Lieze leeft

Gezond boerenverstand

paper-3211179_1920

Nu er een collega weggaat, moet er natuurlijk vervanging gezocht worden. Toen ik langs mijn neus weg vroeg aan een collega uit een ander team of zij geen interesse zou hebben om als ondernemersbegeleider aan de slag te gaan, kwamen er een aantal argumenten maar ook de twijfel of ze het wel zou kunnen. Ik wil zeker niet pretenderen dat je voor mijn job niet al te veel competenties en kennis moet hebben, maar anderzijds geloof ik ook wel dat je met een gezonde dosis verstand en wil om te leren al heel ver kan komen.

Als ik mensen begeleid, dan is het belangrijkste ingrediënt in mijn ogen immers vaak gezond boerenverstand. Ik heb soms zelfs het gevoel dat ik niet meer gebruik dan dat. Het gaat over brainstormen met mensen, ze uitdagen om verder te denken (dus vooral de juiste vragen stellen in plaats van de juiste antwoorden te geven). Voor een gesprek begint durf ik al wel eens aan mezelf te twijfelen of ik die persoon voldoende ga kunnen helpen, maar meestal kom ik met wat voor mij aanvoelt als gezond verstand al een heel pak verder dan ik in eerste instantie denk en help ik de mensen weldegelijk.

Ik besef natuurlijk ook wel dat wat voor mij simpel lijkt en gezond verstand is, dat waarschijnlijk niet voor iedereen is. Ik heb bepaalde talenten en competenties en omdat ik die dingen dus goed kan, voelt het voor mij aan als gewoon vanzelfsprekend. Dat gezond verstand is dus bij iedereen misschien een beetje anders, maar zo leer je ook weer van elkaar. Benieuwd wat het gezond verstand van mijn nieuwe collega gaat zeggen.

PS: is dat nu vooral bij ons in de Kempen dat ze ook spreken over boerenverstand in plaats van gezond verstand omdat we hier tussen de nuchtere landbouwers zitten? En is gezond boerenverstand dan een pleonasme?

 

 

9 gedachten over “Gezond boerenverstand”

  1. Je lijkt me zeer competent. En dan al je mails met twijfels, haast niet te reimen. Maar goed dat je eens zegt hoe goed je het doet! En ” boerenverstand ” is volgens mij wel aan landelijke regios gekoppeld. Wij in de Randstad zeiden het niet. Succes!

    Geliked door 1 persoon

  2. Gezond boerenverstand is denk ik dubbelop ja, maar dat geeft júist aan hoe verstandig en logisch je denkt;). Hier gebruiken we de term boerenverstand ook veel. Je job klinkt trouwens heel erg interessant!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s