Lieze overpeinst

Land van de apen

zoo-4164889_1920

Dat we een apenland zijn, dat hoor je wel eens zeggen. Mensen bedoelen dan dat we een onderontwikkeld land zijn en dat er hier heel veel dingen mislopen. En dat klopt misschien soms wel, er zijn ongetwijfeld dingen die beter kunnen. Maar er zijn ook zo ongelooflijk veel dingen die in ons Belgenland geweldig goed geregeld zijn. Mensen lijken wel eens te vergeten dat:

 • ik gewoon betaald werd terwijl ik vorige week een aantal dagen niet kon gaan werken omdat ik ziek was want we hebben een ziekteverzekering.
 • ik bij de dokter of de apotheker ook geen fortuin moest betalen om geholpen te worden. Ook daar dankjewel ziekenfonds.
 • ik meer dan 20 dagen verlof mag nemen op het werk waarvoor ik ook gewoon betaald word en waarvoor ik geen verantwoording moet afleggen aan mijn baas.
 • ik kon terugvallen op een werkloosheidsuitkering toen ik 10 jaar geleden niet dadelijk een nieuwe job vond na mijn ontslag.
 • er later als ik op pensioen ben ook nog gewoon geld op mijn rekening blijft komen want dat er een wettelijk pensioen is.
 • ik zou mogen trouwen met mijn vriendin als dat de liefde van mijn leven zou zijn want we zijn voor het homohuwelijk.
 • ik als vrouw mag kiezen voor een abortus als ik ongewenst zwanger zou zijn. Ik ben baas in eigen buik.
 • ik als vrouw ook met de auto mag rijden, mijn eigen geld mag verdienen en mag gaan stemmen, want vrouwen en mannen hebben dezelfde rechten.
 • ik een dokter mag vragen om me te helpen sterven als mijn lijden te groot is geworden. Ik kan een wilsbeschikking opmaken of vragen om euthanasie.
 • ik elke godsdienst mag kiezen die ik wil en die mag belijden als ik dat zou willen.
 • ik eerst een proces krijg voor ik word veroordeeld als ik iets fout zou doen.
 • we misschien nog een lange weg hebben om beter voor het klimaat te zorgen, maar dat onze politici tenminste geloven dat de opwarming van de aarde echt is.
 • ik kon gaan studeren in Leuven en dat ik of mijn ouders daar geen lening voor moesten aangaan omdat onderwijs geen fortuinen kost.

En zo zijn er zeker nog andere geweldige dingen die we hier compleet vanzelfsprekend vinden maar dat voor heel wat mensen in andere landen niet zo zijn. Die in sommige landen zelfs gewoon weer worden afgepakt. Laat die apen in Brussel dan maar gerust verder werken. Want er is nog werk. Maar ze hebben toch ook al heel wat anders gedaan dan gewoon bananen eten.

13 gedachten over “Land van de apen”

  1. Gisteren (toen ik dit al geschreven had) zelfs nog een discussie gehad met iemand die het hier allemaal zo slecht vond. Ik moest eerst maar eens overal ter wereld proberen hoe het daar was. De goesting om naar Afganistan of nog maar gewoon de USA te verhuizen is nochtans niet groot.

   Like

 1. Ja, dat in Alabama is echt een schande! Terug naar af daar. Inderdaad hebben wij het nog niet zo slecht. Dus voor de Europese Verkiezingen is het belangrijk om niet af te dwalen naar de verkeerde kant. Het kan zó weer veranderen…

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat is zeker waar! Het is vaak pas als we riskeren het te verliezen dat we beseffen wat we hebben, en dat dat niet vanzelfsprekend is. Er zijn wel eens dingen die niet lopen zoals ik vind dat het zou moeten, maar ik prijs mezelf toch vooral gelukkig dat ik in België ben geboren in deze tijdsperiode. Ik had het veel slechter kunnen treffen :-).

  Geliked door 1 persoon

 3. Een mooie lijst! Ik ben heel blij om in een ontwikkeld land te wonen, waar vrouwen ook effectief rechten hebben en een stem. Ik besef meer en meer dat dat iets is dat ook weer weggenomen kan worden. Als ik zie wat er nu in Amerika gebeurt, daar word ik zelfs een beetje bang van…

  Geliked door 1 persoon

 4. Een beetje bitter om dit te lezen nadat intussen 20% van de Vlamingen voor Vlaams belang stemde en dus onder andere tegen vrijheid van godsdienst, tegen abortus, tegen euthanisie, tegen holebi’s…. :(
  Verder ben ik het met je eens dat wij onze pollekes mogen kussen. Ik ben ook de laatste om te klagen over onze maatschappij, behalve dan misschien over de verzuring ervan!

  Like

 5. Eens kort in het buitenland wonen doet je je ogen opentrekken over hoe goed we het hebben. Zelfs gewoon al in NL de grens oversteken of UK, waar je je eigen arts niet mag kiezen en je eerst naar call center moet bellen die checklist overloopt vooraleer je eventueel consultatie krijgt…of waar de crèche zo duur is dat je als vrouw even goed kan tijdje stoppen met werken.

  Mooie lijst. het is goed om dit te beseffen in deze vaak te zure klaagwereld.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s