Lieze overpeinst

Staken voor het klimaat

bulb-2368396_1920

Ik ben geen voorstander van staken. Of toch niet van hoe stakingen de laatste jaren misbruikt zijn. Dat er destijds gestaakt is om er voor te zorgen dat mensen niet langer dan 8 uur per dag moeten werken of om er voor te zorgen dat er gelijk loon voor gelijk werk moet zijn, daar kan ik volledig achter staan. Maar dat er nu vaak gestaakt wordt omdat men niet tevreden is met een voorstel, zonder dat er nog maar overleg gepleegd is of dat er naar het grotere geheel wordt gekeken, daar kan ik weinig begrip voor opbrengen (om nog maar te zwijgen over het geweld dat steeds vaker een onderdeel lijkt te zijn van acties).

Tegelijkertijd heb ik wel sympathie voor de brossende studenten die op straat komen om aandacht te vragen voor het klimaat. Want wat ik bij velen van hen wel zie is dat ze op straat komen voor iets waar ze in geloven. Ze willen mensen wakker schudden en informeren. Ze hebben dan misschien niet de oplossingen, maar ze staan wel ergens voor.  En dat mis ik vaak bij stakers. Die lijken vooral op straat te komen tegen iets en velen weten zelfs niet juist waarom ze dan tegen zijn.

Maar wat dan met de klimaatbrossers die vandaag de werkende mensen opriepen om mee te komen betogen en dus te staken? Dat vind ik dan weer moeilijker. Want ik blijf vinden dat je bedrijven niet moet stil leggen om te gaan staken als de ondernemer er niks aan kan doen. Dus waarom werd er niet opgeroepen dat de mensen die zo begaan zijn met de klimaatzaak vandaag in hun bedrijf aan de slag gingen rond dat thema? Om in de onderneming te brainstormen over hoe hun zij een bijdrage kunnen leveren. Door na te denken over hoe ze hun afval kunnen verminderen, door te kijken of ze circulaire principes kunnen introduceren, door te werken rond hernieuwbare energie… Er zit zoveel talent in onze ondernemingen, dus er zitten ongetwijfeld ook geweldige ideeën over hoe we een positieve impact kunnen maken op het klimaat. En dat zonder staken.

Disclaimer: dit is mijn persoonlijke mening over het thema en hoe ik het aanvoel of zie. Ik wil zeker ook niet alle stakers, vakbondsmensen, klimaatbrossers en ondernemers over dezelfde kam scheren. Niet alle stakers zijn sukkels en niet alle brossende studenten zijn groene idealisten, dat weet ik.

 

blogpost 10/40 van #40dagenbloggen

 

 

3 gedachten over “Staken voor het klimaat”

 1. Ik denk dat het een combinatie van beide moet zijn. Met enkel kleine acties op persoonlijk vlak (of op niveau van school, werk, etc) gaan we er niet geraken. Ze zijn ook nodig, begrijp me niet verkeerd, en ik probeer zelf ook dingen te doen.
  Maar tegelijk reageert de politiek veel te laks, en zij moeten echt wel wakker geschud worden. Of brossen een goed middel is, laat ik in het midden. Ze krijgen in ieder geval veel aandacht.
  Indertijd zal ook lang niet iedereen blij geweest zijn met Mei ’68. Maar toen zijn er ook veel dingen veranderd.
  Of wat ik onlangs in Pano zag: dat Nederland zo’n fietsvriendelijk land is, is ontstaan uit protest van de bevolking tegen de “kindermoord” door de auto’s.
  Dus protesten kunnen ook wel verandering teweeg brengen.
  Mijn conclusie: dat het niet simpel is allemaal :-)

  Like

  1. Zeker niet simpel. En protesten mogen van mij gerust he, maar dan misschien in hele grote getallen samen met de bazen tijdens het weekend, nadat we in de week in de bedrijven goeie oplossingen hebben gevonden 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s