Lieze overpeinst

Dat was het nieuws

 

news-1591767_1920

Nieuw tv-seizoen, nieuwe documentaires op Canvas. Zo ook eentje over 40 jaar televisienieuws. Vorige week was het onderwerp: wat steek je in het nieuws en wat niet. Want vroeger mocht in het nieuws alleen maar serieuze berichtgeving komen en was er geen plek voor fait divers. En dat is ondertussen natuurlijk helemaal veranderd.

Nu ben ik wel te vinden voor een fait divers van tijd tot tijd: Een vertederend beeld van een olifantje dat de weg blokkeert of Kylie Minogue die na al die jaren nog eens samen zingt met Jason Donavan. Maar als ik sommige media zie tegenwoordig, dan zijn het precies meer fait divers en dingen die zelfs nog minder nieuwswaarde hebben dan dat die het nieuws uitmaken.

Op televisie valt het nogal mee. Er zullen altijd wel 2 kampen blijven tussen Het Nieuws en Het Journaal. Ik volg geen van de 2 rigoureus en durf tussen de 2 al eens zappen. Er zijn ook periodes dat ik gewoon niet naar de uitzending kijk, maar dat wil niet zeggen dat ik geen nieuws volg. Ik hoor bijvoorbeeld elke ochtend het nieuws op de radio, dan weet een mens al dadelijk het belangrijkste. En ik lees online de krant.

Maar als er nu iets is waar tegenwoordig heel veel verschil op zit, dan zijn het wel de kranten. Toen ik in Limburg woonde was dat Het Belang (when in Limburg, do as the Limburgers do). En iedereen in mijn omgeving lijkt ook HLN te volgen. Maar daar erger ik me de laatste tijd mateloos aan. Van echt nieuws lijkt er nog amper sprake. Het is veel meer clickbait over bekende en totaal onbekende mensen. Over hoe iemand veel gewicht is verloren. Over hoe je veel geld kan verdienen. Over wat de nieuwste mode is. Of over wat Goedele Liekens heeft gezegd in Sex Tape. Wil ik dat weten? Soms. Is dat nieuws? Volgens mij niet. Begin dan gewoon een showbizzsite of een site met merkwaardigheden.

Maar laat ons eerlijk zijn, echte journalistiek komt daar toch niet meer aan te pas. Of ben ik nu echt oud aan het worden? Want ik lees tegenwoordig veel liever VRTNWS dan iets anders. Daar zit het evenwicht tussen nieuws en fait divers tenminste nog een stuk beter. Want het nieuwe kapsel van Justin Bieber, moeten we dat niet eerder bespreken in de Joepie dan in de krant?

4 gedachten over “Dat was het nieuws”

 1. Oh jup, zo hard! Ik kan mij in journaals al serieus ergeren aan de mening van “de man in de straat”, omdat dat negen op de tien totaal niet relevant is. Maar krantenwebsites zijn inderdaad nog véél erger, waardoor ik ook inderdaad ook vooral vrtnws lees tegenwoordig. Of buitenlandse websites: SRF om mee te zijn met het Zwitsers nieuws of The Guardian, omdat die regelmatig langere, diepgaandere stukken hebben.

  Geliked door 1 persoon

 2. HLN vind ik niet een nieuwssite maar een veredelde Dag Allemaal…wel eens leuk om op door te klikken maar geen bron van nieuws.

  We hebben abonnement op De Morgen dus daar kan ik door de betaalmuur , maar in het algemeen ga ik in de loop van de dag altijd wel De Standaard, VRTNWS en De Morgen raadplegen (vaak klik ik ook door van tweets naar hen…soms op basis van tweets zou ik ook heel graag door de betaalmuur van Knack en Standaard kunnen, maar je kan niet voor alles gaan betalen).

  Mijn man leest dus een papieren krant maar ik hou (in tegenstelling tot velen) helemaal niet van papier dus ik raak die nooit aan (tenzij om ’s avonds bij het oud papier te gooien om op te ruimen).

  Naar het tv nieuws kijk ik dan ook zelden of ooit, maar van kindsaf ben ik een pro-VRT mens en ga dus zelden het VTM Nieuws bekijken. In die mate dat ik mezelf betrap om mijn man soms te vragen “waarom heb je dat op VTM gezet” als hij het opgezet heeft. Gek, want op zich zijn beide wel goed.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s