Lieze overpeinst

Meer dan kind van

You do you, een uitspraak die tegenwoordig vaak gebruikt wordt. Want je mag jezelf zijn en dus je eigen keuzes maken, los van wat andere mensen daarover denken. Iets waar ik het helemaal mee eens ben hoor. Alleen merk ik toch nog vaak dat het niet helemaal waar is. Want de maatschappij heeft vaak toch een mening over wat je doet. En niet voor iedereen gelden dezelfde regels.

Als een jonge gast het tijdens de lockdown beu is om thuis te zitten en al begint te dromen van een fuif als het allemaal voorbij is, dan klinkt dat als iets normaals. Als die jonge gast toevallig de zoon van een viroloog blijkt te zijn, dan worden daar in de krant toch vragen bij gesteld. Als 2 mensen verliefd worden, dan vinden we dat mooi. Als die 2 mensen de zoon en dochter van politici blijken te zijn, dan moet de krant zich afvragen of het geen probleem is dat de papa’s het op het werk niet altijd goed met elkaar kunnen vinden. Alsof ik als kind volledig dezelfde meningen moet toegedaan zijn als mijn ouders.

Vroeger was dat ongetwijfeld nog veel meer zo. Mijn mama was dochter van een zelfstandige met een fabriek op het marktplein. Zowat iedereen kende mijn grootvader dus ook zijn kinderen waren gekend en moesten dus flink zijn, want zouden de mensen anders wel niet zeggen. Mijn papa is de zoon van de lokale dokter, die zelfs een tijdje burgemeester was. Functies met prestige (zeker in die tijd, 60 jaar geleden) dus niet alleen de dokter moest het goeie voorbeeld geven, ook zijn kinderen. En ja, die tijd is voorbij, maar ik heb toch de indruk dat een aantal van die dingen zijn doorgesijpeld naar de huidige tijd.

Kunnen we dat misschien toch net iets meer loslaten? Ik weet zelf hoe hard ‘wat gaan de mensen zeggen‘ een invloed kan hebben op iemand. Het is niet omdat een ouder kiest voor een bepaald standpunt, dat de kinderen het daar mee eens moeten zijn. Het is niet omdat een moeder een publieke functie kiest, dat haar kind onder een vergrootglas moet gelegd worden. Het is niet omdat een vader iets zot doet, dat zijn kind daardoor ook in de krant moet komen. Iedereen is veel meer dan dochter of zoon van, moeder of vader van. We zijn daarnaast ook gewoon allemaal onze eigen persoon. En hoe kan je nu ‘you do you’ in de praktijk brengen als je wordt afgerekend op wat de mensen van je familie doen?

12 gedachten over “Meer dan kind van”

 1. Nou ik ben het helemaal met je eens….mijn vader was onderwijzer en als er iemand met me (bij ons thuis) wilde spelen, voelde ik als het zo was omdat ze dan bij de bovenmeester kwamen….
  Zal nu wel niet meer zo merkbaar zijn, maar of het helemaal weg is, vraag ik me af.

  Geliked door 1 persoon

 2. Helemaal mee eens. Alleen heb ik één opmerking, zouden die ouders of promi’s dan misschien hun kroost ook niet 100x op de sociale media, vnl insta willen afbeelden. Anders is het toch moeilijk om later “zelfstandig” te zijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. Helemaal akkoord! Ik probeer dat ook zoveel mogelijk uit te dragen, en dat zal later ook wel een thema worden in de opvoeding van m’n eigen kinderen.

  Maar ik weet niet, in mijn beleving zijn het wel 2 verschillende groepen in de maatschappij. De ene groep die volgens het “you-do-you” principe leven en de andere groep die ja, vooral met veel vooroordelen bezig is (alé, zo zie ik ook de groep die gij hier beschrijft) :) . Ik denk dan ook wel dat we in een positieve flow zitten op dat vlak, we worden ons meer en meer bewust van alles (hoewel er idd nog veel werk is).

  Like

  1. Ik denk zelf ook dat er al heel wat evolutie is.
   Maar als ik dan naar bv de media kijk, dan doen ze wel alsof ze bij de ‘you do you’ groep horen met artikels over hoe belangrijk het is om jezelf te zijn, terwijl zij ook degenen zijn die nog heel wat dingen schrijven die vooroordelen aanwakkeren of bevestigen.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s