Die oude dame

De beelden zien van de Notre Dame die in vlammen opgaat en in stukken naar beneden tuimelt, dat deed me toch wel echt iets. Ik kreeg er echt kippenvel van. Niet omdat het een kerk is, maar wel omwille van de geschiedenis die daar hangt. Mijn binding met de katholieke kerk verloor ik al een tijd geleden, maar ik hou er wel nog steeds van om kerken binnen te gaan op vakantie.

Dat komt een beetje omdat mijn lerares geschiedenis ons op Italiëreis in het laatste middelbaar vertelde dat je in elke nieuwe kerk waar je binnen komt een wens mag doen. En ook al zijn mijn wensen nog niet uitgekomen, ik blijf dat wel nog altijd doen (je weet maar nooit). Maar natuurlijk stap ik kerken ook graag binnen omdat er zoveel mooie dingen te zien zijn meestal. En dan snap ik wel dat zo’n gebouw voor mensen troost of bescherming kan betekenen.

Je voelt in zo’n grote kerk toch vaak de geschiedenis die de muren uitademen. Van iedereen die er ooit een klein stukje aan heeft bijgedragen. En als je kijkt dat veel van die bouwwerken meer dan 100 jaar in beslag namen (dan valt mijn bouwproject nog mee), dan zijn dat veel handen die daar aan bijgedragen hebben. Het valt nu bijna niet meer voor te stellen hoe ze ooit aan zoiets zijn begonnen en hoe ze dat allemaal gekund hebben. Daarom ook dat ik ‘Pilaren van de aarde’ zo’n goed boek vond, omdat je daar heel dat proces in kan lezen, alsof je er bij was.

Ik begrijp dus dat Parijs huilt. Want of je nu katholiek, joods, moslim of nog iets anders bent, Parijs is toch niet hetzelfde zonder de Notre Dame. Ik ben er volgens mij 2 keer geweest en ik hoop er in de toekomst ooit nog te komen. Hopelijk om haar te zien in de volle glorie die verdient.

 

blogpost 37/40 van #40dagenbloggen

4 gedachtes over “Die oude dame

  1. Ik ben er dus toevallig nog maar twee weken geleden geweest voor het eerst. Dan is dat extra pakkend ineens. En ik ben als geschiedenisnerd ook echt aangedaan. 13de eeuwse vroeggotiek met romaanse elementen, tis niet dat dat soort kerken in overvloed bestaan jammer genoeg :/

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s