Lieze leeft

De nostalgische jaarwisseling tag

balloon-3206530_1920

Gelukkig nieuwjaar! Dat 2019 veel mooie dingen mag brengen voor mezelf en voor jullie. En wat een geluk dat Laetitia van MissDeadline naast een Kerst-tag die ik kon overnemen ook een jaarwisseling tag heeft. Zo heb ik ook op deze dinsdag en toepasselijke blogpost om te schrijven.

Wat doe jij het liefst op oudjaarsavond? En hoe ziet nieuwjaarsdag er traditioneel voor jou uit?
Oudjaarsavond is al sinds heel lang een avond met vrienden, nieuwjaarsdag is dan voor het gezin.
Ik heb niet echt iets met oudjaar. Vroeger was het leuk om dan veel later op stap te kunnen gaan, maar na mijn studententijd hoefde dat niet meer zo hard. Sindsdien vier ik eerder in kleinere kring. Al huurden we de vorige jaren wel met een hele groep vrienden een zaaltje, maar dat was dicht bij huis en heel ongedwongen. Want dat vind ik vaak ontbreken bij oudjaarsplannen, het lijkt soms alsof je gedwongen heel veel plezier moet maken, veel moet drinken en laat moet opblijven. Voor mij hoeft dat zeker niet, als het maar gezellig is met leuke mensen.
Op nieuwjaarsdag is het heel klassiek gourmet ’s avonds met ons gezin en wisselen we onder elkaar nog pakjes uit.

Hoe vierde je vroeger oud & nieuw? Zijn er uit die tijd nog tradities die je nog in ere houdt? 
Toen we klein waren begon oudjaar uiteraard met Nieuwjaars zingen in de straat. Daar keken we al een hele tijd op voorhand naar uit. We gingen met z’n 4, mijn zus, beste vriendin, haar broer en ik. Moest ik zelf nog kindjes krijgen is dat zeker een traditie die ik in ere wil houden met hen.
Oudjaarsavond werd toen we kleiner waren gevierd met de familie. De neven die wat ouder waren durfden al eens wat vuurwerk meebrengen en we aten samen. Later gingen we met de vrienden op café en tegenwoordig is het eerder thuis bij vrienden of in een zaaltje.
Op nieuwjaar toen ik nog thuis woonde werd er door mijn ouders gekeken naar het nieuwjaarsconcert en was er ’s middags toast met gerookte zalm. Dat durf ik nu wel nog eens eten om zo mama haar gewoontes in stand te houden.

Welke geuren, geluiden en smaken roepen bij jou het ultieme nostalgische jaarwisselingsgevoel op?
Moeilijke vraag. Het eerste waar ik aan denk is de smaak van bubbels omdat dat er toch wel een beetje bij hoort. En als ik het geluid van vuurwerk hoor, dan ga ik toch altijd graag eens kijken.

Champagne of warme chocolademelk met slagroom? Vuurwerk knallen, het oude jaar uit dansen en feesten of veilig en warm binnen voor de buis?
Champagne op oudjaar en warme chocolade op nieuwjaar lijkt me een goed compromis.
Vuurwerk knallen zal ik nooit zelf doen, daarvoor heb ik te veel schrik dat er iets zou misgaan. Ik heb ooit oudjaar in Duitsland gevierd waar iedereen veel drinkt en om 12u vuurwerk begon af te steken en daar voelde ik me echt niet gerust.
De vorige jaren werd er al eens een dansje geplaceerd maar dit jaar zal het warm binnen zijn voor de buis of bij een spelletje.

Maak je goede voornemens? En zo ja, beken dan maar ineens welke je elk jaar opnieuw maakt.
Gezonder leven en een paar kilo’s kwijtraken is eentje dat elk jaar terug komt. En vaak gaat dat een tijdje goed, maar dan begint het weer te slabakken. Zeker als het mentaal ook wat minder gaat. Voor 2019 heb ik geen specifiek goed voornemen, gewoon proberen van me goed in mijn vel te voelen en aan mijn huis te kunnen werken.

Welke (oude of nieuwe) gewoonte wil je dit jaar zeker blijven volhouden?
Afgelopen jaar heb ik heel erg mijn best gedaan om me meer open te stellen, om meer tegen mensen te vertellen waar ik mee zit, ook als het moeilijk is. En dat levert niet altijd op wat ik zou willen, maar vaak ook wel, dus dat is iets waar ik verder mee aan de slag wil gaan.

Met wie heb je een bijzonder moment gedeeld het afgelopen jaar? Wat was dat bijzonder moment en wat deed je met hen?
Het belangrijkste in 2018 was het starten met de bouwplannen. Soms vond ik het wel moeilijk om die alleen aan te vangen. En dan was het mooi om te zien hoe mijn familie op bepaalde momenten toch echt heel betrokken was. Papa spreekt er misschien niet veel over, maar hij kwam wel elk weekend kijken als de mannen met de bomen bezig waren om de werken op te volgen.

Welke boeken, series of films zijn je dit jaar bijgebleven of hebben je aan het denken gezet?
Ik vond The handmaid’s Tale heel indrukwekkend en deze serie zet een mens echt wel aan het denken over hoe bepaalde mensen en hun gedachtengang de wereld kunnen beïnvloeden. En dat realiteit vaak de fictie toch nog overtreft.
Ik las zeker ook een aantal hele mooie boeken, zowel fictie als non-fictie waarbij het boek van Jelle Hermus, Steeds leuker’ heel veel herkenbare dingen beschreef.

Heb je nieuwe mensen leren kennen of zijn er mensen die een belangrijkere rol zijn gaan spelen?
Er zijn op het werk een aantal nieuwe en heel fijne collega’s bij gekomen. Ik werk echt heel graag met het team dat we hebben.
Mijn vriendinnen zijn nog steeds dezelfde als vroeger maar door me wat meer open te stellen heb ik denk ik wel met sommigen een betere en/of diepere band gekregen. Ik weet niet of zij dat ook zo zien, maar voor mij voelt het wel zo en dat is fijn.

Wie ben je dankbaar en waarvoor?
Voor mijn familie, die mij steunt in mijn bouwplannen (en in andere dingen natuurlijk ook). Voor mijn vriendinnen waar ik leuke momenten mee beleef. Voor mijn collega’s waarmee ik een hecht team vorm. Voor mijn baas die me heel wat kansen geeft om te ontplooien. Voor mijn architect die de tijd neemt om me in heel het proces te helpen. Voor mijn klanten, omdat ik nog steeds veel voldoening krijg door hen bij te kunnen staan. En voor de mensen die nog altijd over mama beginnen, het is leuk om te horen dat ze nog niet vergeten is.

Wat heb je gedaan of bereikt afgelopen jaar waar je trots op bent?
De stap zetten om als alleenstaande toch met het huis te beginnen. Het wordt nog een lang proces, maar hopelijk met een droomhuis als gevolg.
En dat ik in mijn job merkte dat er al lang iets wrong, dat ik daar mee aan de slag ben gegaan en heb kunnen aangeven wat er kon veranderen zodat ik nu het gevoel heb nog meer mijn talenten te kunnen inzetten.

Wat heb je geleerd over jezelf afgelopen jaar?
Door naar de psycholoog te gaan heb ik toch weer heel wat inzichten gekregen. Dingen die ik misschien onbewust al wel wist, maar waarvan het goed is dat ze nog eens uitgesproken worden. Zo kan ik er mee aan de slag gaan en weer verder ontwikkelen als mens om helemaal mezelf te kunnen zijn.

Waar kijk je naar uit in het komende jaar?
Dat is makkelijk en komt waarschijnlijk niet als verrassing: de eerste steen van mijn huis die zal gelegd worden.
Maar er zullen zeker nog andere mooie dingen op mijn pad komen: leuke concerten, etentjes met vriendinnen, fijne klanten op het werk en wie weet wat allemaal nog meer.

 

 

3 gedachten over “De nostalgische jaarwisseling tag”

  1. Lief dat je vader elk weekend kan kijken (en tegelijk ook wel herkenbaar, dat willen helpen, maar er ondertussen vooral niet veel over praten :-) ).
    Wel grappig dat jullie gingen zingen op Oudejaar, bij ons was dat op 6 januari voor Driekoningen. Maar op welke datum dan ook, ik vond dat altijd wel een toffe traditie (er kwam bij ons altijd een meisje zingen die echt een mooie stem had, daar keek ik elk jaar naar uit :-) ), dus leuk dat je ze zou willen verder zetten!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s