Lieze leeft, Lieze overpeinst

4 redenen waarom single zijn ook goed was

Ik heb er veel over geklaagd en gezaagd ja, dat ik alleen was, dat ik geen happy single was, dat ik zo graag iemand wilde tegenkomen. Je gaat mij dan ook nu niet horen zeggen dat ik toch met plezier terugkijk op die periode. Maar ik kan zeker wel inzien dat er ook goeie dingen waren aan single zijn. Dingen die er voor gezorgd hebben dat ik nu ook beter functioneer in een relatie.

1. Ik ken mezelf beter.
Nog langer dan dat ik single was, was ik ook wel bewust bezig met persoonlijke ontwikkeling. En als ik dan bij de psycholoog zat, dan kwam dat alleen zijn natuurlijk wel eens aan bod. Maar je gaat automatisch ook kijken naar hoe je was in relaties en welke impact die gehad hebben. Daardoor leer je jezelf ook weer beter kennen. Ik denk dat ik ondertussen ook echt mijn valkuilen ken. In het verleden gaf ik vaak een stukje van mezelf op om toch maar de relatie te doen werken en natuurlijk is het altijd geven en nemen, maar in evenwicht en niet ten koste van 1 van de twee.

2. Ik kon alleen zijn
Ik denk dat ik dat op zich vroeger ook al wel kon, want het was niet de eerste keer dat ik een periode single was, maar ik denk dat ik het nu nog beter leerde zijn. Op je 35 single zijn is toch nog iets anders dan op je 25 en ik besef ondertussen wat echt belangrijk is. Ik wou nu echt een relatie omwille van de persoon, niet (meer) omwille van het hebben van een lief omdat het het juiste moment is. Een partner hebben is maar een meerwaarde als je gelukkiger bent samen dan dat je alleen was.

3. Ik ben genoeg
Doordat mijn vorige relaties op de klippen liepen, werd ik onzeker over mezelf. Want wat deed ik dan fout dat ze niet bij mij wilden blijven. En waarom wilden ze wel een kind met een ander, maar niet met mij. Ik probeerde zo goed te zijn voor hen en toch was het niet goed genoeg. Maar net doordat ik zo goed wou doen voor hen, was ik niet meer altijd mezelf. Dat moest ik eerst beseffen voor ik aan iets nieuws begon, want in die valkuil wil ik natuurlijk niet meer opnieuw trappen.

4. Ik liet mezelf tijd nemen
Ik heb nogal graag dat het vooruit gaat. Dat ik weet waar ik aan toe ben. Mijn huidige relatie startte als een mooie vriendschap en ik wist dus op zich wel waar ik aan toe was, ook al was het misschien niet helemaal alles wat ik wilde. Maar zo was er wel tijd en ruimte om elkaar goed te leren kennen. En had hij voor we een koppel werden ook al heel wat mindere kantjes van mij gezien. We hadden niet alleen de leuke dates samen, ik had ook al tegen hem gezaagd en mijn hart gelucht. Dus toen we verliefd werden, was dat op de volledige persoon, met alle kleine kantjes er ineens al bij.

En dan resulteert dat allemaal samen in een relatie die beter werkt dan al de vorigen. Dus als ik er op terugkijk dan heeft die periode als single zeker wel zijn nut gehad. Van elke situatie leer je zeggen ze wel eens. Ik denk dat dat waar is. Wat niet wegneemt dat je op het moment dat je in de situatie zit af en toe ook wel eens echt mag balen.

5 gedachten over “4 redenen waarom single zijn ook goed was”

 1. Toch belangrijke zaken allemaal die volgens mij een heel goede basis zijn voor je huidige relatie. Dat je elkaars minder goede momenten al had gezien, kan alleen maar helpen :-)

  Geliked door 1 persoon

 2. Je hebt er vooral veel uit geleerd zie ik inderdaad, mooi :) Al wat je geleerd hebt werkt uiteindelijk ook het waardevolle van je huidige relatie in de hand!

  Geliked door 1 persoon

 3. super

  en die zin “ik ben genoeg” is zo sterk. Ik ben op die gedachte aan het werken omtrent perfectionisme en overgevoeligheid aan mening anderen. Ik ben nog niet doordrongen van het “ik ben genoeg”. Top dat jij daarin gegroeid bent.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s