Lieze overpeinst

Volwassen-tag deel 1

fashion-2940197_1920

Een hele tijd geleden al schreef Laetitia van MissDeadline een blogpost over hoe je dat doet, volwassen zijn. Ik plaatste toen in de comments dat ik met haar vragen aan de slag wilde gaan en had toen het ambitieuze idee om dat nog te doen voor ’40 dagen bloggen’ maar dat is dus duidelijk niet gelukt. Maar onder het motto: beter laat dan nooit, wil ik er toch mee aan de slag gaan. Ik doe dat wel in verschillende delen, want anders wordt het echt te lang.

 1. Hoe ga jij om met geld? Hoe zorg je dat je rondkomt elke maand, nu een leuk leven hebt én zonder zorgen de toekomst tegemoet gaat.
  Ik heb eigenlijk altijd de luxe gehad dat ik me over geld niet te veel zorgen hoefde te maken. Thuis kreeg ik zakgeld en dat was genoeg om te kunnen betalen wat ik wilde. Vakantiewerk heb ik 1 zomer gedaan, maar bijna meer omdat dat normaal was dan dat ik dat echt deed om te sparen voor iets.
  Na mijn studies kon ik dadelijk gaan werken en woonde ik nog thuis, dus kwam ik makkelijk rond. Dat maakte ook dat ik een voldoende groot spaarpotje had toen ik 2 maanden nadat ik alleen was gaan wonen mijn ontslag kreeg, wel nog alle kosten betaald kreeg.
  Ondertussen heb ik alweer een hele tijd een vaste job en dus elke maand een inkomen. Ik denk dat ik redelijk goed met mijn geld omga en zelden spontaan buitensporige aankopen doe. Ik let op prijzen, ook al neem ik niet altijd het goedkoopste. Bij sommige dingen ben ik echt wel overtuigd dat prijs en kwaliteit samenhangen, maar vergelijken kan nooit kwaad.
  Nu er binnenkort een heel dure aankoop op het programma staat, namelijk het bouwen van een huis, begin ik me wel eens meer vragen te stellen over geld. Het is toch allemaal veel en soms vraag ik me af of ik het wel allemaal ga kunnen (een groot deel daarvan kan trouwens maar omdat ik geërfd heb, ik zou echt niet gewoon met mijn eigen spaargeld alleen aan een huis kunnen beginnen).  Ik hou sinds een aantal maanden via een app Daily Budget mijn uitgaven bij, omdat ik een beeld wou krijgen van wat ik overhoud per maand zodat ik me volgend jaar niet helemaal vast zet met een lening. Voorlopig stelt met dat een beetje gerust, maar als binnenkort een eerste kostenraming van de architect komt, dan volgt er misschien wel een paniekmomentje. Het is vooral een kwestie van voor mezelf bepalen hoeveel van mijn spaarpot ik in bakstenen wil steken. Maar omdat ik voor de rest geen andere grote dromen heb waar ik nu voor kan sparen, wil ik hier wel hard voor gaan.
 2. Hoe regel jij de papierwinkel? Hoe weet je wat je allemaal aan verzekeringen, voorzieningen en vooruit-zieningen moet regelen en hoe pak je dat aan?
  Ook dat gaat me eigenlijk niet zo moeilijk af. Ik ben van nature heel georganiseerd en vond het vroeger zelfs al fijn spelen als ik maar met een kaft papieren kon rondlopen. Nu zijn er dus ook die kaften met een aantal belangrijke documenten, al hou ik ook heel veel digitaal bij via dingen als Doccle en op OneDrive.
  Hoe ik wist wat ik moet regelen heb ik vooral van thuis meegekregen denk ik, aangezien mijn moeder misschien nog wel georganiseerder was dan ik, wist die altijd waar je voor zo’n dingen moest zijn. En ik zal ook wel wat dingen op internet hebben uitgezocht.
  Wat ik vooral probeer te doen om de papierwinkel onder controle te houden is dingen dadelijk in orde maken. Met de app van de bank kan dat eigenlijk altijd als ik wil en als er echt dingen zijn die ik niet mag vergeten, dan zet ik een herinnering in mijn agenda.
 3. Weet jij wat je moet doen bij huis-tuin-en-keuken-rampen?
  Mijn eerste reflex is meestal om op internet te gaan zoeken hoe ik zoiets moet oplossen. En bij gebrek aan een stoere man om mijn problemen op te lossen probeer ik al eens meer iets zelf, wat geregeld beter afliep dan gedacht. Niet dat ik nu toestellen uit elkaar begin te halen of zelf onder de motorkap van de auto duik, dan schakel ik gewoon een vakman in om die dingen op te lossen. En als het vooral een extra paar handen is dat ik nodig heb, dan bel ik papa of mijn zus.
  Wat ik misschien wat weinig doe, is gewoon hulp vragen in mijn eigen netwerk. Want als ik dat wel doe, dan is er altijd wel snel iemand gevonden om te helpen of die iemand kent om een bepaald probleem op te lossen, maar je moet het wel eerst vragen natuurlijk, anders weten ze niet dat ze kunnen helpen. Het is helemaal niet nodig om alles zelf te kunnen, mensen genoeg die andere dingen kunnen dan ik.
 4. Hoe jou jij alle ballen in de lucht: het huishouden, boodschappen, koken en sporten en ook nog tijd voor jezelf. Hoe zorg je dat alles wat gedaan moet worden ook gebeurt zonder drie extra armen en benen?
  De goesting en energie hiervoor heb ik zeker niet altijd. Het is gewoon een kwestie van er aan beginnen en stapje voor stapje doen. In mijn hoofd zit dat ik elk weekend moet poetsen en dat lukt meestal wel, mede doordat ik in een klein huisje woon en poetsen redelijk snel gaat. Poetsen is trouwens afstoffen en stofzuigen en de badkamer en keuken poetsen. Dweilen, plinten afwassen en kasten opruimen horen niet bij de wekelijkse routine. Strijken schiet er vaak over, tot de stapel toch wat hoog wordt en er iets breinloos op tv is. Eén keer per jaar doe ik de grote schoonmaak en ruim ik alles goed op en dan lukt het wel redelijk om alles goed onder controle te houden de rest van het jaar, het voordeel van de enige te zijn in huis die rommel kan maken.
  Er zijn weken dat ik heel braaf met een menuplanning en lijstje naar de supermarkt trek om boodschappen te doen en er zijn weken dat ik niks heb gepland en bijna elke avond de winkel binnenstap om iets makkelijk te kopen dat ik in de microgolfoven kan steken. Koken voor mij alleen blijft iets dat niet hoog op het lijstje van leuke dingen staat.
  Tijd voor mezelf heb ik voldoende, soms te veel zelfs. Of dat allemaal quality time is, dat durf ik niet zeggen. Ik probeer die in te vullen met lezen, series kijken en af en toe sporten. Paardrijden inplannen lukt goed, omdat dat ook een moment is om bij te praten met vriendinnen van de manège. Andere sporten wat minder, ik heb al vaak goeie voornemens gemaakt, maar een sportkaart opmaken lukt toch nog niet zo vaak als ik zou willen. Voor na de zomer moet ik vooral eens nadenken waar ik nog tijd in wil steken op dat gebied, als de bouw er aan komt, zal sporten immers 1 van de eerste dingen zijn die moeten wijken.
  Ik denk dat voor alle dingen vooral geldt: als het de ene dag niet gedaan is, dan gebeuren er geen rampen als het de volgende dag pas is, ook al voelt dat niet altijd zo en neemt dingen nog moeten doen soms behoorlijk veel plaats in je hoofd in.

  Hoe denken ju

2 gedachten over “Volwassen-tag deel 1”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s