zondag had ik dan ook terug de moed gevonden om weer wat oefeningen uit te testen en heb ik ook goeie voornemens gemaakt om die 2 dagen nog in te halen.

Ga ik vanaf nu elke dag sporten? Nee, dat geloof ik zelf niet. Maar het wees me er wel weer op dat bewegen vooral een positief effect heeft, ook al durf ik dat vooraf wel eens vergeten. Dus misschien moet ik er toch wat meer moeite voor doen, om mentaal een opkikker te krijgen en om beter te slapen. Ik heb mezelf afgelopen weekend een activity tracker cadeau gedaan (lang mee gewacht, maar toch overstag gegaan) zodat die me dat extra beetje motivatie kan geven. En misschien voel ik me dan binnenkort zo goed, dat ik wel eens rustig wil gaan zitten voor een lesje yoga.

 

10 gedachten over “Perfect? – week 2: Bewegen”

 1. Ik vind yoga heerlijk. Het is niet alleen je gedachten uitschakelen, maar een hele goede manier om je ruggegraat soepel te houden. Goed voor je spieren en alles op een vrij rustige manier (bij Hatha yoga dan). Het is wel stukken leuker om dat in een les te doen. Als je dat bijvoorbeeld een jaar volhoudt, zou je het daarna thuis kunnen doen. Dan weet je hoe de verschillende poses werken.
  Gewoon proberen.

  Like

 2. Het is inderdaad soms zo moeilijk om in gang te schieten he. Maar het loont zeker. Alleen mijzelf daar nog van overtuigen, want het gebrek aan beweging begint toch te groot te worden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Bij mij komt het er ook nooit van om te sporten. Niets doe ik momenteel. Want het lijkt inderdaad zo’n gedoe om te beginnen (en ik moet ook altijd zorgen dat er iemand dan op dat moment voor de kindjes kan zorgen….een excellent excuus om niets te doen).

  Nochtans heb ik tijdens de zwangerschap van mijn kleinste geleerd hoe simpel een beetje beweging in te voeren is en hoe snel je effect hebt. Omdat ik zwangerschapsdiabetes was, was me opgedragen om na elke maaltijd 5 minuten te gaan wandelen om verbranding beter op gang te brengen. 5 minuten: daar kan je altijd tijd voor maken. Desnoods even kindje in buggy en hup, blokje om. Meer moest dat niet zijn. Op werk vond ik snel collega’s die na de lunch nog snel even met mij 3 keer rond kantoorgebouw wandelden en babbeltje sloegen zo. gezellig. Als ik bezoek had, liep er ook wel iemand eventjes met mij mee terwijl mijn man de tafel afruimde.
  Na een maand begon ik me zo fit te voelen en dat terwijl ik hoogzwanger was! En de kms die ik trackte gingen snel omhoog met verbazend weinig moeite. In maand 9 wandelde ik zo nog een 50 km bij elkaar.

  En nu moet ik tot mijn schande dat die gewoonte weer helemaal weg is. Tijd om die eens weer leven in te blazen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Goed gedaan hoor! Zelf vind ik dat ook altijd het moeilijkste: in gang schieten en vertrekken. Nadien heb ik er elke keer zoveel deugd van dat ik bij mezelf denk meer doen, tot het terug zover is en ik mezelf opnieuw moet dwingen om te vertrekken :-)

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik sport veel, heel veel, maar ook ik moet me soms in gang trekken. Ben weer een tijdje aan de yoga, omdat ik mijn lichaam soepel wil houden en het mijn geest tot rust brengt…..en 20 min per dag is eigenlijk niks he!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s