Lieze overpeinst

6 dingen die ik leerde van rusten

Arbeidsongeschikt zijn. Ik weet niet of ik ooit had gedacht dat ik ooit in die categorie ging vallen. De enige periode die ik me langere tijd uit zag, was als ik ooit met bevallingsrust zou gaan. Maar daar bleek mijn lijf dus anders over te beslissen. Het duurde even voor ik er vrede mee kon hebben, maar gelukkig heb ik van deze periode ook dingen geleerd.

 1. Slaap is essentieel
  Het was misschien gek van mezelf van te denken dat het goed kon blijven gaan nadat ik al 6 jaar slecht sliep. Maar altijd moe zijn was voor mij gewoon normaal geworden. Niet dat ik dat leuk vond of zo, maar het hoorde gewoon bij het leven. Nu is er natuurlijk een reden waarom alle mensen een groot deel van de uren in een dag slapen dus denken dat je zonder kan of met onvoldoende, dat is gewoon niet realistisch. Misschien had ik al veel sneller de stap naar de slaapkliniek moeten zetten, maar ik wou ook niet onnozel of kleinzerig doen. Want iedereen in onze maatschappij heeft het toch druk en is al eens moe. Maar het is niet omdat veel mensen zich zo voelen dat het normaal is.
 2. Mensen hebben echt wel begrip voor de situatie
  Misschien ben ik gezegend met uitzonderlijke mensen in mijn omgeving (ongetwijfeld wel hoor), maar ik heb eigenlijk amper negatieve reacties gehad op mijn arbeidsongeschiktheid. En als die er wel waren, dan kwamen ze niet tot bij mij. Veel mensen hadden zelfs beter en sneller door hoe het met mij gesteld was dan ikzelf. En ja ik heb zeker in het begin gedacht dat ik anderen tot last was door een tijd niet te kunnen meedraaien, maar ik heb altijd heel veel steun gekregen. Iedereen wil gewoon dat het beter met mij gaat.
 3. Een lijf heeft rust nodig
  Volgens Vandale is rust de toestand die intreedt bij het ophouden van vermoeienis of inspanning. Maar eigenlijk zou het misschien beter zijn als je het zou omschrijven als de afwezigheid van activiteit. Want ik zag rust dikwijls als niet werken, maar wel een boek lezen, wat scrollen op sociale media, tv kijken… Maar een lijf heeft echte rust nodig, tijd waarbij er echt niks is, dus ook gewoon telefoon, geen tv, geen boek. Niet simpel, maar het klopt wel. We zijn het veel te gewoon om altijd aan te staan.
 4. Er is weinig dat echt moet
  Heel veel dingen voelen alsof ze moeten. Dat woord zit ook echt super hard verweven in ons taalgebruik. Ik moet gaan werken, ik moet gaan eten, ik moet naar een feestje… Terwijl veel van die dingen mogen, niet moeten. En we staan veel te weinig stil of dingen nu wel effectief moeten en of dat allemaal nu moet dan. Want ik moet niet elke week heel het huis poetsen, ik doe dat omdat ik het gevoel heb dat dat verwacht wordt, maar er is niemand die mij komt zeggen dat dat moet. Door daar soms eens wat meer bij stil te staan, voelt het soms ineens wat lichter.
 5. Voldoening hoeft niet gekoppeld te zijn aan een doel bereiken
  Voldoening hebben was bij mij iets dat kwam als ik een dossier had afgewerkt of heel het huis had gepoetst of een goede les paardgereden had. Als ik een prestatie had geleverd dus, een doel had bereikt. Maar soms kan het even ok zijn om een deel van een taakje gedaan te hebben. Ik mag al trots zijn als ik 1 muur een laag primer heb gegeven, ook al is nog niet heel de kamer volledig geschilderd. Ik mag ook gewoon voldoening voelen als ik een namiddag gerelaxt heb en mijn huishouden compleet heb laten liggen.
 6. Patronen kunnen doorbroken worden
  Ik heb jaren niet anders geleefd als doorduwen, sterk zijn, maar mezelf ook best ellendig voelen. En omdat ik dat al zolang deed, leek dat normaal. Of soms voelde ik wel dat het niet normaal was, maar ik zat er in en had het gevoel dat niet zomaar te kunnen veranderen. Maar dat kan wel. Patronen kan je wel degelijk veranderen, je kan een ander pad maken in de jungle. Het kost alleen wat meer werk dan het pad nemen waar je al 100 keer gepasseerd bent. En het is handig als je hulp hebt, om je aan te moedigen als je dat nieuwe pad aan het vrijmaken bent. Maar het kan echt wel.

14 gedachten over “6 dingen die ik leerde van rusten”

 1. Les 3 is heel belangrijk, want dan heeft het lichaam tijd voor vele verwerkings- en regeneratieprocessen van o.a. het eten. Als dat niet optimaal loopt, kan het met jou ook niet goed gaan. En les 5, daar kan ik zeggen, dat je voldoening mag hebben, als je dag naar tevredenheid is verlopen. En dat kan alles zijn. Genieten van de zon, eens geen trein missen, etc. Kortom gewoon tevreden zijn! Succes!

  Geliked door 1 persoon

 2. 5 en 6 kwamen aan hier! Heel mooi, en heel herkenbaar. Het is meestal pas in het weekend dat ik het besef krijg dat ik ook voldoening kan krijgen van het rustiger aan te doen. En ja, 6… Het kost veel energie, maar eens je erdoor heen gebroken bent en je je bevrijd voelt, dan is het allemaal de moeite waard geweest :) Kan dat alleen maar beamen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ohh.. nummer 6. Die patronen zitten ook in mijn hoofd, dat zelfs na een hele tijd thuis soms nog altijd zegt ‘dat ik toch wel aan het overdrijven ben’. Dju toch he. Maar we blijven proberen!

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooie lessen, die ik helaas ook heb mogen ondervinden. Maar door die verplichte rust ben ik ook wel anders tegen bepaalde zaken beginnen kijken en dat is alleen maar goed.
  Nummer twee is trouwens echt waar. Ik had daar zo veel schrik voor, en dat was nergens voor nodig…

  Geliked door 1 persoon

 5. “…maar ik wou ook niet onnozel of kleinzerig doen.” Het is toch eigenlijk erg hoe wij geleerd hebben ons eigen gevoel te negeren of zelfs te bestempelen als “doe niet zo flauw” he? Ik betrap mezelf nog af en toe op zo’n gedachte… bv “wat zijt gij nu moe, moet ge eens denken aan mensen met kinderen, dat die de dag doorkomen dat is pas een prestatie!” Je eigen gevoelens zijn zo waardevol, je mag er gerust naar luisteren én handelen. Nog veel succes met het vrijmaken van nieuwe paadjes! :-)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s