Lieze leeft

8x doen in en rond Dublin

img_1334

Eind juli trok ik voor de derde keer in mijn leven naar de Ierse hoofdstad. De eerste keer was ik een puber die het vooral tof vond dat haar favoriete boysband Boyzone daar vandaan kwam en de tweede keer was ik net aan het studeren en ging ik met mijn toenmalig liefje. Is Dublin dan zo geweldig dat ik er nog eens heen moest? Voor sommige mensen misschien niet, want het is niet dat de stad op zich heel aantrekkelijk is (ik maak dan absoluut wel een uitzondering voor de Georgiaanse voordeuren die je overal ziet) maar ze ademt wel heel veel Ierse geschiedenis uit als je er een beetje voor open staat en ik er is de Ierse gezelligheid (om nog maar te zwijgen van het sexy accent).

1. Kathedralen en kerken
Ierland blijft een land dat super katholiek is en op het lijstje van bezienswaardigheden staan dus heel wat kerken en de 2 grote kathedralen in het midden van de stad: Christ Church Cathedral en Saint Patrick’s Cathedral. Ze werden met maar 20 jaar verschil gebouwd, staan vlak bij elkaar maar zien er toch heel anders uit. Daarnaast zijn er nog tal van andere kerken te ontdekken. Mijn leerkracht geschiedenis zei ooit dat je in elke nieuwe kerk waar je komt een wens mag doen, dus wensen genoeg voor het rapen in Dublin.

img_1300
Christ Church Cathedral

2. Trinity College
Dit oude universiteitsgebouw (nog steeds in gebruik trouwens) is vooral te bezoeken voor de bibliotheek, die echt heel indrukwekkend is. Er staan meer dan 200.000 oude boeken, maar het bekendste is het Book of Kells, een manuscript uit de 9e eeuw. Je moet er wel lang aanschuiven voor over hebben want de wachtrij voor een ticketverkoop is lang. En als je nog studeert en gewoon wat wil rondlopen op de campus, vooral niet onder de klokkentoren doorlopen want het verhaal gaat dat je zou buizen voor je eindexamen als de klokken luiden als je er onderdoor wandelt. Je ziet dus alle studenten een grote bocht nemen, want waarom het lot tarten.

3. Collins Barracks en Kilmainham Gaol
Niet alleen godsdienstgeschiedenis in Dublin, maar zeker ook heel wat politieke geschiedenis. Al is het misschien nog niet helemaal geschiedenis want de onafhankelijkheid van het Ierse eiland blijft geregeld nog in het nieuws komen (bijvoorbeeld met de Brexit nu). Zo kan je langs de Liffey naar Collins Barracks wandelen, vroeger militair domein, nu een nationaal museum waar heel wat kunst te zien is en een tentoonstelling over de geschiedenis van de oproer in Dublin (jammer genoeg gesloten op de dag dat ik er was). Ook in Dublin Castle kan je trouwens heel wat te weten komen over de geschiedenis van het land.
Nog een pak indrukwekkender is echter Kilmainham Gaol. Deze grootse leegstaande gevangenis van Europa werd al in de 18e eeuw gebouwd, maar is vooral bekend doordat er veel kopstukken van het IRA in vastzaten in het begin van de 20e eeuw. Zeker voor geschiedenisnerds een absolute aanrader.

img_1341
Collins Barracks

4. De parken van Dublin
Dublin is ook echt een groene stad. Je ziet er langs het kanaal heel wat groene pleintjes waar mensen samen komen als het mooi weer is en er zijn heel veel parken. De 2 bekendste zijn denk ik St.Stephen’s Green, in het centrum en Phoenix Park, een beetje meer aan de rand van de stad. Het eerste is fijn om even wat uit te rusten na uren rondlopen in de stad (of gewoon in de winkelstraat, want die is vlakbij). Phoenix Park is dan weer een uitstap op zich, want het park is gigantisch. We zijn er van de ene naar de andere kant door gewandeld en dat is ongeveer 5 km. In het park vind je de zoo, een aantal monumenten, maar natuurlijk ook heel veel natuur en loslopende herten.

img_1325
Phoenix Park

5. Temple Bar
Wie Ierland zegt, zegt natuurlijk ook pubs met bier en muziek. De meeste pubs en restaurants vind je in Temple Bar, wat daarom ook de uitgangsbuurt van de stad is. In veel pubs is er dagelijks of minstens in het weekend live muziek en vloeit het bier rijkelijk (vaak kan je vragen om iets van de tap te proeven om dan zo te kiezen). Je ziet vanzelf aan de drukte waar de populaire plekjes zijn.

Omdat we vrienden gingen bezoeken, zagen we niet alleen de stad zelf maar ook een aantal dingen op een stukje rijden. Ook als je geen privé-taxi hebt zijn die trouwens goed te bereiken met het openbaar vervoer of met organisatoren die een tripje ernaartoe aanbieden.

6. De Ierse zee
Dublin zelf ligt niet helemaal aan zee, maar je bent er wel vlakbij en je geraakt er super gemakkelijk met de DART (een soort tram/trein). Zo kan je er bijvoorbeeld mee naar Dun Laoghaire waar je de pier en de jachthaven hebt om rond te wandelen. Wij gingen nog een stukje verder weg van de stad, tot in Greystones, waar de vrienden wonen en waar je naar het strand kan. Er loopt blijkbaar langs de zee ook een mooie kliffenwandeling, maar daar zijn we niet aan toegekomen.

img_1319
strand van Greystones

7. Glendalough
Ierland zoals in de boekjes en in de films: groene bergen en oude kerken. Glendalough betekent ‘dal van twee meren’ en dat is net wat het is. Vroeger lag aan die meren de kloostergemeenschap van Sint-Kevin en daar zijn nog een aantal overblijfselen van te zien. Tof om eens te zien, maar het is vooral de wandeling rond de meren die heel mooi is en een mens helemaal tot rust brengt.

img_1305
Glendalough

8. Irish National Stud
Eentje waar ik als paardenliefhebber ook van kon genieten, was een bezoek aan de nationale stoeterij van Ierland. Daar staan namelijk een aantal tophengsten verzameld die daar gehouden worden om winnende veulens mee te kweken. Voor een kwakje van de duurste hengst tel je 120.000 euro neer, dus dat kan tellen. Ik vond het wel eens tof om te horen hoe dat allemaal in zijn werk gaat, maar het is ook gewoon een heel mooi domein met verschillende tuinen om te bezoeken naast de stallen.

img_1333
National Stud

Nu heb je toch zeker ook zin gekregen om een tripje naar Ierland te boeken? Ik denk dat ik ooit nog wel eens een vierde keer ga.

18 gedachten over “8x doen in en rond Dublin”

  1. Zeker eens doen. Veel mensen laten zich afschrikken door de kans op regen, maar wij hebben op 4 dagen maar een half uurtje regen gehad en dan nog, als je je wat voorbereid hoef je daar niet al te veel last van te hebben.

   Like

 1. Mooie foto’s en goede tips! Ik ben tot nu toe (maar?) één keer in Dublin geweest en ik vond het absoluut voor herhaling vatbaar. Vooral de sfeer, het groen en de nabijheid van de zee (wij zijn toen naar Howth geweest, ook een leuk plaatsje) maken dat ik zeker nog weleens terug wil.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wij gingen vorig jaar naar Ierland en zouden in Dublin onze reis afsluiten, maar toen kwam de paus daar op bezoek en dat had zo’n groot effect op het verkeer, dat we er met een grote boog omheen gereden zijn. Het lijkt me wel een leuke stad, de volgende keer wil ik er zeker heen.

  Like

  1. Dat pausbezoek was het duidelijkste signaal van de laatste jaren om te tonen dat Ierland niet meer zo katholiek is als vroeger. De organisatie had 1 miljoen bezoekers verwacht voor de mis in Phoenix park, waardoor het er een beetje uit zag als Trump zijn inauguratie…

   Geliked door 1 persoon

 3. Leuke post! Zo heb ik meteen ook weer enkele ideeën voor de volgende keren dat we bezoek hebben (op dit moment ken ik vooral plekken die tof zijn voor kinderen). Binnenkort huren we een auto om nog eens naar glendalough te gaan. De wandeling rond de meren (vorige keer zag de schoonbroer er geitjes op de heuvels), de verlaten steengroeve er achter…. Nu heb ik er nóg meer zin in!

  Geliked door 1 persoon

 4. Nog nooit geweest, maar je doet er mij wel zin in krijgen! Lijkt mij wel leuk om een paar dagen Dublin te doen en dat te combineren met vb. een aantal dagen wandelen. Glendalough ziet er helemaal mijn ding uit! :-)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s