Lieze overpeinst

Na de oorlog

Toen ik begin dit jaar na 2 weken ziekteverlof terug aan de slag ging, kon ik niet lang naar kantoor of daar was de lockdown. Nu zou ik normaal maandag terug uit vakantie komen, maar opnieuw naar kantoor gaan zit er dus niet in. Aangezien ik in de provincie Antwerpen woon en werk, moeten we met z’n allen terug thuis werken. Toch een behoorlijke tegenvaller, want ik werk toch liever tussen mijn collega’s en met klanten die fysiek voor me zitten in plaats van achter een computerscherm.

Het zal op werkgebied een raar jaar zijn. Enerzijds voor mijn eigen job: ik moest wat gas terugnemen, er kwam een nieuwe directeur die nieuwe accenten wil leggen, het is afscheid nemen van een paar collega’s en een aantal projecten die ik doe veranderen dit jaar. Maar ook voor de mensen waarmee/waarvoor ik werk, want geen enkele ondernemer of starter ondervindt geen invloed van Corona, dus niet alleen de manier waarop we hen verder helpen is nu anders, maar ook de vragen en problemen waar ze mee komen zijn anders.

Dat zal ook nog wel een tijdje duren denk ik. De vergelijking met de periode van de oorlog wordt wel eens gemaakt en waar die op vergelijking op sommige vlakken heel erg rammelt, begrijp ik ze op sommige vlakken wel. En dan zitten we nu nog midden in de gevechtsperiode, maar dat zal betekent ook dat we nog voor een na-oorlogse periode staan en bij de wereldoorlog was die nog decennia lang te voelen. Soms vraag ik me wel eens af hoe land we hier de nasleep nog van gaan ervaren. Niet dat het leven nog jarenlang gaat stil staan (dat doet het nu zelfs niet, zelfs met alle nieuwe restricties), maar hoe lang gaat het misschien nog heel anders zijn?

Gaan we op kantoor nog workshops en infosessies organiseren of blijven we dat digitaal doen? Ga ik vooral starters begeleiden die een webshop willen beginnen of gaan er nog zijn die durven om een stenen winkel open te doen? Gaan we in plaats van starters te begeleiden de komende jaren eerder een dienstverlening in de markt moeten zetten om ondernemers voor het faillissement te behoeden?  Gaan ondernemers nog bij de bank kunnen aankloppen voor een lening zonder buitensporige waarborgen? En dat zijn dan nog maar enkel werkgerelateerde vragen, los van het sociale leven.

Dat nieuwe normaal waar zoveel over wordt gepraat, ik denk dat niemand kan inschatten hoe dat er gaat uit zien. Of we het nu willen of niet, Corona gaat nog jaren meegaan, zelfs als de ziekte op zich misschien al een tijdje verslagen is. Onze grootouders maakten deel uit van de geschiedenis omdat ze de oorlog meemaakten, wij beleven de toekomstige geschiedenis door in Corona-tijden te leven. Voor mij hoefde dat precies niet zo, deel uitmaken van de geschiedenis…

15 gedachten over “Na de oorlog”

 1. Ik ben best een doemdenker en in maart zag ik ons met zijn allen wel een tijdje thuiszitten. In gedachten had ik om een of andere reden al snel september. Inmiddels is september niet zo ver weg meer… Dat deel uitmaken van de geschiedenis had ik ook best kunnen missen. Heel mooi gezegd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bij ons is het tot mijn grote verbazing niet anders op het werk. Ik werk nochtans in hartje Borgerhout, en we hebben maandenlang van thuis uit goed kunnen werken (veel productiever dan op den bureau vinden we met heel ons team). Maar ineens blijken ze bij ons te vinden dat bet essentieel is dat we klanten in levende lijve zien….Ik ben nog met verlof, maar ik ga daar toch erg op protesteren eens ik terug moet werken. Ik werk liever thuis én in de huidige omstandigheden vond ik het onverantwoord om ons toch terug naar kantoor te laten komen.

  Like

 3. Ik snap zó goed wat je zegt. Ik denk ook dat we de gevolgen hiervan op allerlei terreinen in ons leven nog heel lang gaan zien en voelen. Kan me trouwens goed voorstellen dat je liever weer naar kantoor zou gaan maandag.

  Geliked door 1 persoon

 4. Goed gezegd. Nu hier (Zwitserland) is het nog steeds “normaal”, geen nieuwe lockdown en slechts mondkapjes in het openbaar vervoer. Maar echt zoals voor de coronatijd is het zeker nog niet, en wordt het vermoedelijk voorlopig ook niet, en hopelijk nooit meer. Al die mensen die vooral hun eigen status en geld najagen…. dat kan niet zo doorgaan. Maar we zullen zien. Ook hier stijgen de getallen weer, maar er wordt ook veel meer getest! En dan komen er al gauw paniekreakties, die een grondige onderbouwing missen. Wie weet wat ze weer verzinnen. Hopelijk niets, en dan kunne we gewoon zo verder, en werken aan een nieuwe normaliteit. Overigens lees ik in jouw post toch een paar veranderingen (direkteur etc) die een oorzaak van je slaapproblemen kunnen zijn.

  Like

  1. Dat ik slecht slaap zal inderdaad wel te maken hebben met de vele veranderingen dit jaar, op het werk en met het huis.
   Ik heb hier ook wel wat het gevoel dat het een paniekreactie is maar het zal hopelijk snel weer bedaren.

   Like

 5. Heb je mooi gezegd. De gevolgen zullen inderdaad nog lang voelbaar zijn, hoe is moeilijk te zeggen. De toeristisch sector ook, ik weet niet hoe dat zal evolueren … Er zullen ook mooie gevolgen zijn, dat wel.

  Geliked door 1 persoon

 6. Uiteraard liever zonder pandemie, maar ik ben wel blij om nog steeds voltijds thuis te kunnen werken en hoop dat het ook in de herfst weer verlengd wordt eerlijk gezegd. Liever wel zonder die stijgende cijfers natuurlijk, want dat we nu op een echte lockdown afstevenen vind ik niet zo leuk.

  Like

  1. Ik denk dat het vooral het verplicht karakter is dat ik lastig vind. Tot voor mijn vakantie werkte ik ook nog redelijk wat thuis, maar het was fijn om de keuze te hebben om naar kantoor te kunnen gaan, wat mensen te zien en eens in een andere omgeving te zitten. Deze 4 weken ga ik dat zeker overleven, maar nog maanden aan een stuk zou ik toch liever niet hebben. Constant afspraken via de computer vind ik persoonlijk ook veel vermoeiender dan in het echt.

   Like

 7. Ik heb door allerlei redenen en omstandigheden geweldig veel schrik voor de nasleep en gevolgen hiervan. Want die kennen we nog niet en de vooruitzichten zien er niet bepaald rooskleurig uit. Als ik heel eerlijk ben dan hoefde deel uitmaken van de geschiedenis op deze manier ook niet echt voor mij …

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik had nooit gedacht dat het allemaal zo lang zou duren. Ik weet nog dat ik vlak voor de lockdown tegen een vriendin zei “Hoe je wil onze afsprak uitstellen tot aan de paasvakantie? Denk je nu echt dat dat zo lang gaat duren allemaal?” Awel… Echt stom he, want we hoorden hoe het er in China en Italië aan toeging en toch: “Mij overkomt dat niet”. Hoe naïef! Ik ben nu wel zo pessimistisch/realistisch dat ik weet dat we tot volgende lente al zeker gaan moeten oppassen. Ik hoop echt echt echt dat er tegen dan een vaccin is… En dan inderdaad moet het nog beginnen: de heropbouw van de economie…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s