Lieze overpeinst

Ruim denken

Het is wel een beetje mode he tegenwoordig, om over alles maar heel ruimdenkend te zijn. Of dat dan hetzelfde is als woke zijn, weet ik eigenlijk niet, want die term wordt precies een beetje te pas en te onpas gebruikt zonder dat iedereen goed weet hoe je hem moet gebruiken. Of ik dan zelf ruimdenkend ben? Als je het in de context bekijkt van open staan voor alle vormen waarop mensen zichzelf mogen zijn, dan denk ik dat het best wel meevalt.

Ik worstel wel eens met nieuwe voornaamwoorden (maar dan nog vooral omdat ze al eens tegen mijn taalgevoel ingaan) en ik ga mezelf niet direct in de regenboogkleuren kleden. Soms vind ik mensen er ook wel wat in doorslaan, maar misschien ben ik dan eerder jaloers dat ze zo hard hun eigen plek durven innemen, iets waar ik nog wel eens moeite mee durf te hebben. Maar ik geloof dus wel heel erg in gelijkheid en jezelf mogen zijn. Het zal me zelf nog niet altijd lukken, maar ik vind het bijvoorbeeld wel belangrijk om dat mee te geven aan de plusdochter en eventueel eigen kinderen.

En daar is best nog wel werk aan de winkel. Ik ben natuurlijk niet de enige invloed in haar leven, maar probeer wel (samen met haar papa uiteraard) een rol te vervullen waarin ik haar leer dat ‘de norm’ niet bestaat (de ervaringsexpert over normen zal eens spreken). En dan is het vooral jammer als ik merk dat daar rond haar nog wel heel erg aan wordt vastgehouden.

Deze week bij haar op school: rollenspelen als ‘mama, papa en baby’. Want blijkbaar is dat nog altijd het typische gezin. Ik weet niet of ze kindjes in de klas heeft met 2 mama’s of papa’s, maar zij zelf komt al uit een nieuw samengesteld gezin waar het dus niet mama en papa samen is.
Toen ik de eerste keer achter het stuur van de auto kroop met haar erbij vond ze dat raar. Haar mama mag niet met de auto rijden, maar dat de meisjes dat over het algemeen wel kunnen vindt ze nog altijd een vreemd concept. Zij verkiest dat papa rijdt (en nee, ik zie dat niet als aanval op mijn rijstijl). Of de keer dat we in de speeltuin een skatepark zagen en ze vroeg of meisjes ook kunnen leren skaten, want dat is toch meer voor jongens. Of dat ze geen kort haar wil hebben, want kort haar is voor jongens en lang haar is voor meisjes.

Van mij mag zij een echt meisje-meisje zijn als ze dat graag wil. Maar hoe jammer zou het zijn dat ze niet leert skaten als ze dat wel wil omdat ze vindt dat dat voor jongens is. Of dat ze verdrietig wordt dat mama en papa niet samen wonen omdat dat het ideaalbeeld is dat haar wordt voorgespiegeld. En misschien word ik zelf ook nog een beetje ruimdenkender door te moeten stilstaan bij al die dingen die zij nog moet leren.

14 gedachten over “Ruim denken”

 1. Mooi gezegd. Het is denk ik ook, zeker bij kinderen, vooral iets van wat ze zien en wat daardoor voor hen ‘normaal’ is. Mijn moeder had vroeger geen rijbewijs en ik herinner me dat ik het als kind echt een soort wereldwonder vond toen bleek dat andere mama’s wél konden rijden. Het stond buiten mijn belevingswereld. En dat lijkt me dus lastig in opvoeden. Hoe laat je een kind zien wat er allemaal is, terwijl voor een kind de wereld vaak niet groter is dan dat wat het zelf ziet? Lijkt me best een ingewikkelde zoektocht af en toe. Mooi dat je je daar zo bewust van bent!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vind het heel mooi dat je er mee bezig bent. Kinderen tonen heel duidelijk hoeveel vooroordelen er nog leven hé. En ook hoe je eigen ideeën beïnvloed zijn door wat je zelf zag en hoorde als kind. Gewoon al door je er bewuster van te zijn, zorg je voor een breder kader voor de plusdochter. Eentje waarin vrouwen kunnen autorijden en waar meisjes kort haar kunnen hebben en jongens lang, om maar iets te zeggen. Zo lang ze jong zijn heb je nog heel veel invloed op hun denken en zijn hun beelden nog niet echt vastgeroest, dus als jij haar beelden breder maakt dan wordt dat nog makkelijker aanvaard. Zelf haal ik er vaak YouTube bij als mijn gasten met stereotype uitspraken komen, zo kwam ik o.a. al uit een hele coole Nederlandse tienermeid die skatewedstrijden wint. Het internet in onze broekzakken helpt om te tonen wat ze vlakbij misschien wat te weinig zien :)

  Like

 3. Ik vind het wel een rijkdom hoe divers de wereld van onze kinderen nu is. In mijn klas was iedereen wit en volgde iedereen godsdienst, maar bij mijn kinderen in de klas zitten veel religies en nationaliteiten, en dat is echt een meerwaarde. Er zijn ook tal van gezinnen; twee mama’s; twee papa’s en een mama, pluspapa’s en mama’s, daar zijn ze ook heel mee vertrouwd. En idem voor jongens met lang haar en voetballende meisjes of jongens op ballet. Allemaal heel normaal. Alleen heb ik geen rijbewijs dus vrouwen aan het stuur blijft raar, haha, gelukkig is er de oma om dat wat bij te sturen ;-) Maar idd chapeau om daar bewust mee bezig te zijn!

  Like

 4. Jammer he, dat veel stereotiepe ideeën nog doorgegeven worden aan de jonge generatie. Roze is voor meisjes, stoere actiehelden zijn voor jongens… Dat hoor ik bij de kinderen van vrienden. Zo gaat er niets veranderen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb een nichtje die in bomen klimt en een ander nichtje dat juist helemaal into roze en eenhoorns en dergelijke is. Allebei is prima. Ik denk (maar ik heb geen kinderen dus wat weet ik ervan) dat als je een kindje de ruimte biedt om ook zelf over dingen na te gaan denken en dingen anders te ervaren, dat hun wereldbeeld vanzelf ruimer wordt. Kinderen zijn heel flexibel, zij zien dingen niet zoals wij volwassenen dat doen, ervaren alles heel anders.

  Like

 6. Jeetje. Alsof ik een verhaal lees uit de jaren 60… Ehh, we zijn dit stadium toch echt al voorbij dacht ik? Best bizar om te lezen dat er meisjes zijn die het raar vinden dat vrouwen autorijden of dat meisjes skaten. Zeker nu een meisje op de olympische spelen een gouden medaille won voor … skaten! Ik denk dat je er inderdaad heel goed aan doet om vooral open te blijven staan en natuurlijk mag je ‘fouten’ maken, want daar leer je van.
  Kinderen zoeken wel vaak naar de norm. Omdat ze alles nog moeten leren en omdat er iets in ons ziet dat we ‘normaal’ willen zijn. Want afwijken van de norm kan gevaarlijk zijn. Blijf die norm verruimen :)

  Geliked door 1 persoon

 7. Mijn kinderen waren in het speelgoedboek aan het bladeren want sinterklaasperiode komt er weer aan (hmm en blijkbaar zijn er logistieke problemen dus hoe sneller ze keuzes maken, hoe handiger voor Sinterklaas ook). En stevast zijn er pagina’s die snel doorbladerd worden want da’s voor meisjes. Daar reageer ik ook altijd op van “oh maar als jullie met een pop willen spelen, dan mag dat toch, da’s niet alleen voor meisjes maar voor iedereen”. Maar neen, ze zijn er niet toe aangetrokken en dan kan ik het moeilijk ook gaan forceren.

  Op school valt het dan wel mee heb ik indruk. Bij oudste is klasgenoot kindje van een moeke en een mama (die laatste is overigens leerkracht op school), er zijn best wel wat scheidingen overal en in kleuterklas wordt echt door alle kindjes in huishoek gespeeld en nu in 3e kleuterklas wordt er door hele klas getimmerd en gezaagd enz.

  Maar niettemin…tja, niettemin zitten de stereotypen nog in. Vast omdat ze er bij de volwassenen nog altijd inzitten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hier staat een poppenwagen en een kleedje van Elza van Frozen vanboven op het verlanglijstje, dus dingen die je op de ‘meisjespagina’s’ zou vinden. Mag natuurlijk he, zolang ze maar weet dat ze ook een auto mag kiezen.

   Like

 8. Ik vind het al geweldig dat je erover nadenkt en er bij stilstaat. Bij veel ouders is dat zeker niet het geval. Zelf ben ik daar nogal vrij in opgevoed en stond ik er nooit bij stil dat Lego bv meer jongensspeelgoed was (zeker in onze tijd toen het nog vooral draken en kastelen en “stoere” dingen waren), al kan ik me voorstellen dat mijn ouders bv mocht ik een jongen zijn geweest me geen roze hadden aangetrokken of een barbiepop hadden gegeven.
  Ik hoop ook dat de huidige generatie kindjes kan opgroeien zonder zich zorgen te maken of ze wel normaal zijn of zonder te denken dat iets niet voor hen is omdat ze er zogezegd niet het juiste geslacht voor hebben.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s