Lieze heeft een doel

Wat Lieze leest (2019 – 3)

jolly

De zomer kwam en ging en bracht heel veel boeken met zich mee, op het einde van kwartaal 3 zit ik bijna aan mijn doel van 40 boeken voor dit jaar. Wat ik de voorbije 3 maanden las en wat ik er van vond vat ik hier samen.

Wil – Jeroen Olyslaegers ****
Echt lichte zomerliteratuur is dit natuurlijk niet, al was het wel het boek waar ik de zomer mee in ging. Het boek gaat over de bezetting van Antwerpen en zoekt de grens tussen goed en kwaad. Het boek is goed geschreven (ik had niet anders verwacht na alle lof die Olyslaegers er voor kreeg), maar ik werd toch niet helemaal tot in het diepst van mijn ziel geraakt en geraakte ik niet helemaal in het verhaal en dat had ik misschien toch wel gehoopt.

Zomernacht – Kristin Hannah ****
Ik lees Kristin Hannah heel graag en ook bij dit boek was dit niet anders (al heeft ze er een aantal die ik 5 sterren heb gegeven). Het verhaal gaat over een aantal tieners met een hechte vriendschap, die uit elkaar wordt getrokken door een ongeluk. Hoe er mee wordt omgegaan is misschien een beetje eenzijdig, maar toch zeker nog graag gelezen.

Hoe ik nu leef – Meg Rosoff  **
Dit was echt niet mijn ding en ik wou even zeggen dat Young Adult en dystopie mij mischien gewoon niet zo liggen, maar Flawed van Cecelia Ahern is dat ook en die vond ik wel echt goed. Daisy, haar verbanning naar Engeland en de aanval van een ongeïdentificeerde vijand interesseerden me maar matig. Er zit weinig verdieping in het boek over waarom bepaalde dingen gebeuren en dan moet je ook nog eens door een schrijfstijl zonder dialogen worstelen.

Een schitterend gebrek – Arthur Japin ***
Van alle vrouwen die Casanova heeft gehad was er eentje die toch wat specialer bleek te zijn en over haar gaat dit verhaal. Het is een boek waar je echt wel je hoofd bij moet houden want niet altijd zo makkelijk geschreven. Echt vlot geraak je er dan ook niet door, ook al ben je benieuwd wat Lucia allemaal overkomt.

Ik geef je de zon – Jandy Nelson ***
Deze werd me door verschillende mensen aangeraden en toch bleef ik op mijn honger zitten. Niet omdat ik broer en zus die de hoofdpersonages zijn in dit boek niet kon smaken, ze kampen ook met interessante dingen en je hoopt dat ze elkaar terugvinden. Maar is het nu omdat het ook young adult was dat het voor mij ook weer niet diep genoeg ging op bepaalde dingen? Ik kan er niet precies de vinger op leggen waarom ik niet meegesleept werd.

De kathedraal van de zee – Ildefonso Falcones *****
En toen kwam er wel een topper want dit epos over de bouw van de Santa Maria del Mar in Barcelona vond ik prachtig. Het deed me een beetje denken aan Pilaren van de aarde. Dat is ook een klepper en je moet er even inkomen maar daarna wil je het niet meer neerleggen want ik wou weten hoe het met Arnau zou aflopen. Tegelijkertijd leer je ook nog wat bij over de geschiedenis van Europa in de middeleeuwen, de Joden en de Inquisitie.

Wat ik nooit eerder heb gezegd – Celese Ng *****
Op het eerste zicht lijkt dit een boek over een meisje sterft onder onduidelijke omstandigheden. Maar eigenlijk gaat het over grote en kleine gevoelens die mensen hebben, over de dynamiek van gezinnen, over verwachtingen die loodzwaar kunnen wegen. En net daarom vond ik dit boek zo mooi. De schrijfster kan dingen en mensen zo mooi beschrijven dat dit echt een prachtdebuut is.

De jongen op het houten kistje – Leon Leysen *****
Dat Oskar Schindler een held was in de Tweede Wereldoorlog hoeft niemand nog te zeggen, maar als 1 van de Schindler-joden zelf zijn verhaal doet, dan lees ik dat graag. Het boek is eigenlijk geschreven voor tieners en heeft dus geen ingewikkelde schrijfstijl, maar om zo’n gruwel te omschrijven is het net een kunst om er niet te veel tralala rond te hangen denk ik. Hoe meer mensen hier over lezen, hoe beter uiteindelijk.

De vlecht – Laetitia Colombani ****
Ook dit was geen ingewikkeld boek, maar het verhaal van 3 vrouwen die op het eerste zicht totaal niks met elkaar te maken hebben maar die zonder dat ze het zelf beseffen toch iets belangrijk voor elkaar gaan betekenen. Je ziet op zich al wel van ver aankomen hoe dat zal zijn en van mijn mocht het verhaal nog wat verder doorlopen, maar dat maakt het boek er niet minder op.

Wonder – RJ Palacio *****
Auggie, een jongen met een afwijking in zijn gezicht, gaat vanaf nu naar school. Dat klinkt gewoon, maar omdat hij anders is, is er niet veel gewoon aan. Het boek is zo eenvoudig en puur geschreven dat Auggie niet anders kan dan in je hart kruipen. Wondermooi!

De verloren kinderen – Diney Costeloe ***
Sommige kinderen groeien op in vreselijke omstandigheden. Zo ook de zusjes Rita en Rosie. Hun stiefvader wil hen niet en hun moeder wordt onder druk gezet om hen te dumpen. Ongewenste kinderen in Engeland werden vroeger wel eens naar Australië gestuurd om ze daar een beter leven te geven, maar was dat echt wel beter? Veel van het boek vond ik goed, maar op een gegeven moment begon het me wel tegen te steken dat de schrijfster zoveel miserie van vroeger wilde aankaarten dat het wel heel veel werd om in 1 mensenleven te steken. Dat had misschien toch anders gekund.

Of iedereen gaat dood – Siel Verhanneman **
Dit is best wel een zwaar boek. Over therapie geven en krijgen. Over omgaan met donkeren gedachten. Een thema dat me zeker interesseert. En toch deed dit boek het niet voor mij. Ik heb het niet zo voor zware en speciale metaforen en dat stond voor mij in de weg om betrokkenheid te voelen met het hoofdpersonage.

Het weesmeisje – Anne Jacobs ****
Over een weesmeisje (duh) dat begin 20e eeuw als keukenmeid terecht komt in het huis van een rijke industriële familie. Beetje Downton Abbey vibe dus. Ze werkt zich op en loopt in het oog van zowel de zoon des huizes als zijn zus en ontdekt toevallig heel wat dingen over haar verleden. Geen hoogstaande literatuur maar ook geen simpele chicklit, gewoon een fijn boek.

Een ongewoon huwelijk – Jones Tayari ****
Verliefd, pas getrouwd en dan moet je man naar de gevangenis voor iets dat hij niet heeft gedaan. Wacht je dan op hem of is de beproeving toch te groot? En hoe ervaren andere mensen rond hen dat? Dit boek vraagt zich af of ware liefde alles kan overwinnen en gaat daar heel eigentijds mee om. Ook de opbouw van dit boek vond ik goed in elkaar zitten.

Kinderen van de rivier – Lisa Wingate ****
Dit boek lijkt een beetje op De verloren kinderen, want gaat ook over kinderen die ongewenst worden afgestaan en de slechte dingen die hen overkwamen, gebaseerd op een waargebeurd schandaal. Het verhaal springt tussen het heden van de kleindochter en het verleden van de grootmoeder en ik las vooral het eerste graag. In het verleden wordt immers nogal dialect geschreven, ongetwijfeld om een sfeer weer te geven maar het stoorde de leesbaarheid wel vond ik.

14 gedachten over “Wat Lieze leest (2019 – 3)”

 1. Wat een fijn lijstje, zitten zeker een aantal interessante boeken tussen! Ik lees zelf voornamelijk thrillers, van James Patterson, Robin Cook of Samuel Bjørk, stuk voor stuk aanraders. Net als het boek ‘Aristotles and dante discover the secrets of the univere’ of ‘memoirs of an imaginary friend’, ook twee mooie boeken die ik recentelijk las.

  Like

 2. Dit soort lijstjes zijn mijn favorietjes! 🙂 Leuk dat het zoveel boeken zijn en dat ze gewoon kort worden beschreven, zonder de kleinste spoiler. Ik ben heel benieuwd naar wonder en naar wat ik nooit eerder heb gezegd. Of iedereen gaat dood heb ik ook gelezen en ik had net hetzelfde gevoel als jij had. Er waren momenten dat ik heel hard werd geraakt door een zin of door een heel simpele maar krachtige gebeurtenis, maar vaak zat ik er ook niet echt in. Ik vind Siels poëzie nochtans altijd heel schoon.

  Geliked door 1 persoon

 3. ‘Wil’ las ik nog niet zo lang geleden ook en net als jij kon ik er ook niet helemaal ‘in’. Alsof het personage dat zelf tegenhield, ons zelf op een afstand hield. ‘De kathedraal van de zee’ moet ik dringend lezen; ‘Pilaren van de aarde’ vond ik zo goed! ‘Wonder’ vond ik ook een heel mooi boek, hartverwarmend <3
  Heb heel wat tips uit je lijstje gehaald, mijn leeslijst groeit!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s