Lieze heeft een doel

Gezond leven

joy-2483926_1920

Eén van mijn doelen voor 2018, naast een huis bouwen, was gezonder gaan leven. Ik wou het niet afvallen noemen, omdat dat toch een ander soort druk legt, maar uiteindelijk was dat wel het achterliggende doel. Ik probeer alleen niet te veel vast te houden aan het getal op de weegschaal en naar het grotere geheel te kijken. Het jaar is ondertussen zo’n 7 weken ver, dus al tijd genoeg om er mee aan de slag te zijn gegaan.

Ik heb eigenlijk 2 grote uitdagingen als het op gezonder eten aankomt. De eerste is het hoofd bieden aan emo-eten. Ik kan daar echt heel erg last van hebben. Als het wat minder met me gaat, dan is er enerzijds niet de zin om te koken en anderzijds veel meer zin in calorierijke en/of gesuikerde dingen. In het verleden durfde ik echt gewoon naar de supermarkt om de hoek te gaan en in plaats van iets fatsoenlijk te kopen gewoon een heel pak koeken of snoep leeg te eten. Op echt slechte dagen zelfs beiden. Dat is uiteraard niet gezond en nefast voor de lijn. Daar wou ik dus echt mee aan de slag en sinds het begin van het jaar heb ik dit eigenlijk behoorlijk goed onder controle. Ik heb zeker al slechte dagen gehad mentaal gezien, maar de troost heb ik niet meer zozeer in eten gezocht. Hier gaat het dus zeker de goede weg op.

De andere uitdaging valt onder de noemer mindful eten. Ik vertelde het eerder al eens denk ik, maar als alleenstaande eet ik meestal gewoon voor televisie. Ik eet ook redelijk snel, want alleen eten is ook niet echt iets waar je gezellig de tijd voor wil nemen. Ik at ook heel erg uit gewoonte. Omdat het tijd is om te eten, ook al heb ik dan niet altijd honger. Of uit verveling, omdat snacken en televisie kijken nu eenmaal vaak samen gaat. En voorbereide maaltijden de microgolf inschuiven of afhalen is al helemaal niet mindful. Ook daar probeer ik dus veel meer op te letten nu. Eten aan tafel doe ik nog steeds amper, maar ik heb wel veel vaker vers gekookt dan ik eind 2017 deed en snacken om te snacken gebeurt bijna niet meer.

Klinkt allemaal positief dus. De weegschaal was de eerste weken ook blij, al was het vooral heel frustrerend dat ze de laatste weken echt constant op hetzelfde getal blijft hangen, aangezien dat getal toch nog wat hoog is naar mijn goesting. Maar dat was dus het doel niet. Ik eet beter, snoep minder, beweeg geregeld, dat klinkt toch al behoorlijk gezond denk ik dan. En dan is die shot chocola zo af en toe volledig te verantwoorden.

12 gedachten over “Gezond leven”

 1. Super herkenbaar dat emo eten. En eigenlijk heb ik het ook wel moeilijk als ik in zo’n periode zit van snoepen. Dan vind ik het dus echt super moeilijk om gezonde keuzes te maken. Ik kan bijvoorbeeld ook gewoon elke dag chips eten maar deze maand nog geen enkele keer! Applausje voor mezelf :D Je bent wel goed bezig!

  Like

 2. Goed bezig zeg! Beide zijn trouwens enorm herkenbaar: zowel dat emo-eten als dat niet mindfull eten. En aan beide ben ik ook aan het werken want de gevolgen begonnen hier te zwaar door te wegen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Goed bezig! Ik ben niet zo’n emo-eter, als ik me slecht voel, krijg ik niet veel binnen. Maar ik herken wel het gehaast eten als je alleen moet eten. Ik eet ook zo goed als altijd alleen en ik merk dat ik dan altijd bezig ben met mijn gsm ofwel iets lees. Mindful eten, dat is bij mij ook een werkpunt.

  En dat stukje chocolade mag zo nu en dan eens als je gezond eet ;)

  Geliked door 1 persoon

 4. Supergoed bezig! Bij mij is er wat werk aan, maar momenteel heb ik zoveel aan mijn hoofd dat ik het nog maar even laat. Ook al weet ik dat het mij op zich energie zou geven, de energie die het eerst vraagt om gezonder te eten, die ontbreekt momenteel wat… Tips om geen troost meer in eten te zoeken zijn meer dan welkom alleszins ;-)

  Like

  1. Deze week was dat hier ook wat ver te zoeken. Ik probeer me vandaag te herpakken. Het is vooral de klik maken denk ik. En opschrijven wat je allemaal eet, kan ook behoorlijk helpen bij mij.

   Like

   1. Ja, misschien moet ik dat opschrijven eens proberen. Ik ontzie het mij wat, maar dat is waarschijnlijk net reden te meer om het zeker eens te doen :-) Merci! En succes!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s