Lieze leeft

Leesgewoonten-tag

Ik gooi er nog eens een tag tussen. Eentje over lezen. Dat past wel mooi in de zomer vind ik. De zomer is typisch een periode dat er meer tijd is om in een boek te duiken (al was dat bij mij dit voorjaar ook wel het geval). Maar hier dus mijn leesgewoonten op een rijtje.

Wanneer, waar en hoe lang lees je?
Bijna standaard elke avond een kwartiertje in bed voor ik ga slapen. En als ik in bad ga, dan lees ik tot het water wat begint af te koelen. Als ik niet moet werken dan lees ik zeker ook wel eens overdag, soms kort, soms lang, hangt er ook wel wat van af hoe diep ik in het boek zit. Als ik vroeger de trein nogal eens nam naar kantoor, dan had ik daar ook standaard een boek mee. En in wachtzalen vind ik lezen ook altijd het ideale tijdverdrijf.

Koop je vaak boeken?
Heel weinig eigenlijk nog maar, in verhouding met hoeveel ik lees. Ik heb niet zo de nood om boeken te bezitten. Ik probeer dus eigenlijk bijna alles wat ik wil lezen in de bibliotheek te halen. Non-fictie durf ik net iets sneller zelf te kopen, maar zelfs daar stap ik stilaan vanaf. Als ik het boek echt geweldig vond, dan kan ik het nog altijd kopen nadat ik het eerst uit de bib heb geleend.
Al kocht ik recent wel het laatste boek van de Zeven Zussen en het nieuwe boek van Matt Haig omdat ik die echt heel graag wou lezen en niet wou wachten tot die in de bibliotheek beschikbaar zouden zijn.

E-reader of papier?
Ik lees nog altijd alles op papier. Ik denk altijd dat ik dat leuker vind, maar eigenlijk heb ik een e-reader nog nooit de kans gegeven. Ik moet misschien eens uitzoeken hoe het met het aanbod van e-books bij ons in de bib zit, want momenteel vind ik een e-reader eigenlijk een overbodige uitgave.

Favoriete kinderboek?
Ik heb er nog 2 van op mijn oude kamer staan: Het meisje dat de zon niet zag en De bloeiende mimosaboom. Daarna werd ik grote fan van de Lemniscaat-boeken met die van Thea Beckman voorop.

Favoriete genre?
Romans, sowieso. En dan grijp ik denk nog het meest naar boeken met een historische inslag. Soms geef ik op aanraden van iemand anders ook wel eens een ander genre de kans en dat valt al eens mee, maar zeker ook wel eens tegen. En ook een leuke bookchallenge duwt me soms al eens weg van mijn typische leesvoer.

Van welke schrijver lees je elk boek?
Ik denk dat ik van Cecelia Ahern alle boeken heb gelezen, of toch zeker degenen die vertaald zijn naar het Nederlands. En van een aantal jeugdschrijvers heb ik ook een heel groot deel van het oeuvre gelezen. Daarnaast zijn er zeker een aantal auteurs waarvan ik meerdere boeken heb gelezen, maar ik heb dus niet direct iemand waarvan ik absoluut elk boek in handen moet hebben gehad.

Welk boek moet iedereen gelezen hebben?
Eén van mijn grote favorieten van de laatste jaren blijft Een klein leven van Hanya Yanagihara. Maar er zijn er zoveel die de moeite zijn om te lezen. Ikzelf blijf vaak wel eerder weg van hoogdravende lijstjes met boeken die je volgens één of andere recensent zeker moet gelezen hebben, literaire hoogstandjes ongetwijfeld, maar die vind ik dikwijls niet zo ontspannend om te lezen. Niet echt mijn ding dus.

Welk genre zou je nooit lezen?
Ik wil alles gerust een kans geven, maar naar horror, zware scifi of graphic novels zal ik nooit spontaan grijpen.

Fictie of non-fictie?
Beiden. Ik lees sowieso veel meer fictie dan non-fictie, maar ze vullen allebei een heel andere behoefte in. Fictie voor de ontspanning en zeker ook wel voor de inzichten die je er uit kan halen, non-fictie dan weer om er bewust uit bij te leren en me ergens in de verdiepen.

Is er een boek dat je leven heeft veranderd?
Voor mij een beetje een zweverige vraag, dus niet direct denk ik. Of misschien gewoon het eerste boek dat ik met heel veel plezier heb gelezen (geen idee meer welk dat was) want lezen is echt wel iets waar ik van geniet en dat ene boek heeft dan misschien wel een jarenlange passie in gang gestoken.14 gedachten over “Leesgewoonten-tag”

 1. Hier dezelfde visie over het kopen van boeken. Ik ben nu bezig in de nieuwe van Matt Haig, en ik vind ‘m echt zo goed dat hij op mijn wishlist komt!
  Kan je in jullie bib ook e-readers lenen? Bij ons (en wellicht in heel wat andere bibliotheken) kan dat, misschien een idee als je het eens wil uitproberen?
  Cecilia Ahern heb ik ook nog nooit gelezen, maar wel al eens de tip voor deze schrijfster doorgekregen. Als je titels aan te raden hebt, ik ben er wel benieuwd naar!
  Graphic novels had ik zonder Verbeelding Book Challenge ook nooit gekozen, maar afgelopen maand ‘las’ ik twee pareltjes: Arlo van Floor Denil en Zwerveling van Peter van den Ende.
  (Haha, dat is hier precies een lange comment geworden :-))

  Like

 2. Onze bib was gestart met een soort proefproject met ebooks en dat werkte prima, maar nu is het stopgezet wegens gebrek aan geld (vermoed ik). Jammer vind ik dat, want in bed vind ik het makkelijker lezen op een e-reader en dat geldt ook voor op vakantie.

  Like

 3. Ik heb het nieuw boek van Matt Haig op vakantie gelezen, vond ik echt heel goed! Heb het misschien zelfs een beetje te snel uitgelezen, maar kon niet stoppen haha. Ik heb ‘m op Goodreads 4 sterren gegeven denk ik, maar achteraf bekeken moet ik er misschien toch 5 van maken. Ik koop wel nog veel boeken, maar mijn boekenkast wordt stilaan te klein en ik heb op het appartement niet de ruimte om een grotere of zo te kopen, dus ik zal mijn visie misschien toch ook wat moeten aanpassen haha. Al ben ik er wel al wat in ‘verbeterd’: vroeger wilde ik echt élk boek. Nu doe ik ze wel weg als ik ze niet goed vond én ik hoef ook niet per se elk boek te hebben. Van die chicklits bijvoorbeeld, die lees ik soms nog wel graag, maar ik hoef ze dan niet per se in mijn kast te hebben. (Hahaha, dat klinkt pretentieuzer dan ik het bedoel :D)

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik doe mezelf af en toe nog eens een papieren boek cadeau maar verder lees ik ofwel boeken uit de bib ofwel heel veel boeken op mijn e-reader. Bij ons in de bib kan je ook e-readers ontlene, dus ik zou je zeker aanraden om dat eens na te gaan bij jouw bib en te testen ;-)

  Geliked door 1 persoon

 5. oooh je maakt me helemaal nostalgisch met je kinderboeken. Jaaaa ik had ook de Bloeiende mimosaboom (met heel kleurrijke kaft) en Het meisje dat de zon niet zag.

  En de Leminiscaat jeugdboeken zijn de beste boeken die ik ooit gelezen heb, met op top zeker Thea Beckman. Oooh “Stad in de storm” en “Hasse Simonsdochter” en ” De kinderen van moeder aarde.”

  verdorie ik wil die terug lezen. Zouden die even schoon blijven 30 jaar later?

  Like

   1. je hebt me echt goesting gekregen met deze post toen en ik heb hem eindelijk zelf ook ingevuld…komt online op 7 december bij mij. Bedankt voor de inspiratie

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s