Lieze heeft een doel

Wat Lieze leest (2022 – 3)

jollyOndertussen is het 3e kwartaal ook alweer achter de rug, dus tijd voor een overzichtje van wat ik de voorbije maanden heb gelezen. Ik beloof dat ik het volgende wel op tijd probeer te posten ;-)

Naar het paradijs – Hanya Yanagihara ***
‘Een klein leven’ blijft 1 van mijn favoriete boeken van de afgelopen jaren, maar deze was minder mijn ding. Nu wist ik op voorhand dat het iets heel anders ging zijn, want het is een dystopie (eigenlijk zelfs 3). Yanagihara kan nog altijd prachtig mooi schrijven, maar ik had het toffer gevonden als de 3 verhalen in het boek net iets meer bij elkaar hoorden dan een aantal thema’s. En ja, de namen van de personages komen terug, maar dat was vaak net verwarrend.

Farewell to the East End – Jennifer Worth ***
Nadat ik de eerste 2 boeken van Worth al een hele tijd geleden las, bleef nummer 3 nog over. Alleen is dit boek een pak zwaarder en donkerder dan de vorige. Geef mij dan toch maar de tv-serie Call the midwife die op basis van deze boeken is gemaakt en die een goed evenwicht vindt tussen de zware tijden maar zeker ook de mooie momenten.

Het zijden huis – Kayte Nunn ***
Het stuk over de zijdehandel in de 18e eeuw vond ik wel fijn om te lezen, het stuk dat zich nu afspeelt was niet slecht maar dat er dan rare dingen gebeuren die toch wat aan de geesten blijken te liggen had voor mij misschien niet gehoeven.

Kolja – Arthur Japin ***1/2
Ik wou Arthur Japin nog een kans geven en ik vond dit boek zeker beter dan het vorige dat ik las. Maar toch ben ik nog altijd geen overtuigde fan. Wel heel veel bijgeleerd over het leven van Tsjaikovski dus dat was wel absoluut een pluspunt.

De Vlinderkamer – Lucinda Riley ****
Lucinda Riley, dat is natuurlijk heel wat lichtere literatuur. In dit boek doet ze iets gelijkaardigs als in de Zeven Zussen door een verhaal te hebben dat nu speelt en een verhaal dat iets vertelt over het verleden van die persoon. Ideale vakantieliteratuur, ik las hem dan ook aan het zwembad.

De erfgenamen – Ildefonso Falcones ****
Ik was grote fan van ‘De kathedraal van de zee’ en dit is de opvolger. Een aantal personages komen (even) terug, maar je kan het boek echt makkelijk apart lezen. Het belicht namelijk het leven van iemand heel anders. Al is er een even grote hoofdrol weggelegd voor de stad Barcelona. Ook al te bekijken of Netflix trouwens.

Kruispunt – Jonathan Franzen ***1/2
Een familiesaga over het gezin Hildebrandt. Eentje die nogal traag op gang komt. Ik begon in het boek in het Engels, maar dat had ik al snel opgegeven, maar ook in het Nederlands vond ik het soms een opgave. Iedereen is ook gewoon zo ongelukkig in dit boek. Er zouden blijkbaar nog 2 vervolgen komen, maar die zijn niet voor mij denk ik.

Hoop is een kleine vogel – Susie Finkbeiner ****
Hier heb ik wel echt van genoten. Het boek gaat over een geadopteerd meisje en is geschreven uit 3 standpunten, waarvan zij zelf er geen is. En toch krijg je het gevoel iedereen van de familie zo goed te kennen.

Kinderen van Moeder Aarde – Thea Beckman ****
Een beetje een vreemde eend in de bijt, want een jeugdboek. Eentje dat ik vroeger al eens heb gelezen. Maar nadat ik Naomi probeerde warm te maken om meer te lezen van Thea Beckman, ging het bij mij ook weer kriebelen. En als ik dit boek dan herlas, dan kan ik vooral alleen maar denken: hoe brandend actueel kan een boek uit 1985 toch echt nog wel zijn.

Hemelvaart – Judith Koelemeijer ****
Het biografische verhaal van hoe Koelemeijer jaren geleden tijdens een vakantie een vriendin verloor. En eigenlijk gebeurt er niet super veel in het verhaal, en toch voelt het heftig en blijft het hangen. Vooral door te lezen hoe een gebeurtenis blijft doorwerken doorheen levens.

The last thing he told me – Laura Dave ****
Dit boek sprak me zo aan, dat ik het gewoon in het Engels las omdat onze bib de Nederlandstalige versie niet heeft. Het is een thriller waarin een man verdwijnt en zijn vrouw uiteraard wil uitzoeken wat er nu juist aan de hand is. Het einde vond ik misschien iets minder, maar over het algemeen graag gelezen.

De drie zussen van Auschwitz – Heather Morris ****
Waar ik De tatoeëerder van Auschwitz een beetje vond tegenvallen (dat heb je dan met hypes), vond ik dit wel een geslaagd verhaal van dezelfde schrijfster. Nu is het uiteraard gewoon belangrijk dat waargebeurde verhalen als deze worden neergeschreven voor het nageslacht. Het feit dat ze het alle 3 zelf hebben kunnen navertellen is natuurlijk helemaal geweldig.

De laatste boekwinkel van Londen – Madeline Martin ****
Een boek over boeken en over de oorlog, dat leek mij een mooie combinatie. Ik vond het vooral goed omdat het zo over alledaagse dingen ging. Niet dat oorlog alledaags is, maar soms krijg je al snel het ‘gewone meisje hangt heldin uit’ of een liefdesverhaal dat de bovenhand neemt en dat was hier niet het geval. Het gaat echt gewoon over mensen.

Het kersenspoor – Sarah Steele ****
En dan nog maar eentje over de oorlog omdat de omschrijving me heel erg deed denken aan De Nachtegaal, wat ik echt een prachtig boek vond. Het verhaal is wel wat voorspelbaar, maar uiteindelijk is het wel weer een mooie manier om een verhaal van toen te vertellen zodat we weten hoe het was. Daarvoor worden er wel heel wat verhaallijnen bij getrokken, maar niet tot het punt waarop het storend was.
7 gedachten over “Wat Lieze leest (2022 – 3)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s