Lieze leeft

Cijfers en letters

Ik durf van mezelf zeggen dat ik iemand ben met best veel taalgevoel. Ik schrijf graag, kan me goed uitdrukken en pik snel andere talen op. Maar tegelijkertijd ben ik zeker ook niet slecht met cijfers. Hoofdrekenen doe ik dan misschien niet veel meer, maar geef mij bedragen in financiële plannen en ik weet er wel weg mee. Dat dat nu een unieke kwaliteit is wil ik niet zeggen, maar soms lijkt het wel alsof je een beetje moet kiezen in wat je je wil verdiepen.

Ik wilde vroeger op school graag economie doen. Dan waren er 2 opties: combineren met talen of combineren met wiskunde. Ik wilde eigenlijk allebei wel doen, want ik vond dat allemaal interessant. Maar ja, ik moest kiezen. Het werd wiskunde omdat dat in combinatie met economie toch beter leek naar verdere studies toe. Toen we op de eerste schooldag in een kring zaten en de vraag van onze titularis kregen waarom we die richting hadden gekozen was ik echt de enige die niet zei: omdat ik niet graag talen doe.

Daar was ik dus anders. Ik deed wel graag talen. Ik was al vroeg mee met Engels omdat ik veel naar muziekprogramma’s op de BBC keek. En Latijn gaf ik dan wel snel op omdat het woordjes blokken was en het toch een dode taal bleef, maar Frans vond ik helemaal niet zo erg eens de woordenschat groot genoeg was om wat conversatie te maken. Of ik het nu echt gemist heb om niet zoveel uren taal gehad te hebben op school wil ik niet zeggen. Ik las bijvoorbeeld best veel dus was ook op die manier graag met taal bezig.

Uiteindelijk was ik blij dat ik voor mijn studie TEW een goeie basis wiskunde had, want ik blijf wel echt beter met cijfers als het binnen een economisch kader is dan als het gaat om integralen en afgeleiden. Maar in een business plan sterke cijfers zien gecombineerd met een sterk geschreven visie en marktonderzoek, daar kan ik zeker ook heel blij van worden. Dus eigenlijk heb ik in mijn job nu een goeie combinatie gevonden van cijfers en letters. Het kan dus perfect.

8 gedachten over “Cijfers en letters”

 1. Wat leuk! En zo’n keuze maken tussen talen of wiskunde lijkt me in jouw geval dan best lastig. Ik heb een talenknobbel én vind taal leuk, maar wiskunde boeit me niet en vind ik moeilijk, dus ja, dan is de keuze een stuk makkelijker.

  Geliked door 1 persoon

 2. Herkenbaar. Ook ik heb graag cijfers en ook talen. Maar door mijn dislexie zijn de cijfers voor de hand liggender. En een groot voordeel is, dat ik merk als een rekening bij het restaurant of zo niet klopt. Velen hebben daar überhaupt geen gevoel voor. En talen, ja ook daarmee ben ik nu aan de slag. Het is jammer dat het vaak of…of… is in plaats van en….en…,

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik was lange tijd op school goed in zowel wiskunde als talen, maar al wat met taal te maken had, kwam meer vanzelf en daar hield ik ook gewoon meer van. Ik heb dus een talenrichting gekozen met zo weinig wiskunde, dat ik me nu soms een dummy voel als het op cijfers aankomt ;-).

  Geliked door 1 persoon

 4. Beide graag doen geeft moeilijke keuzes omdat het allemaal aantrekkelijk is. Ik twijfelde in den tijd tussen Germaanse talen studeren of wiskunde, volgens de mensen rond me was ik de eerste die ze tegenkwamen met dat dilemma. De leerkracht Nederlands/ Engels gaf de doorslag door te zeggen dat ik de liefde voor taal niet kwijt kan raken, maar dat je wiskunde wel vergeet als je er niet meer mee bezig bent. Intussen ben ik officieel wiskundige/sterrenkundige die het meest houdt van bijles geven, leer ik zelf Iers en Spaans om mee te kunnen met de kinderen en leer ik hen Frans. Zo fijn om te lezen dat jij beide kanten nu ook kan combineren. Het leven geeft gelukkig veel meer kansen om en… en… te doen dan studierichtingen je doen geloven :D

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha, dat heb ik ook vaak te horen gekregen, dat ik de eerste was die mensen tegenkwamen die met het dilemma “ingenieur-architect” en “vertaler-tolk” worstelde. Uiteindelijk koos ik, deels om dezelfde reden – architect kon ik nadien zeker niet meer worden, vertaler misschien ook niet, maar talen kon ik wél nog leren – voor ingenieur-architect. Nog altijd blij met die keuze, maar zodra ik afgestudeerd was, ben ik gestart met Franse taal- en letterkunde in avondstudie. Nooit het diploma gehaald, omdat dat in combi met 100% werken natuurlijk veel te ambitieus was, maar ondertussen werk ik als architect dagdagelijks in het Duits en ben net gestart met avondschool Italiaans. Héérlijk als de puzzelstukjes uiteindelijk toch samenvallen, al maakt het er inderdaad, zoals je zegt, de keuzes niet makkelijker op…

   Geliked door 1 persoon

 5. Ah leuk! Ja zelf heb ik industriële wetenschappen gedaan, en herken ik wel zowat het gevoel van een vreemde eentje te zijn. Ik kreeg 8 uur wiskunde maar deed dat niet graag, had ook meer gevoel voor taal dan. Ik deed de richting dan ook meer voor alle leuke technische vakken (waar wiskunde dan ook vaak voor nodig was).

  Maar taal graag doen, ik was de enige :) Van begin middelbaar tot einde universiteit!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s