Lieze laat los

Ik lijk zo op jou

‘Je lijkt zo op je mama.’ Ik hoor het nog geregeld zeggen door mensen. Soms door de familie of mensen die ik ken. Soms zelfs door wildvreemden die ik nog nooit gezien hebben maar mij al snel herkennen als dochter van. Het is al wel minder sinds ze is overleden, maar dan hoor ik het ineens weer.  

 

Het jammer is dat ik heel vaak eigenlijk liever niet meer op haar wou lijken. Want mama was een sterke vrouw, waar veel mensen naar opkeken en dat maakte dat het grote schoenen waren om te vullen. En ik wilde mijn eigen levenspad uitstippelen, niet het hare volgen. Al deed ik onbewust wel: ik studeerde hetzelfde, verhuisde naar een andere stad en kwam terug, was verloofd maar trouwde niet met die man. Zeker dat laatste was nu niet direct iets wat ik wilde nadoen.

Ik wou gewoon zo graag mijn eigen leven leiden, dat ik zelfs op mijn 30 nog steeds in opstand durfde komen. Want omdat ik nog geen eigen gezin had en heb, bleef ik me vooral ‘dochter van’ voelen en dat voelde voor mij niet volwassen. Ik wilde dus mijn eigen ding doen en mijn eigen keuzes maken, ook al waren dat niet altijd de beste en was ik doof voor de wijze raad. Ik kon het ook wel alleen, of dat dacht ik toch.

Dat het dat was, dat ik me tegen haar verzette omdat ik het gevoel had van me op die manier niet volwassen te kunnen voelen, besefte ik in de periode dat mijn ouders een reisje zouden doen naar Engeland. Ik zou dat inzicht met haar wel uitpraten als ze terugkwam en ik hoopte dat het onze band ook weer wat zou versterken. En toen kwam ze niet meer terug van op reis.

Ik lijk ondertussen graag op haar en probeer net heel wat van haar tradities in ere te houden. Ondertussen moet ik mijn eigen weg wel gaan, haar goede raad kan ik alleen maar raden. Maar soms probeer ik heel hard om hem toch nog te horen.

7 gedachten over “Ik lijk zo op jou”

  1. Echt mooi neergeschreven! Ik denk dat dat voor veel mensen wel een dealbreaker is: je lijkt sowieso wel wat op je ouders, maar wilt vooral ook je eigen weg gaan. Tot wanneer je zelf ook echt beseft dat je inderdaad best wel op hen lijkt en dat dat niet eens zo erg is…

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik worstel de laatste jaren er nogal mee dat ik me tegen mijn moeder wil afzetten en vooral niet wil zijn zoals zij. Maar als ik dan posts zoals de jouwe lees, of rond moederdag heel veel oprechte tributen aan iemands moeder, dan heb ik zo’n schrik dat ik opeens tot inkeer ga komen als het te laat is.

    Ik vond dit super mooi geschreven en het zet tot nadenken. bedankt om te delen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s