Lieze leeft

Wat een bagger

excavators-1798683_1920

Wat is dat ineens met de mensen seg? Met de temperatuur gaat ineens precies ook de negativiteit in stijgende lijn. Heeft de warmte het geloof in de mensheid doen smelten of zo? Ik begin me echt dood te ergeren aan al het gezaag van mensen langs alle kanten. Elk dingetje dat in het nieuws komt lijkt dadelijk aanleiding voor een lawine aan meningen en bagger. Waar zijn we nu eigenlijk mee bezig?

Gewoon maar een weekje op Facebook en de verzameling vreselijke posts en reacties is al bijna eindeloos. Zo was er een vriendschapsverzoek van iemand die ik totaal niet ken maar die een tijdlijn heeft vol met extreem rechtse praat. Niet iemand waar ik mee geassocieerd wil worden dus. Er was ook iemand die een artikel deelde over hoe Corona niet kan doorgegeven worden want een virus is gewoon je lijf dat vergif naar buiten duwt en dat vergif kan er maar zitten als ze het hebben ingespoten of je het hebt opgegeten. Of de persoon die vind dat de jeugd niks goed kan doen en ze zouden eens naar de oorlog moeten gestuurd worden. Om dan uitgenodigd te worden voor een groep die wil zagen over het feit dat zwarte piet niet meer met racisme mag gelinkt worden op sociale media en dat ze al onze tradities willen kapot maken. En wat te zeggen over de nieuwe maatregelen in Brussel, want al die allochtonen gaan dat toch niet verstaan en niet willen volgen. Stel u voor dat we ze een kans zouden geven seg.

Van mij mag iedereen een mening hebben. Maar als je denkt iets te weten, doe dan misschien een klein beetje moeite om je in te lezen over wat er achter zit. Om het grotere geheel te zien. Om niet gewoon je mening te poneren als dé waarheid, maar dan op z’n minst met argumenten te komen. En nu, ‘ik het op HLN of Facebook gelezen dat’ telt niet als argument. En misschien nog vooral: je hoeft niet over alles je mening te verkondigen. Soms is het helemaal ok om die voor jezelf te houden. Want over bovenstaande onderwerpen kom je zo snel in een negatieve spiraal terecht dat het misschien goed is om er gewoon niet met iedereen over te praten. We mogen in Antwerpen terug tot 1u op een terrasje gaan zitten, meer dan genoeg andere positieve dingen om al die uren over te praten.

18 gedachten over “Wat een bagger”

 1. Absoluut juist. Alleen worden de opiniebladen en goede kranten ook steeds meer naar internet en dus naar korte berichten verhuisd. Dus de mogelijkheid voor een onafhankelijke mening is steeds kleiner, en dat beangstigt me. Een groot deel leest niets anders meer als post, die deels door google & co voorgeselekteerd op de eigen interessen zijn. Dan neemt deze bagger of shit steeds meer toe. Een gevaarlijke ontwikkeling.

  Like

   1. Gratis informatie bestaat niet, alleen bij de gratie van advertenties en/of de verkoop van jouw gegevens (aan adverteerders … etc.) En die doen het goed op steeds extremere berichten. Want die wil je toch even lezen … En zo blijf je langer hangen en zie je meer advertenties. Facebook is een daar een sterk staaltje van. Dat gebruik ik dus zelf niet.
    Er zijn ook online genoeg onafhankelijke platforms, maar daar zul je voor moeten betalen: Follow the money; De Correspondent; een krant als NRC die ook online verschijnt.
    Berichten van deze wel onafhankelijke (onderzoeks)journalisten kun je ook wel gratis vinden als de berichten ouder zijn.

    Like

   2. Facebook gebruiken voor nieuwsgaring probeer ik absoluut niet te doen want dat heeft geen zin.
    Ik volg hier vooral VRT nws maar is dat wel zo objectief kan je je misschien afvragen?

    Like

 2. Misschien heeft de pandemie en alle maatregelen veel mensen nog lastiger gemaakt? Ik weet het niet, maar ik vind al die meningen sowieso vermoeiend en blijf dan ook een beetje weg van de actualiteit. Anders begin ik me toch maar op te jagen in al dat geroep en getier zonder fundering en dat vreet energie.

  Like

 3. Heel herkenbaar… de sociale media wordt voor mijn gevoel alsmaar minder sociaal.
  Zeker de pagina’s van bepaalde kranten worden overspoeld met haatberichten. Nu vind ik dat die media daar voor een stuk ook mee verantwoordelijk voor zijn. Las toevallig een bericht over dat virologen het gebruik van airco en ventilatie afraden (stond er als kop). Maar dat was helemaal niet zo (had de persconferentie even gevolgd), ze gaven alleen tips hoe je het veilig kan gebruiken. Waar die mensen voor uitgescholden worden, soms niet te doen. Terwijl ze ook maar hun best doen om ons te helpen. En je hoeft het niet te lezen of te bekijken als je het toch maar onzin vindt.
  Ik volg ook het nieuws meestal op vrt maar ook daar worden de pagina’s vaak overspoeld door non-believers en word je uitgescholden als je wel ‘gelooft’ dat er corona is en een gevaar kan zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik stond onlangs ook bij de frituur en moest naar drie mannen van middelbare leeftijd luisteren over ‘dat krapuul aan de zee’ en de zwartepietendiscussie. Mens, ik wou gewoon frietjes, zwijgt haha.

  Geliked door 1 persoon

 5. Het gaat inderdaad de verkeerde kant op met al die meningen. Van mij mag iedereen een mening hebben, maar alsjeblieft.. heb respect voor je medemens!

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik maak me echt zorgen over al die polarisatie, want het is meer dan klagen. Er is echt een groeiende groep die allerlei nonsens gelooft maar zich laat opjutten en iedereen graaft zich in in een stellingenoorlog. Da’s akelig, want dat gaat uiteindelijk politieke keuzes beïnvloeden enz enz.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s