Lieze leeft

Klaagzang

Het stond overal in de krant en op internet, op Blue Monday startte de actie 30 dagen zonder klagen. Mooi initiatief vond ik eerst, vooral omdat de insteek was om positiever in het leven te staan. En dat kan toch alleen maar goed zijn. Alleen de naam van de actie is misschien wat fout gekozen. Want klagen hoeft niet per sé slecht te zijn volgens mij. Dingen kunnen zeggen en benoemen, ook al zijn ze negatief, dat moet kunnen.

Al volgt niet iedereen daar in. Toen ik er een paar dagen geleden iemand op wees dat het niet fijn is dat een afspraak al voor een tweede keer op het laatste moment wordt afgezegd, kreeg ik als antwoord dat het wel 30 dagen zonder klagen is. En toen we met een aantal collega’s een discussie hadden over iets, kwam ook naar boven dat we niet mochten klagen. Is een opmerking maken die iemand liever niet hoort of een discussie voeren die ongetwijfeld tot een constructieve oplossing kan leiden dan ook al klagen geworden?

De heksenjacht op klagen vind ik dus overdreven. Zeker als er in dezelfde week een actie wordt gelanceerd om meer te leven zonder filter om mensen aan te moedigen om te durven praten als het moeilijk gaat en om op sociale media niet alleen de hele mooie kantjes van het leven te laten zien. Want hoe veel mag je zeggen voor mensen het gaan bestempelen als een klaagzang?

Ik persoonlijk heb het soms nodig om te kunnen klagen en te ventileren. Dat was vorige week ook goed te merken op mijn blog. En ik mis het soms om gelijkaardige dingen te lezen bij andere mensen. Want ook al voel ik me soms alleen in dingen, het kan niet dat ik de enige ben die met die dingen worstel. Dus blijf ik er hier maar over schrijven en klagen. Misschien is dat niet voor iedereen even fijn, maar ik blijf vinden dat het gezegd mag worden, zonder filter.

19 gedachten over “Klaagzang”

 1. Ik ben het volledig met je eens meid! Zelf doe ik ook aan klagen, ventileren, uitspuwen … zelfs op FB en Instagram. Wie er een probleem mee heeft moet mij maar niet meer volgen.
  Ik ben wie ik ben en klagen hoort daar nu eenmaal bij!
  Dus doe jij ook maar gewoon verder je ding xx

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik trek ook echt mijn wenkbrauwen op bij dingen als dagen zonder klagen, vlees, alcohol. Alsof we niks meer mogen en maakbare machines moeten worden. Gevoelens laten zich niet opleggen, als we ons kut voelen dan moeten we dat ook kunnen uiten. Dat hoort bij het leven.

  Geliked door 1 persoon

 3. Zonder verdriet is er geen troost, zonder zwakte is er geen kracht en zonder regen kan er niets groeien. Het één heeft het ander nodig. Het één is niet negatiever dan het ander, dat is de invulling die we er als mensen zelf aan geven.
  Altijd klagen, altijd het negatieve zien is uiteraard geen goede manier om door het leven te gaan, maar door gewoon te stoppen met klagen, wordt zoiets ook niet opgelost, dat zit ook vaak dieper dan dat. Door gewoon te zeggen “stop met klagen” gaat de klager zich niet beter voelen. Was het maar zo simpel…
  In plaats van te focussen op het één of het ander, zouden we beter een actie starten om oprecht te luisteren: samen het positieve vieren en samen troost zoeken wanneer het even slecht gaat. Die kwaliteiten gaan ons veel verder brengen!

  p.s.: ik vind je alles behalve een zaag. Je beschrijft wat je voelt, zonder hier overdreven negatief in te zijn. Gewoon, zoals het voor jou is.
  Eerst leerde ik je kennen als een positieve, daadkrachtige vrouw. Dat beeld is nog niet veranderd. Maar hoe beter ik je heb leren kennen, hoe meer diepgang ik tegenkwam. Hoe meer lagen. Daardoor vind ik je echt een pracht van een vrouw. Positief en daadkrachtig, maar ook kwetsbaar, eerlijk en moedig. Ik ben trots dat ik jou een vriendin mag noemen! ;)

  Geliked door 1 persoon

 4. Helemaal akkoord! Dat je niet continu moet zagen en klagen, akkoord (al vrees ik dat nét die mensen zich waarschijnlijk niet echt aangesproken voelen door deze actie, want ze hebben het zelf zelden door :-) ), maar niets negatiefs meer mogen zeggen, brrr. Kwestie van de schone schijn die Instagram en consoorten soms verweten wordt, dan maar helemaal op alles te projecteren…
  Het voorbeeld dat je geeft vind ik echt wel stuitend: als je dat van die afspraak inderdaad al niet meer mag zeggen… Dat is toch niet klagen, dat is vragen om een basisvorm van respect!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik vind ook dat er een groot onderscheid bestaat tussen ‘klagen om te klagen’ en ‘ventileren’. Iets opkroppen vind ik niet oke, al bestaan er gradaties waarin ik iets deel met ‘iedereen’. Het voeden met positieve gedachten helpt bij mij wel òm te kunnen ventileren. Er zijn natuurlijk wel redenen waarom ik op zoek ga naar dat positieve ;-) Je hebt volledig recht van spreken vind ik. Als men al niet meer eerlijk mag zijn om zoiets als een afspraak die niet wordt nageleefd…en dit verkeerdelijk de kop wordt ingedrukt omdat dit zogenaamd ‘klagen’ is, nou…erg triest vind ik dat. (Na die 30 dagen mag je dat dan plots wel zeggen of wat…? Vraag me niet waar de logica is…) Aan 30 dagen zonder klagen doe ik dus zeker niet mee, wèl aan het op zoek gaan naar het positieve. Ik vind het allemaal een beetje met de haren getrokken. Wat gaan ze nog allemaal uitvinden…

  Geliked door 1 persoon

 6. Wij doen op het werk mee met dagen zonder klagen. Ik vind het niet leuk als mensen overwegend klagen. Maar ik vind het een groot verschil als mensen over het minste klagen of mensen die hun hart eens luchten. Het is misschien ook de manier waarop…. En ik vind jou helemaal niet negatief of klagend overkomen, eerder iemand die zijn hart lucht waar ze mee zit.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik doe niet mee aan 30 dagen zonder klagen, ik kan dat namelijk niet. Het kan nooit kwaad om stil te staan bij de goede dingen des levens en het eens van de zonnige kant te bekijken en dat doe ik uiteraard ook. Maar sommige dingen doen pijn, zijn oneerlijk of maken me boos. Als ik dat opkrop, wordt daar ook niemand beter van en ikzelf al helemaal niet.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik doe niet mee aan de actie…nooit aan die opgelegde keurslijven van wat we wel en niet mogen doen. ‘k doe liever waar ik zelf zin in heb of nood aan heb en hoop dat ik daar wat mijn gezond verstand kan bij gebruiken zonder in uitersten te vallen.

  Maar ik vermoed dat de actie 30 dagen zonder klagen je niet wil verbieden om te ventileren of negatieve zaken te benoemen. Voor zover ik met half oor een initiatiefneemster op de radio hoorde, gaat het meer over het systematisch zagen die een gewoonte wordt zonder dat we het beseffen. En dat we dat moeten proberen doorbreken door daar eens 30 dagen op te letten. Er is ook een website met opdrachten enz. Als ik het goed hoor, zou de actie beter noemen “30 dagen meer focussen op het positieve”. Dat zou dan wel weer een mooie actie zijn waar ik misschien wel eens zou willen aan meedoen. Zoals je het zelf al zei dus: de insteek om positiever te zijn is wel goed.

  ‘k Vind je opmerking wel heel terecht dat we zeker er niet mogen voor zorgen dat mensen die met een negatieve situatie in hun leven kampen hun mond niet meer durven te openen, er niet meer durven over te communiceren. Praten helpt! Praten moet altijd kunnen.

  En ‘k doe dus niet mee omdat ik verwacht dat ik ook af en toe eens in 30 dagen wil een frustratie van me afzagen en dat wil ik dan gewoon doen. Neh.

  Like

 9. Ik vind dat er een gigantisch groot verschil is tussen klagen, je hart eens luchten en dingen zeggen die gezegd moeten worden (ook al is dat misschien niet zo fijn voor de andere persoon). Het is toch ook niet realistisch dat we allemaal elke dag even happy door het leven gaan? We moeten inderdaad positief zijn en de positieve dingen zien, maar zo en af en toe eens toegeven dat niet altijd alles even vlot gaat moet zeker en vast kunnen wat mij betreft.

  Geliked door 1 persoon

 10. Aangezien ik over het algemeen allergisch ben aan dit soort acties, doe ik niet mee. Ik ga dus gezellig blijven klagen over de gebrekkige dienstverlening van de NMBS, zonder mij daar ook maar een seconde schuldig over te voelen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s