Lieze bouwt

Hoe staat dat nu met die bouw?

IMG_2314.jpg

In 2018 had ik 1 groot project, namelijk mijn toekomstige huis. De droom was er al heel lang: bouwen op de grond die al een tijd in de familie zit en daar mijn droomhuis zetten. En omdat je kan blijven wachten op de ideale omstandigheden maar die misschien nooit komen, besloot ik om er gewoon mee te beginnen. Het huis staat er nog lang niet en het lijkt soms een beetje alsof er nog maar amper iets gebeurd is, maar er zijn toch al wat stappen gezet.

De grond was er dus al, maar die moest wel nog terug verkaveld worden. Eind vorig jaar spraken we daarvoor de landmeter aan die alles begon uit te zoeken. Dat uitzoeken duurde wat langer dan ik had gedacht, waardoor de aanvraag pas begin dit jaar gebeurde en door een wijziging in de wet op 1 januari moest er daarom een archeologisch onderzoek gebeuren. Dat zou dus wat meer tijd en geld betekenen. Gelukkig vond ik via een vriendin een archeoloog die het er even tussen wou nemen en het voor een vriendenprijs wilde doen. Bij de eerste indiening waren nog een aantal vragen, maar uiteindelijk werd de nota eind april bekrachtigd en konden we verder.

Volgende stap was om de omgevingsvergunning in te dienen voor de verkaveling. Daarvoor doet de gemeente eerst een openbaar onderzoek en dan moeten ze binnen de 150 dagen een beslissing nemen. Deze moest in mijn geval genomen worden tijdens de zomer, waarin er weinig gebeurde op de gemeente denk ik dus pas op de uiterste dag kwam de goedkeuring die dan nog eens een maand moet uithangen.

Ondertussen had ik wel al de architect aan het werk gezet. Zij tekende een eerste plan en daarna nog een aantal aanpassingen. Ook een eerste kostenraming werd gemaakt. Toch altijd even een schok om zo’n groot bedrag te zien staan. Waar we toen wel nog op moesten wachten was de grondsondering. Deze zou immers uitmaken of het huis onderkelderd moet worden of niet (omwille van de stabiliteit).

Zo’n sondering kan alleen maar gebeuren als de grond vrij is, want ze moeten daar met een grote vrachtwagen op kunnen en mijn bouwgrond was tot dan toe nog altijd bos. Toen de verkavelingsvergunning er was, konden we beginnen met het kappen van de bomen. Via een contact van mijn neef vond ik iemand die de bomen gratis wou komen omkappen in ruil voor het hout. Ik denk wel dat ze dat werk wat onderschat hadden want ze deden er wat langer over dan verwacht, maar hun houtschuur zal nu wel goed vol zitten. En dan moest er enkel nog een grondwerker komen om de stronken uit te graven. Begin december werd er gesondeerd en dat resultaat was wel veel sneller binnen dan verwacht. Het was nog eens goed nieuws ook, want de grond is goed, zodat een kruipkelder voldoende is en dat toch een heel bedrag uitspaart.

En nu kan dus de bouwaanvraag voorbereid worden. Die gaat hopelijk half januari ergens binnen en net terwijl ik dit aan het schrijven was belde de architect dat ze al bijna alles klaar heeft. Dat betekent nu niet dat ik al snel aan het bouwen zal zijn, want als de bouwaanvraag binnen is, is het weer aan de gemeente om ze goed te keuren en dat kan ook weer een aantal maanden duren. De effectieve bouw zal dus waarschijnlijk voor na het bouwverlof in de zomer zijn. Dat lijkt nu nog heel lang, maar ik moet nog alles gaan kiezen dus daar zal ik de komende maanden wel druk mee zijn.

En vandaag over een jaar zal hopelijk al ongeveer een huis te zien zijn, dat nog niet klaar zal zijn, maar al heel veel vorm zal gekregen hebben. Een spannend jaar voor de boeg dus.

12 gedachten over “Hoe staat dat nu met die bouw?”

 1. Boeiend om te lezen en de gemeente neemt idd altijd zijn tijd ;) mijn bouwaanvraag moest ook goedgekeurd worden in de zomer… Bij mij is er ondertussen een fundering en beginnen de werken echt in april, bedoeling is om 2019 af te sluiten met een afgewerkte ruwbouw ongeveer waarna het weer even stil zal liggen want alleen bouwen is inderdaad niet evident. Maar ook niet onmogelijk. We gaan dat kunnen, stap voor stap. Spannende tijden in ieder geval.

  Like

 2. Haha, ik zucht soms dat het bij monumenten zooo traag kan gaan vooraleer dingen in gang schieten, maar dan lees ik berichten als dit en besef ik weer dat het niet aan de monumentensector specifiek, maar gewoon aan de hele bouwsector ligt :-)
  Ik duim dat de aanvraag snel goedgekeur wordt en wens je veel plezier met kiezen. Spannend, om je dat allemaal in te beelden hoe het in ruimtes gaat werken die er nu nog niet zijn!

  Geliked door 1 persoon

 3. Fijn vooruitzicht om uiteindelijk een zelfgebouwd huis te hebben! Ik zou daar denk ik wel echt geen geduld voor hebben :p Toen wij ons huis kochten, moesten we nog drie maanden wachten tot we de akte konden tekenen en jongens, ik wou gewoon onmiddellijk in ons huis gaan wonen :D Al is het ook wel weer super tof dat je dan zelf alles kan kiezen.
  Dus chapeau dat je er aan durft beginnen! En ook gewoon dat je dat in je eentje doet!

  Geliked door 1 persoon

 4. amai daar komt veel bij kijken. Ik heb nooit zelf gebouwd dus ik val een beetje uit de lucht. Het duurt lang, maar het gaat wel vooruit eh, stapje voor stapje. Da’s wel fijn!

  Like

  1. Bij mij is dat nu wel vooral ook omdat de grond nog verkaveld moest worden. Voor de meesten die een grond kopen begint het met het plan en de bouwaanvraag en hoort die vorige vergunning er gelukkig niet meer bij.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s