Lieze bouwt

Eigenlijk moet je 2 keer bouwen

Je hoort wel eens zeggen dat je eigenlijk 2 keer zou moeten bouwen om het goed te doen, want van de eerste keer leer je welke fouten je niet meer opnieuw moet maken. Ik snap wel waar de uitspraak vandaan komt. Want ook al denk je dat je over alles super hard hebt nagedacht, toch zijn er achteraf dingen die je anders zou gedaan hebben. Nu heb ik hoegenaamd geen plannen of zelfs maar vage ideeën om dit ooit nog eens opnieuw te doen, maar ik kan wel een aantal dingen bedenken waar ik nu soms spijt van heb. Maar ik weet meestal ook wel waarom ik ze destijds zo heb gekozen.

Ten eerste moet je een huis zo bouwen dat het past bij verschillende levensfases. Toen ik er aan begon was ik alleen, maar met een grote wens om nog een gezin te stichten. Dan moet ik niet een klein vrijgezellenstekje bouwen, maar een huis waar ook dat gezin in kan passen (en gelukkig maar dat ik dat deed). Er zullen ook altijd wel dingen zijn die ideaal zijn met kleine kindjes maar minder met pubers in huis. Of helemaal goed uitgedacht voor mij persoonlijk, maar niet helemaal hoe mijn partner het graag zou hebben. Gelukkig kan een huis deels mee evolueren in wat je nodig hebt. Die lege zolder is nu handig om werkmateriaal te stockeren, later ongetwijfeld een leuke hangout voor de jeugd in huis en daarna misschien ooit mijn eigen relaxplek. En die douche beneden die nu vooral gebruikt wordt na echt vuil werk, is later ongetwijfeld handig wanneer we ons allemaal op hetzelfde moment willen klaarmaken of als we oud zijn en de trap niet meer op kunnen.

Ten tweede verandert een mens zijn smaak gedurende de jaren en komen er nieuwe dingen op de markt. Als ik 20 jaar geleden droomde van mijn eigen huis, dan zou dat ook in klassieke baksteen geweest zijn, maar de indeling en de stijl binnen zouden helemaal anders geweest zijn. Ik wou nu absoluut zwarte ramen en een open leefruimte, misschien is dat iets dat over 10 jaar totaal niet meer gedaan wordt en zou ik er ook niet meer voor kiezen. En sommige dingen heb je gewoon niet te kiezen, want alle eisen rond energiepeil veranderen zo snel. Ik droomde nooit van een grote ventilatie-unit in mijn huis, maar ik had er ook niks over te zeggen.

En ten derde moet je het nu eenmaal ook doen met het beschikbare budget en wat er technisch kan. Sommige dingen had ik misschien al van het begin een beetje anders willen doen, maar waren veel te duur of werden afgeraden door de architect. Het is niet omdat je het mooi vindt, dat het ook haalbaar en/of betaalbaar is. En dan is het keuzes maken. Als je de kans hebt om veel te sparen en dan de dingen die je de eerste keer mist in een volgend huis wel kan doen, dan heb je natuurlijk geluk, maar misschien willen we soms ook gewoon te veel en is dat eigenlijk niet echt nodig.

Pak dus maar dat ik niet van plan ben om ooit nog uit mijn huisje weg te gaan (of toch niet voor ik oud en versleten ben). Al kan ik om af te sluiten wel bevestigen dat je nooit genoeg stopcontacten kan hebben. Het is maar dat je het weet.

10 gedachten over “Eigenlijk moet je 2 keer bouwen”

 1. Wat een mooi huis is het geworden. Ik zou best nog meer fotos willen zien. Ik bewond je extreem, dat je dat toch mooi voor elkaar hebt gekregen… Veel woonplezier.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn ouders hebben dat gedaan, na 20 jaar nog een tweede keer gebouwd, en deze keer waren ze helemaal content en hebben ze zoveel jaren later nog nergens spijt van (in tegenstelling tot de eerste keer)! En de stopcontacten, dat klopt helemaal. Niets zo ergerlijk als in een nieuw of verbouwd huis alsnog met verlengkabels te moeten werken. Dat de aannemer ons uitlachte toen we 16 stopcontacten in de slaapkamer hadden ingetekend, nam ik er met plezier bij. Het bed kan nu tegen om het even welke muur staan en we hebben steeds links en rechts minstens 3 stopcontacten, en als we er een werkhoek zouden willen zetten, is er voor alle computeronderdelen een stopcontact. En wie weet welke elektronica er in de toekomst nog bij komt, waar we nu geen idee van hebben. Wie in de jaren ’80 bouwde, had ook geen idee dat je aan je bureau niet enkel een stopcontact voor je bureaulamp zou nodig hebben, maar ook voor je pc, scherm, printer, modem, opladers, etc.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wij hebben een nieuwbouwappartement gekocht dat we nog helemaal naar onze wens konden aankleden en dan daarna een nieuwbouw huis met hetzelfde idee. Het was dus voor sommige dingen al de tweede keer en eigenlijk hebben we nog niet 100% onze goesting, achteraf gezien. Door het budget, keuzes die de architect gemaakt had en die we anders zouden doen,… Maar het is wel meer dan goed genoeg. En sommige dingen kozen we zelf 2 keer fout, zoals te weinig stopcontacten. Je kan er idd nooit genoeg hebben!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ja, stopcontacten! Ik kocht ook nieuwbouw, maar dat was een appartementencomplex, dus heel anders. Ik kon voor de inrichting nog wel wat dingen kiezen (keuken, badkamer, enz.), maar als je woont merk je dan inderdaad dat je sommige dingen misschien anders zou doen als je nog eens de kans kreeg.

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat van die stopcontacten is écht waar, maar ik ben toch blij dat de indeling van ons huis het toelaat dat ik de stekker van de stofzuiger niet moet verwisselen als ik beneden en boven aan het stofzuigen ben :-).
  Qua indeling zou ik weinig of niks aan ons huis willen veranderen, maar qua materialen zou ik toch dingen anders doen. Had ik bijvoorbeeld geweten dat onze (mooie) vloer zo vlekgevoelig was, ik had ‘m niet gekozen…

  Geliked door 2 people

 6. Ik vind dat budget wel heel veel bepaalt. Wij zijn nu met een nieuwbouwproject bezig, maar het is altijd een compromis met budget, het is niet dat je zomaar je wildste domen kan najagen helaas. Dit is ook ons tweede huis, het huidige is een enorme verbouwing, en dat helpt wel om te weten wat je graag hebt en wat niet werkt. Maar sda

  Geliked door 1 persoon

 7. hhahahaa ja die stopcontacten, zot is dat. Als je plant denk je al dat je zot veel stopcontacten aan het plannen hebt. En dan ga je erin leven en nee hoor, je hebt echt te weinig stopcontacten gepland en sommige zitten gewoon op echt onpraktische plekken.

  dat zwarte ramen nu beetje de standaard zijn is me ook al opgevallen. ‘k vind het heel mooi, maar zou modeding kunnen zijn. Toen wij renoveerden was het net mode om rode bakstenen en rood voegsel te doen. Heel hard over getwijfeld en niet gedaan en nu zoveel later ben ik blij dat we dat niet gedaan hebben want lijkt nu toch wel al fel gedateerd modeverschijnsel. Maar zoiets weet je nooit vooraf. Dus een klassieke steen is wellicht altijd veiligst.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s