Lieze bouwt

Wat ik leerde van bouwen

Al meer dan een half jaar ben ik ondertussen verhuisd. Ik voel me hier absoluut al helemaal thuis, ook al zie ik soms nog iets te veel al het werk dat nog moet gebeuren. Als ik er nu op terugkijk dan kan ik eigenlijk wel zeggen dat het meeste vlot is verlopen. De papiermolen voor ze konden starten duurde veel te lang naar mijn zin, maar 1 keer ze begonnen graven en opbouwen, kon ik na een dik jaar intrekken in mijn villa.
Ik begrijp wel dat het niet voor iedereen mogelijk is om een eigen huis te bouwen, en al zeker niet alleen, maar ik ben zeker wel blij dat ik voor die droom gegaan ben. Dus daarom voor de mensen die het ook nog zouden willen doen, hierbij de dingen die ik geleerd heb van het proces.

 • Denk goed na over wat onderhandelbaar is en wat niet. Je kan heel veel dromen hebben, maar meestal zorgt je budget (en soms ook de beschikbare tijd) er voor dat je toch keuzes moet maken. Ik probeerde dan vooral te bedenken waar ik absoluut niet op wilde toegeven en wat ook niet zo makkelijk meer aan te passen zou zijn en wat eventueel ook wel anders kon. Zo wilde ik lintelen boven de ramen in blauwe steen, een meerkost, maar niet iets wat ze later nog eventjes in de gevel kunnen steken.
 • Natuurlijk is een huis een groot project waar je goed je hoofd bij moet houden, maar ik heb zeker ook wel mijn buikgevoel gevolgd. In keuzes zoals die hierboven, maar ook in met wie ik wilde samenwerken. De vloerder die ik koos was duurder dan het alternatief, maar ik had er een veel beter gevoel bij, dus ik heb toch meer uitgegeven en ik ben er zeker van dat dat het waard was. Eigenlijk heb ik maar van 1 keuze van firma een beetje spijt en dat was net voor hetgene waar ik alles digitaal moest regelen door Corona en ik dus geen echt contact had gehad met die mensen. Ik denk dat dat toch wel wat heeft meegespeeld.
 • Ik probeerde de oproep om te Winkelhieren door te trekken in de bouw. Mijn aannemers kwamen dus allemaal zowat van rond de kerktoren hier. Ik snap nooit zo goed waarom mensen iemand laten komen van de andere kant van het land om bv een huis te voegen. Het is toch niet dat er in de buurt echt niemand dat goed kan. Grote voordeel vond ik vooral dat als er nog iets kleins moest gebeuren die mannen dan makkelijk nog even konden binnenspringen omdat het toch in de buurt was.
 • Het is erg om te zeggen, maar degene die het hardst van z’n oren maakt, of laten we het ‘op je strepen staan’ noemen, dat is degene die in de bouw het meest gedaan krijgt. Dat heb ik echt meerdere keren mogen ervaren. Ik kan nogal goed op mijn strepen staan (soms zelfs iets te goed misschien), maar ik wou niet met me laten sollen en het is ook daardoor dat ik weinig vertragingen heb gehad.
 • Je kan nooit helemaal het ideale huis creëren, want je noden zijn immers niet je hele leven hetzelfde. Ik kreeg er onverwacht al snel een huisgenoot bij en als ik geweten had dat mijn vriend er bij zou komen, dan had ik misschien een paar dingen anders gedaan, omdat hij soms andere noden heeft dan die ik had bedacht. Maar ja, had ik iemand anders leren kennen dan had die weer andere noden gehad. En zelfs mijn noden zullen over 30 jaar ongetwijfeld verschillen van die van nu. Het huis zal wel een beetje mee evolueren.
 • Verwacht niet dat je direct in zo’n mooi huis trekt als je ziet op Blind Gekocht en consoorten. De reveals zijn daar altijd zo mooi, dat ik soms mijn eigen huis ineens toch niet zo knap vond als ik gehoopt had. Tot ik besefte dat het maar heel weinig mensen gegeven is om te verhuizen naar een woning waar alles tot in de puntjes af is en ook nog eens gestyled is door een interieurvormgever. Kadertjes ophangen was hier zeker niet prioriteit 1 bij de verhuis, dat komt mondjesmaat allemaal nog wel aan bod.

Ik ga nu niet zeggen dat het soms geen bloed, zweet en tranen heeft gekost, maar ik zou het zeker opnieuw doen (allee, niet echt he, ik ga niet nog eens een ander huis bouwen, maar je weet wat ik bedoel).

8 gedachten over “Wat ik leerde van bouwen”

 1. Super dat je dat allemaal alleen hebt gedaan, en nog leuker dat je er nu niet alleen moet wonen :-).
  En die tv-programma’s, dat is allemaal mooi maar inderdaad niet realistisch. Wij wonen nu zes jaar in onze nieuwbouw, en er gebeuren heel veel dingen stapsgewijs. Zo is er, behalve een primer boven, nog niks geverfd en aan decoratie ben ik nog altijd niet écht begonnen. Maar zo’n dingen ‘voel’ je ook wel pas als je een tijdje in een huis woont vind ik. Hadden we alles geverfd voor we verhuisden, ik had zeker al spijt gehad van bepaalde kleuren!

  Like

  1. Hier is nog maar 1 muur echt geschilderd, een knalroze in de kamer van de plusdochter. En die heeft daar uiteraard geen spijt van ;-)
   Voor de rest is er alleen nog maar witte primer uit de pot gekomen :-)

   Like

 2. Echt chique, bouwen in je eentje, ik zie het mezelf niet direct doen. Tja, die tv-programma’s, het ziet er toch altijd een beetje uit alsof die mensen in de etalage van een interieurwinkel gaan wonen. Zoiets voelt toch niet als thuis of van jezelf? Een interieur moet sowieso groeien en leven, je smaak verandert in de loop der jaren en je interieur bijgevolg ook. Goed bezig jij.

  Geliked door 1 persoon

 3. Super herkenbaar dit. Ook hier maak ik soms duurdere keuzes vanuit buikgevoel, en toch moet je dan op andere vlakken shortcuts nemen. Ik koos ook voor hele lokale ondernemers om mee samen te werken. En ik word gek van mensen die denken dat ik toch stilaan kan verhuizen omdat mijn huis er toch ondertussen blink gekocht zou moeten uitzien. Ach ja 😅

  Geliked door 1 persoon

 4. goh wij hebben wel bijna altijd met aannemers uit andere provincie gewerkt. Alles rond Brussel is echt zo’n navenant prijsverschil dat je niet kan geloven.
  We vonden ook geen die nog tijd hadden in hun orderboek. Alleman uit brabant zit in Brussel. We hebben uiteindelijk voor dakvernieuwing met aannemer die we wel al uit oostkantons zelf kenden, die uit Malmedy naar Leuven reed. Ja da’s zot, maar we kenden hem, zijn kwaliteit, zijn goeie prijs, en hij wou het doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s