Lieze leeft

De Nostalgische Kerst tag

christmas-2953719_1920

Vrolijk Kerstmis iedereen. Ik beloofde om tijdens de vakantie terug wat meer te schrijven, maar vandaag kan ik toch eigenlijk alleen schrijven over iets kerstig, niet? Het was dan ook ideaal dat ik op MissDeadline een kersttag tegen kwam die ik met veel plezier overneem.

Wanneer zet je de kerstboom en hoe lang blijft die staan? 
Meestal zet ik de boom het weekend na Sinterklaas (vroeger kan niet he, dat is een ongeschreven regel) en bleef die staan tot iets na Nieuwjaar. Al heb ik hem de vorige jaren soms ook al wat vroeger weggehaald omdat ik na de dood van mama niet meer altijd zo van de kerstsfeer kan genieten. En dit jaar staat er zelfs geen boom. Ik had precies niet zoveel zin om er veel werk in te steken dus ik heb het gehouden bij wat kleinere versiering.

Echte boom of nep?
Bij mijn ouders thuis stond altijd een echte boom (nu nog trouwens). Toen ik alleen ging wonen had ik in het begin geen boom wegens geen plaats in mijn kleine appartementje, maar zo’n 6 jaar geleden kocht ik een nepboom die nog steeds meegaat. Toch net iets makkelijker als je geen naalden moet opruimen.

Wat hangt er bij jou in de boom en wat is je favoriete kerstornament?
Ik heb eigenlijk niet echt speciale dingen in de boom hangen, gewoon gouden turquoise ballen en lichtjes. In de top hangt een ster met glitters.
Bij mijn ouders hangen wel wat dingen in de kerstboom die al heel lang meegaan en die origineler zijn dan gewoon ballen en het is fijn om dit elk jaar terug te zien.

Wat is het ultieme kerstnummer of je favoriete kerstalbum?
Heel fout maar ik hou wel van All I want for Christmas van Mariah Carey. Maar Jingle Bell Rock vind ik ook wel leuk. Kerstalbums heb ik niet, al heb ik wel een cd van Nick en Simon en van Michael Bubblé waar een paar kerstnummers op staan en die ik rond kerst soms wel eens durf opzetten.

Welke film bekijk je elk jaar weer met kerst?
Ik ga er niet speciaal voor zitten, maar als ik hem tegenkom op tv blijf ik toch nog vaak hangen op The Sound of Music. En vroeger keek ik ook graag naar Sissi rond de kerstperiode, maar die spelen ze tegenwoordig precies niet meer op televisie.

Wat komt er op tafel?
Vooral veel te veel eten. We hebben geen vast menu, maar het is meestal wel iets redelijk klassiek als kalkoen, hertenkalf of gebraad. Altijd met kroketjes uiteraard. Een andere constante is kerststronk als afsluiter. 

Wat staat er op het kerstprogramma en met wie vier je de feestdagen?
We komen met de hele familie (die niet groot is) samen op kerstdag om ’s middags te beginnen met hapjes en daarna aan tafel te gaan. Het ene jaar bij ons gezin, het andere jaar bij het gezin van mijn tante. Dat is voor ons het echte kerstfeest.
Sinds mama is overleden spreek ik met mijn zus af op kerstavond om samen iets te eten (papa heeft dan zijn eigen ding te doen), maar dat houden we kleinschalig.
En de laatste jaren spreek ik rond de feestdagen ook af met vriendinnen rond de kerstdagen voor een etentje en wisselen we kleine cadeautjes uit.

Foute kersttrui of glitterjurk?
Toch eerder de glitterjurk, al is het meestal eerder een little black dress en blijven de glitters eerder beperkt.
Een foute kersttrui heb ik niet, al heb ik wel rendieroortjes :-)

Verstuur je kerstkaarten?
De laatste jaren niet meer. Ik heb al 2 keer een relatiebreuk te verwerken gekregen rond de feestdagen en dan was de zin er niet echt om vrolijke kaartjes te schrijven. Ik neem me geregeld voor om er toch eens terug werk van te maken, maar als ik dan die mooie creatieve kaartjes zie van mijn vriendinnen die een mooie kroost hebben om te laten poseren dan laat mijn creativiteit het vaak afweten.

Wat staat er op je verlanglijstje aan de kerstman?
Ik vind dat elk jaar opnieuw weer moeilijk. Vaak kom ik (verrassing, verrassing) uit bij een boek. Dit jaar heb ik ook wat milieuvriendelijke dingen op mijn lijstje gezet. We trekken namen bij ons in de familie en houden het bij een cadeau van 25 euro dus geen grootse dingen en dat hoeft ook helemaal niet.

Wat is je mooiste kerstherinnering?
Ik kan niet direct 1 ding benoemen, maar ik geniet er vooral van dat zelfs nu er vriendjes en kleinkinderen zijn in de familie, we nog steeds met iedereen samen komen om kerst te vieren. We verdelen het werk voor het eten en de afwas is voor de mannen.

Wat is jouw kerstwens?
Dat er nog meer mentale rust op mijn pad komt, dat volgend jaar de laatste kerst is in mijn huidige woning en dat ik dankbaar mag blijven voor de mensen in mijn leven (al mogen er altijd nog nieuwe mensen bijkomen, als je begrijpt wat ik bedoel).
Algemeen wens ik wat meer begrip in de wereld: voor individuen die andere keuzes maken in het leven, voor mensen die anders denken, voor groepen met een andere cultuur. 

Geniet van deze dagen en mogen je kerstwensen uitkomen!

3 gedachten over “De Nostalgische Kerst tag”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s