Lieze overpeinst

Onder de invloed

Ik sliep vorige week een nacht in een tent, tussen de maïsplanten. Hoe ik daar terechtkwam? Ik had op sociale media bij een collega en een familielid gezien dat ze dat ook hadden gedaan en dat zag er leuk uit. Dus ik liet dat aan mijn vriend zien, die kamperen sowieso tof vindt en bijgevolg zaten we daar een paar dagen later zelf. Compleet geïnfluencet dus (sorry, zelfs Google lijkt niet goed te weten hoe je dat moet vervoegen, dus wie weet staat hier nu een dt-fout).

Nu ben ik zelf niet zo’n fan van al die influencers online. Of toch niet degenen die zichzelf zien als influencers. Dat lijkt toch al snel redelijk nep allemaal: ‘kijk hoe ik hier gewoon wat sta te poseren in mijn keuken, maar toevallig ook de aandacht vestig op dit appelsap dat ik zelf niet zo lekker vind, maar dat mij betaald heeft voor deze foto’. Ik snap wel hoe de economie werkt, maar mensen die enkel de ambitie hebben om influencerte zijn/worden, daar krijg ik toch een beetje de kriebels van.

Maar zoals je dus al kon lezen in de inleiding, word ik zeker ook beïnvloed door dingen die ik online zie. Alleen is dat dan meestal door mensen die ik ken. Ik volg op sociale media amper bekende mensen, maar vooral vrienden en blogs die ik lees. Als die (in de meeste gevallen totaal niet gesponsord) toevallig vertellen over een super goed productje of ik in beeld een een mooie spiegel spot, dan durf ik zeker al eens overstag gaan en dat ook kopen. Maar voor mij voelt dat meer alsof een vriendin op café heeft zitten stoefen over iets of dat ik advies heb gevraagd voor de bouw en dat ik dan verder ga op hun ervaringen. En dat is toch iets heel anders dan het van iemand horen die er voor betaald wordt om dat te zeggen. Waarschijnlijk hoor ik tot de generatie waarbij dat nog altijd veel beter werkt dan de ‘echte’ influencers’. En zo hoop ik het ook te houden.

9 gedachten over “Onder de invloed”

 1. Ik denk dat iedereen (of toch zeker ikzelf haha) onbewust wel wat beïnvloed wordt online, het mag alleen niet te doorzichtig zijn, want dan werkt het bij mij ook niet meer. Maar er zijn een paar bloggers die ik al heel lang volg en van wie ik de content apprecieer, dus als die dan iets ‘aanprijzen’ (wat meestal ook wel bij hun ‘merk’ past), dan kan ik er wel eens door verleid worden. En ja zeker met van die toffe activiteiten, alleen zijn die dan meestal pokkeduur haha.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik laat me niet zo snel beïnvloeden door spullen op sociale media (genre je moet dit appelsap kopen :)) maar wel door uitstapjes of restaurants merk ik. Al zijn het vaak ook niet gesponsorde posts, maar gewoon bloggers die ik al lang volg, vaak helemaal niet ken in persoon en toch ga ik erop af als ze iets leuk vinden 😃 vreemd eigenlijk he. Maar zo echt met gesponsord in de beschrijving of van die fotoboek/poster blogjes, die skip ik!

  Geliked door 1 persoon

 3. Akkoord! Als ik iemand in m’n vriendenkring op die manier zou zien influencen zou ik ze meteen wegkegelen uit m’n lijst. Het is volledig het tegenovergestelde van wat ik zo waardevol acht bij een mens: oprechtheid & een stukje kwetsbaarheid erbij. Influencen is vaak het volledig tegenovergestelde van die dingen.

  Hoewel beïnvloedbaar zijn wel ok is vind ik, ik leer of probeer ook graag nieuwe dingen. Maar het probleem voor mij zit ‘em vooral in het influencen uit overduidelijke winstbejag, influencen vanuit een schijnbare identiteit. Bah bah bah (haha sorry!)

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik ga nooit af op de mening van anderen, en al helemaal niet van influencers. Wat de ene graag leest, vind ik maar niks, en van wat de andere omschrijft als ‘holy grail material voor een stralende huid’ kan ik 5 kg op mijn gezicht smeren zonder ook maar een millimeter verschil te zien :)

  Geliked door 1 persoon

 5. Iedereen wordt uiteraard beïnvloed. Daarom werkt reclame. Da’s gewoon een feit

  en toch reageer ik allergisch als ik te hard opmerk dat er reclame gemaakt wordt. Een blogger die haar ochtendroutine vertelt maar met merken van wat op ontbijttafel staat te duidelijk in beeld is. Of alles wat er gedaan wordt, een link heeft naar een organisatie / hotel/ …
  Of het is toevallig de 10e blogger die week die opeens verzot is van havermout. yeah right . Dan voel ik me bekocht. En sinds enkele jaren levert dat doorgaans onverbiddellijk een unfollow op.

  Maar wil ik dan niets horen? Natuurlijk wel, maar liever zoals je onder vrienden vertelt. Je vertelt over die leuke citytrip spontaan aan vrienden op een terrasje, dan vertel je niet 10 keer bij dat je in hotel x was. Awel doe dat dan ook niet. Als mensen interesse hebben en zeggen “oh ik zou ook wel eens willen gaan, heb je tips voor overnachtingen, eten…”, dan kan je details gaan geven.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s