Lieze overpeinst

Moet just niks

Herstellen van een slaapstoornis, dat is verdorie niet simpel. Want de remedie voor mijn probleem: meer rusten, mijn hoofd wat meer afzetten, minder piekeren, grenzen stellen en de energievreters vooral laten liggen. Makkelijk getypt, maar weet je hoe moeilijk dat vaak is? Er zijn ongetwijfeld mensen die daar wel goed in zijn, maar voor mij is dat behoorlijk hard werken. Ik heb er momenteel een dagtaak aan.

Het ding is dat ik op dit moment weinig voldoening heb van dit werk. Als ik op mijn job een starter mag begeleiden dan zie ik stap voor stap de vooruitgang. Ik zie na elke stap iets veranderen en zie hoe ik iemand help. Of ik ben bezig met cijfers en kan mooi afvinken wat ik al gerapporteerd heb. (Niet dat elke werkdag uitblinkt in efficiëntie en vooruitgang hoor, maar gelukkig meestal wel). Het werk dat ik momenteel voor de kiezen krijg voelt helemaal anders.

De oefeningen doen voor de slaaptherapie en de kinesist, dat lukt nog wel. Dat is heel concreet. Maar voor de rest is het vooral voelen. Heb ik energie? Geeft dit mij energie? Ik moet eigenlijk nog dit en dat doen, maar moet dat wel echt? Ik worstel nog met dit en dat, maar dan ben ik weer aan het piekeren dus hoe kan ik dat loslaten? Amai ik ben moe, zal ik dan maar gewoon nog maar eens een dutje doen? En nu had ik afgesproken om iets te gaan doen, maar ik heb er eigenlijk de fut niet voor, dus zou ik dan wel gaan? Zie je hoe snel voelen toch ook met denken te maken heeft?

Soms lukt het mij hoor. Om te voelen wat ik wil en waar mijn grens ligt. Om te beseffen dat eigenlijk niks nu direct moet. Dat ik mag voelen wat nu kan en wat nu niet. Dat ik vooral ook leer voelen wat ik nu wil, wat me gelukkig gaat maken en dus energie geeft. Natuurlijk vind ik dat dat te traag gaat. De vooruitgang is zo klein dat ik soms niet zie dat die er wel is. Soms heb ik zelfs het gevoel dat er geen verandering is en dan wordt een mens al eens een beetje moedeloos. Gelukkig ziet het team rond mij de vooruitgang wel en vinden ze het heel normaal en helemaal ok dat het maar in kleine stapjes gaat. En geven ze mij nog tijd om verder stapjes te zetten. Ik werk dus nog een beetje verder. Zodat ik daarna terug kan gaan werken ;-)

11 gedachten over “Moet just niks”

 1. Heb je al eens de opdracht gekregen om een energiedagboekje bij te houden? Dan heb je (op den duur) meer inzicht in wat je energie geeft en wat energie vreet. En soms is het ook gewoon proberen. Ik werd bijvoorbeeld uit mijn blog-instagram gegooid door Insta, en kwam er toen achter wat een energievreter dat eigenlijk voor mij was. Nu heeft mijn blog geen instagram meer, en dat voelt goed.

  Like

  1. Ik heb daar inderdaad al van gehoord, maar ik zit eigenlijk nog een beetje in de fase dat alles energie vraagt, of het nu leuk is of niet. Maar voor op termijn is het zeker belangrijk dat ik die dingen goed in kaart breng en er blijf op letten.

   Like

 2. Jouw post heeft me geinspireerd om ook eens per dag natedenken wat me energie geeft en wat niet, en hoe ik dat andere kan veranderen. Want ik herken die “moeheid” goed. En het is natuurlijk normaal dat we succes of vooruitgang in meetbare resultaten willen zien, want zo zijn we allemaal opgevoed of opgeleid. Succes!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier geen slaapstoornis maar een burn-out, en je beschrijft bijna exact hoe ik me ook voel. Ook hier nog te vaak in het hoofd, en daarom probeer ik veel dingen met mijn handen te doen.
  Succes daar!

  Like

 4. De vooruitgang zal er ongetwijfeld zijn, ook al zie je die zelf niet. Energie en waar die naartoe gaat, het is bij momenten een moeilijk gegeven hé. Succes met de verdere zoektocht.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooi dat je hier zo open over schrijft, ik herken ook wel dingen van in m’n burn-out herstel, zeker in je laatste alinea. Fijn dat je omgeving ook inziet dat je die vooruitgang blijft boeken.

  Geliked door 1 persoon

 6. Zo herkenbaar wat je schrijft. Ik kreeg onlangs de opdracht om een energietracker bij te houden en ik vind dat ongelooflijk moeilijk. Ik worstel daar enorm mee, met wat me energie geeft en wat energie vreet. Wel heel fijn dat je omgeving vooruitgang ziet. Je komt er wel hoor, maar geef het tijd! X

  Geliked door 1 persoon

 7. Amai, hoe herkenbaar is die derde alinea. Ik zou echt willen weten als ik ’s morgens opsta: oké, daar ligt vandaag mijn grens. Zoveel lepels liggen er in mijn schuif. Dit kan ik vandaag allemaal aan! Weet ge, zou zo handig zijn. Want ook al werk ik bijvoorbeeld graag in de tuin, fysiek kan dat zwaar zijn en het probleem is dat ik dat achteraf pas merk. Dus ja. Het blijft zoeken! Fijn dat je zo’n team rond u hebt om u te begeleiden en te helpen :-)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s