Lieze leeft

Vriendschap is samen herinneringen blijven maken

De meeste van mijn vriendschappen gaan al jaren mee. De langste al van toen ik één jaar was, vele anderen van op de schoolbanken en de unief en dan nog een paar mensen die nog iets later in mijn leven kwamen. Er zijn tijden geweest dat ik op zoek ging naar nieuwe vriendschappen. Niet omdat mijn bestaande vriendinnen niet meer goed genoeg waren, maar vaak omdat ze in een andere levensfase zaten en daarom niet altijd helemaal konden voldoen aan wat ik nodig had op dat moment.

Veel mensen raden je dan aan om een nieuwe hobby te zoeken, of eens een cursus te volgen, of om met een groep op reis te gaan. Ik heb veel van die dingen gedaan, maar vaak vond ik daar toch niet wat ik zocht. Ik dacht vaak dat dat aan mij lag. Dat ik niet de juiste stappen zette of dat ik het gevoel had toch niet echt in het plaatje te passen. Los contact tijdens zo’n cursus of vakantie lukte zeker wel, maar een vervolg was er vaak amper. Tot ik volgende uitspraak hoorde: vriendschap is samen herinneringen blijven maken. En toen klikte er wel iets.

Er moet gewoon meer zijn dan een gedeelde interesse in iets. Je moet samen dingen willen blijven doen. Want als je nog wel eens afspreekt na de reis, maar je kan alleen maar praten over dat mooie dorpje dat je toen hebt gezien, of je gaat eens iets drinken met medecursisten, maar je geraakt niet verder dan wat er in de les is besproken, dan maak je geen nieuwe herinneringen. Dan blijf je hangen en raak je ongetwijfeld snel uitgepraat. Maar als je nog eens samen iets leuks gaat doen, waar je dan weer met veel plezier op kan terugkijken, dan bouw je iets op.

Waarschijnlijk zijn mijn bestaande vriendschappen mij ook daarom zo dierbaar. We hebben al heel veel tijd gehad om samen leuke herinneringen op te bouwen. En we praten zeker ook over nieuwe ervaringen, maar we kunnen ook altijd terugkijken op de toffe én minder aangename dingen die we al samen hebben doorgemaakt. Om tegelijkertijd al uit te kijken naar de dingen die ongetwijfeld nog gaan komen. Ik kan me dus helemaal vinden in die uitspraak. En zo ben ik nog meer tevreden met de vriendschappen die ik al heb.

8 gedachten over “Vriendschap is samen herinneringen blijven maken”

 1. Zo is het maar net. Fijn om te lezen dat het niet gek is dat ik na de zoveelste cursus nog steeds niet echt vrienden gemaakt heb in de stad waar ik nu woon. :)

  Geliked door 1 persoon

 2. Interessant. Toch blijf ik investeren in het opbouwen van nieuwe vriendschappen, wat ook nodig is, als je ooit naar het buitenland bent verhuisd. Je oude vriendschappen, die ver weg zijn, hebben dan misschien wel een gemeenschappelijke geschiedenis, maar er komen weinig nieuwe ervaringen bij, dus die blijven ook steken. Maar je zet het een en ander duidlejk op een rij. Bedankt.

  Like

  1. Het lijkt me zeker waardevol om ook nog in nieuwe vriendschappen te investeren. Maar dan zal je moeten investeren in nieuwe herinneringen maken met die mensen om er een mooie vriendschap van te maken geloof ik.

   Like

 3. Ik herken het wel, ik heb de laatste jaren een aantal nieuwe mensen leren kennen, maar het is echt niet gemakkelijk om dan verder te geraken dan de oppervlakte. En net dat heb je nodig om echte vriendschappen te smeden he. Mooi stukje!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ja, dat was ook tijdens corona heel herkenbaar vond ik! Ik zag mijn vriendinnen nog wel op veilige afstand in de tuin, we gingen wandelen etc. Maar dan kom je dus gewoon samen om een beetje over elkaars leven te praten, waarin eigenlijk niks gebeurd is, want ja corona.

  In mei ging ik met een groepje naar zee, en toen beseften we hoe anders dat dat dan toch is, om samen dingen te doen. Al was het maar gewoon een glas drinken op café in plaats van gewoon thuis, en gaan minigolfen haha. Want dat zijn dan ook weer de dingen waar je achteraf op terugkrijgt en over praat natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

 5. Zo is het idd. Ik heb kameraden die ik ken van de kleuterklasjes, we beleven nog steeds de leukste dingen :) al is het nu ook alweer een anderhalfjaar geleden dat ik ze nog gezien heb.. Agenda’s matchen is vaak niet makkelijk.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s